Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Πρόπτωση μήτρας – κόλπου: Συμπτώματα, αίτια, θεραπεία

Πρόπτωση μήτρας – κόλπου: Συμπτώματα, αίτια, θεραπεία


Η πρόπτωση μήτρας – κόλπου είναι μία πάθηση κατά την οποίαη μήτρα γλιστράει έξω από την φυσική της ανατομική θέση. Το που ακριβώς θα βρεθεί εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αν επηρεάσει τον κόλπο τότε δημιουργεί μία μάζα, την οποία η γυναίκα την καταλαβαίνει. Σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για μερική πρόπτωση κόλπου.

Συμπτώματα

Η μερική πρόπτωση μπορεί να μην επηρεάσει τη γυναίκα σε μεγάλο βαθμό και να μην επιφέρει σοβαρή συμπτωματολογία. Αν η μήτρα γλιστράει πολύ από τη φυσική της θέση, τότε αρχίζει να πιέζει τα όργανα που βρίσκονται μέσα στην πύελο. Τα βασικότερα συμπτώματα είναι:

  • Πίεση και αίσθημα βάρους στην περιοχή
  • Δυσπαρευνία (πόνος κατά την σεξουαλική πράξη)
  • Συνεχόμενες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης
  • Μη ελεγχόμενη έκκριση υγρών από τον κόλπο
  • Δυσκολία στην ούρηση

Αίτια πρόπτωσης μήτρας

Μία από τις κυριότερες αιτίες που οι μύες της περιοχής δεν έχουν την δύναμη να συγκρατήσουν την μήτρα είναι ένας μεγάλος τοκετός. Τα πεσμένα οιστρογόνα επίσης έχουν μερίδιο ευθύνης. Αρκετά σπάνια ένας όγκος στην πυελική κοιλότητα οδηγεί σε πρόπτωση.

Παράγοντες κινδύνου που συμμετέχουν στην πρόπτωση κόλπου είναι η παχυσαρκία, οι χρόνιες πνευμονικές παθήσεις ακόμα και το άσθμα ή η προχωρημένη ηλικία.

Θεραπεία

Η χειρουργική αντιμετώπισηαποτελεί την συνηθέστερη θεραπεία για την πρόπτωση μήτρας. Συγκεκριμένα ανάλογα με το που εντοπίζεται η πρόπτωση επιλέγεται και το χειρουργείο.

Μία από τις συνηθέστερες καταστάσεις είναι η ευμεγέθης κυστεοκήλη, η οποία μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση ούρων, θέτοντας τον ασθενή σε κίνδυνο για νεφρική ανεπάρκεια.

Οι ασκήσεις kegelείναι επίσης πολύ βοηθητικές για να μπορέσετε να ενισχύσετε και να συσφίξετε λίγο τους μύες της περιοχής του πυελικού εδάφους.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την πρόπτωση κόλπου και τις μεθόδους αντιμετώπισης με laserπου μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε περίπτωση. Η κλινική LaserVaginalRejuvenationInstitute προσφέρει όλες τις απαντήσεις που ψάχνετε!

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.