Του Λίνου Υφαντή,
Σιγά σιγά αποκαλύπτεται το ένα από τα 8 γεφύρια που υπήρχαν στο Αγρίνιο. Τα 8 γεφύρια συνέδεαν τμήματα της πόλης που είχαν δύσκολη πρόσβαση λόγω των ρεμάτων που έτεμναν την πόλη προεπαναστατικά και μετεπαναστατικά. Πρόκειται για το περίφημο γεφύρι της Καλογριάς στην περιοχή της περιμετρικής πλησίον του 5ου Γυμνασίου Αγρινίου και 6ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου στο ρεύμα προς το παλιό νοσοκομείο. Εκεί γίνονται εργασίες με έργα που τρέχουν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και του Δήμου Αγρινίου.
Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για το γεφύρι της Καλογριάς. Το πιο σημαντικό τεκμήριο που μπορούμε να ανατρέξουμε είναι ο πολεοδομικός χάρτης του 1843, ο οποίος διασώθηκε στο βιβλίο της ομοτίμου καθηγήτριας Πανεπιστημίου Πατρών κας Δώρας Μονιούδη Γαβαλά με τίτλο “Αγρίνιο, πολεοδομική εξέλιξη από την αναδημιουργία στην ακμή του Μεσοπολέμου (1830-1940), το οποίο εκδόθηκε από το Δήμο Αγρινίου το 2010. Εκεί αποτυπώνονται μεταξύ άλλων οι θέσεις των ρεμάτων αλλά και τα γεφύρια που συνέδεαν της περιοχές της πόλης του Αγρινίου το 1843. Μετρήσαμε συνολικά 8 και ενδεικτικό απόσπασμα παραθέτουμε στο χάρτη.
Δε γνωρίζουμε αν τα γεφύρια υπάρχουν ακόμα ή γκρεμίστηκαν κάτω από το Αγρίνιο. Ως μαθητής ο γραφών πάντως θυμάται το 1993 (αν δεν τον απατά η μνήμη του) ότι σε έργα ύδρευσης αποκαλύφτηκε αντίστοιχο γεφύρι κάτω από τα Καραπανέικα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το γεφύρι της “Καλογριάς” δεν ήταν το μοναδικό που περνούσαν οι “καλόγριες” για να πάνε στον παλαιό Άγιο Χριστόφορο γιατί στο συγκεκριμένο ρέμα, τον επανομαζόμενο “Κατρουλή” και τη διακλάδωσή του υπάρχουν άλλα 4 γεφύρια στην περιοχή μεταξύ Παλαιού & Νέου Αγίου Χριστοφόρου και Αγίου Θωμά.
Μάλλον ο λόγος που φτιάχτηκαν τα 4 από τα 8 γεφύρια στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν για να υπάρχει πρόσβαση από παντού στο Οθωμανικό νεκροταφείο (Δείτε εδώ παλαιότερο άρθρο για τη θέση του https://www.agrinionews.gr/nekrotafeio/) γιατί ήταν ο πιο σημαντικός χώρος στην περιοχή από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Εικάζουμε με βάση αυτό ότι τα γεφύρια υπήρχαν στο τουρκοκρατούμενο Αγρίνιο (Βραχώρι) τον 18ο αιώνα. Επομένως η λέξη “Καλόγρια” μάλλον ήρθε να επισκιάσει κάποια τούρκικη ονομασία που υπήρχε προηγουμένως στο συγκεκριμένο οικοδόμημα.
1 Σχόλιο
Επισκέφθηκαν σήμερα το “γεφύρι”. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση – και δεν είμαι ειδικός – δεν πρόκειται για γεφύρι για την εξυπηρέτηση πεζών ή έμφιρτων υποζυγίων αφού το πλάτος του – μετά βίας ένα μέτρο – δεν μπορεί με ασφάλεια να υποστήριξε αυτή τη χρήση. Πιστεύω ότι μάλλον πρόκειται για υδατογέφυρα για την μεταφορά νερού από κάποια κοντινή ή πιο μακρινή πηγή…