Του Γιώργου Μαρκατάτου
«Η Ευρώπη θα είναι πάντα στο πλευρό της Ουκρανίας, διότι η Ουκρανία είναι η Ευρώπη», διαλάλησε με μήνυμα της στις 24 Αυγούστου 2024, η πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν, επ’ ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας[1]. Και λίγες εβδομάδες νωρίτερα, διαβάζουμε σε δελτίο τύπου της Κομισιόν (22/7/24) ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καθίσταται πλήρες μέλος του μητρώου ζημιών για την Ουκρανία». Και οι καλένδες καλά κρατούν για τις γερμανικές αποζημιώσεις στη χώρα μας.
Η Γερμανίδα πρώην υπουργός πολέμου της χώρας της, και δις διορισμένη πρόεδρος της Κομισιόν, από τον άξονα Παρίσι-Βερολίνο, δε χρειάζεται να αναφερθεί στις γερμανικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα!!! Τώρα προτεραιότητα έχουν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη ρωσο-ουκρανική σύρραξη, και φυσικά έχουμε ήδη ενημερώσει τους αναγνώστες μας, ότι ο πακτωλός χρημάτων που στέλνει η ΕΕ στην Ουκρανία προέρχεται από εξοικονομήσεις σε βάρος των φτωχότερων χωρών της ΕΕ.
Αυτό δεν εμπόδισε την κυρία φον ντερ Λάϊεν να βροντοφωνάξει προς την Ουκρανία ότι «Η ελευθερία σας είναι η ελευθερία μας. Η ασφάλειά σας είναι δική μας ασφάλεια. Και τώρα, κινείστε με απίστευτη ταχύτητα προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε μαζί σας από την πρώτη μέρα. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, για όσο χρειαστεί».
Αλλά αυτό δεν εμπόδισε και τον υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να αφήσει άφωνο τον Ζελένσκυ, σημειώνοντας του ότι «η Ρωσία νίκησε τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ, δεν έχεις καμία πιθανότητα»…
Στα πλαίσια των γεγονότων που μαστίζουν και την ΕΕ, η Κομισιόν δημοσίευσε σε Δελτίο Τύπου της 22/07/2024, ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καθίσταται πλήρες μέλος του μητρώου ζημιών για την Ουκρανία»
Στο κείμενο της ανακοίνωσης «Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την έκδοση, από το Συμβούλιο, της απόφασης για αλλαγή του καθεστώτος της Ένωσης στο μητρώο ζημιών για την Ουκρανία, από συνδεδεμένο μέλος σε πλήρες. Το μητρώο ζημιών λειτουργεί ως αρχείο καταγραφής αποδεικτικών στοιχείων και πληροφοριών σχετικά με αξιώσεις αποζημίωσης για ζημίες, απώλειες ή τραυματισμούς που προκλήθηκαν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Αποσκοπεί στη διασφάλιση πλήρους και αποτελεσματικής επανόρθωσης για την Ουκρανία και τον λαό της. Το μητρώο δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης στις 12 Μαΐου 2023, με την προσχώρηση μέχρι στιγμής 43 κρατών και της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων 26 κρατών μελών της ΕΕ.
Στις 30 Μαΐου 2024 η Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο να αλλάξει το καθεστώς της Ένωσης ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η δέσμευση της Ένωσης στις δραστηριότητες του μητρώου. Με την ιδιότητα του πλήρους μέλους, η Ένωση διατηρεί και ενισχύει τη δέσμευσή της να διασφαλίσει ότι όλες οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που διαπράττονται από τη Ρωσία θα αποζημιωθούν δεόντως. Η αλλαγή καθεστώτος συμβάλλει επίσης στη οικονομική σταθερότητα του μητρώου, καθώς η Ένωση δεσμεύεται να παρέχει υποχρεωτική ετήσια χρηματοδοτική συνεισφορά.
Στην ουσία λοιπόν, και η ΕΕ συμμετέχει στις αποζημιώσεις ενός πολέμου που δεν προκάλεσε, αλλά ούτε και υποβοήθησε να σταματήσει εξ αρχής, απλά έριχνε λάδι στη φωτιά[2]. Αναρωτιέται κάθε εχέφρων άνθρωπος σε ποια νομική βάση έχουν στηριχθεί οι αξιωματούχοι της Κομισιόν και προτείνουν σε ένα ημιθανές συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να παίρνει αποφάσεις που κοστίζουν δις ευρώ! Ο ίδιος εχέφρων άνθρωπος μπορεί να ρωτήσει απλά: χωρίς ουσιαστικό θεσμικό πλαίσιο μόνο για το 2024 έχετε υπεξαιρέσει δεκάδες δις € από τις πληρωμές, και έχετε στείλει τα λεφτά στην Ουκρανία. Το καταφέρατε αυτό, σεβόμενοι απλώς τις δεσμεύσεις στις οποίες υποχρεώνει την εκτελεστική εξουσία το δίκαιο της ΕΕ, αλλά αρνούμενοι τις πληρωμές που υποβάλουν μέσω των εθνικών σχεδίων χώρες με περισσότερο αδύναμους προϋπολογισμούς (όπως η Ελλάδα).
Και οι χώρες αυτές, όπως η δική μας, δεν μπορούν βεβαίως να φέρουν αντίρρηση διότι θα δοκιμάσουν το μαστίγιο του «ισχυρού» που καλλιεργεί την εξέλιξη αυτή από την ημέρα της εισόδου της χώρας μας στην ΕΕ. Ρωτήστε τους δημάρχους της χώρας πόσα έργα έχουν τύχει χρηματοδότησης φέτος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια και θα γίνει αμέσως κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος. Ίσως θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι από το φετινό μόνο προϋπολογισμό της ΕΕ αφαιρούνται 30 δις στις πληρωμές από τα σύνολο των πόρων που έχουν προϋπολογιστεί για τις δεσμεύσεις. Και ας στενάζουν έργα που αναμένουν καρτερικά στη σειρά να τύχουν συγχρηματοδότησης από τον κοινοτικό κορβανά. Αν η ΕΕ έχει βάλει πλώρη προς το γκρεμό, έχουν υποχρέωση αυτοί που θα αποκαλούσαμε εχέφρονες να καταγγείλουν την αδράνεια των αρχών και να επαναφέρουν την τάξη πραγμάτων που προϋπήρχε, πριν θρηνήσουμε για το χαμό μας.
Και ας αφήσουμε κατά μέρος το προπέτασμα καπνού που μας έχει απλώσει η γραφειοκρατική ελίτ των Βρυξελλών και βρισκόμαστε μέσα σε μια συνεχή θολούρα.
[1] https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/speech_24_4342
[2] https://rd4u.coe.int/en/news