Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Πρόκληση για την ΕΕ η τρίτη αξιολόγηση – Στο τραπέζι επιδόματα και ενέργεια

Πρόκληση για την ΕΕ η τρίτη αξιολόγηση – Στο τραπέζι επιδόματα και ενέργεια

evropaiki enosi
Ως πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζει το πρακτορείο Bloomberg, την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κυβερνητικές δαπάνες για τις κοινωνικές παροχές-όπως τα επιδόματα και η μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα, θα αποτελέσουν τα κυρίαρχα σημεία της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα το πρακτορείο αναφέρει τα εξής:

«Οι διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσουν αργότερα φέτος, με την ελπίδα οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν γρήγορα και να εκταμιευθούν νέα δάνεια τον Γενάρη.

Παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το «πακέτο» της τρίτης αξιολόγησης δεν είναι τόσο επίμαχες όσο στα προηγούμενα, οι διαπραγματεύσεις δεν αποκλείεται να χρειαστούν περισσότερο χρόνο, ειδικά σε θέματα όπως η μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα και οι κυβερνητικές δαπάνες για τις κοινωνικές παροχές.

Μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, πιθανότατα θα βγει στην επιφάνεια και το ερώτημα σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το Ταμείο ναι μεν έχει συμφωνήσει επί της αρχής για παροχή επιπλέον δανείων στην Αθήνα, όμως, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα συμμετάσχει αν δεν δοθεί μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους- ένα θέμα στο οποίο η Γερμανία έχει αντισταθεί πολύ.

Στο μεταξύ, ακόμη ένα ζήτημα είναι εκείνο των ελληνικών τραπεζών και αν θα κληθούν να περάσουν τον έλεγχο των stress tests προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος, κάτι το οποίο απαιτεί το ΔΝΤ.

Η Ελλάδα ελπίζει πως θα μπορέσει να εξέλθει των Μνημονίων τέτοια εποχή την επόμενη χρονιά. Αυτό σημαίνει πως οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για να ανοίξει ο δρόμος για μια έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.