Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

Τέγας- Παπαναστασίου κάνουν λόγο για “πρόσημο θετικό στην Πολιτική Προστασία”

Υπό τον Δήμαρχο Αγρινίου συνεδρίασε το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίαςsyntonistiko-kakokairia2Υπό τον Δήμαρχο Αγρινίου συνεδρίασε το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας με θέμα τον σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων και τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας . Η σύσκεψη λαμβάνει χώρα σε μια χρονική συγκυρία που ο χιονιάς επελαύνει εκ νέου στη Δυτική Ελλάδα και σε αυτή μετείχαν εκπρόσωποι της ΠΔΕ, Υπηρεσιών, φορέων και εθελοντών.
O Γιώργος Παπαναστασίου ζήτησε μεταξύ άλλων τον συντονισμό των εμπλεκόμενων για την αντιμετώπιση νέου κύματος κακοκαιρίας : «Συγκαλούμε εκτάκτως το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας καθώς περιμένουμε ένα δεύτερο κύμα κακοκαιρίας σύμφωνα με την πρόγνωση των αρμόδιων υπηρεσιών. Οφείλω να επισημάνω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στις υπηρεσίες του Δήμου Αγρινίου για την αντιμετώπιση του χιονιά. Ήταν από την πρώτη στιγμή σε ετοιμότητα, και υπό την συνεχή επίβλεψη των Αντιδημάρχων, μπορέσαμε να συντονίσουμε όλους τους αρμόδιους φορείς και να καλύψουμε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την αλατιέρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ακόμη και στα δίκτυα εκτός της αρμοδιότητάς μας. Όπως φαίνεται όμως είμαστε στην αρχή, περιμένουμε νέο κύμα κακοκαιρίας, και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να πετύχουμε τον μέγιστο συντονισμό».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγρινίου αυτή είναι η απάντηση στις δηλώσεις του κ. Μοσχολιού για σχεδιασμό «κατόπιν εορτής». «Να του θυμίσω ότι το Συντονιστικό όργανο συνεδριάζει για 2η φορά στην ιστορία του ( η πρώτη ήταν μόλις το 2015 επί ημερών μας) και σκοπός είναι , όπως ήδη ανακοινώθηκε, η αντιμετώπιση του 2ου κύματος κακοκαιρίας. Γιατί, κ. Μοσχολιέ , σας ενημερώνω ότι ο Δήμος Αγρινίου αντιμετώπισε με επιτυχία την κακοκαιρία του προηγούμενου Σαββατοκύριακου.Ενώ εσείς επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά τον εαυτό σας. Ως θεσμός αρκεστήκατε στην απραξία και ως αντιπολίτευση στην ανέξοδη κριτική. Με απλά λόγια διαχρονικά επιδίδεστε σε ασκήσεις πολιτικής ανευθυνότητας», ανέφερε ο δήμαρχος Αγρινίου.
Σε ίδιο μήκος κύματος υπήρξαν και οι δηλώσεις του δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου πριν τη σύσκεψη: « Στο πρώτο κύμα κακοκαιρίας αντέξαμε. Όλος ο μηχανισμός του δήμου ήταν έξω, οι υπηρεσίες του ήταν παντού. Συνδράμαμε και την Περιφέρεια που είχε προβλήματα με αλατιέρα που έμεινε στον δρόμο ή άλλα μηχανήματα. Πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες τις υπηρεσίες και τους αντιδημάρχους που ήταν παντού. Έγινε μια τιτάνια προσπάθεια. Αντιμετωπίσαμε τα ζητήματα και με ιδιωτικά μηχανήματα και με τρακτέρ που βάλαμε για να διασπαρθεί το αλάτι . Από την Κυριακή προμηθευτήκαμε ξεχωριστά αλάτι και ως δήμος Αγρινίου από τις αλυκές και κάποιους τόνους ακόμη χθες ενώ είχαμε ήδη προμηθευτεί με αλάτι και τις προηγούμενες ημέρες για να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα αυτά που είναι πρωτοφανή για την περιοχή μας. Όμως όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί. Και όπου προκλήθηκαν προβλήματα σπεύσαμε με τα ιδιωτικά μηχανήματα . Νομίζω ότι ανταπεξήλθαμε πολύ καλά , όμως επειδή φαίνεται να έρχεται και νέο κύμα πρέπει να συντονιστούμε ακόμη καλύτερα για να αποφύγουμε το όποιο περιστατικό μπορεί να παρουσιαστεί. Η διαχείριση θα είναι η ίδια όμως θα υπάρξει καλύτερος συντονισμός αφού δεν γνωρίζουμε τι θα ακολουθήσει τον υπόλοιπο χειμώνα. Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση».
Σε δηλώσεις του ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κ. Γιάννης Τέγας ανέφερε πως το νέο κύμα κακοκαιρίας που ξεκίνησε από χθες το απόγευμα θα διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη το μεσημέρι και θα πλήξει και την περιοχή μας με κύρια χαρακτηριστικά τον χιονιά και τον παγετό .
Σύμφωνα με τον κ. Τέγα «το προηγούμενο τετραήμερο που σημειώθηκε χιονόπτωση και παγετός το πρόσημο ήταν θετικό καθώς δεν υπήρξαν εγκλωβισμοί ατόμων ενώ παράλληλα δεν έκλεισε κανένα σημείο του επαρχιακού και εθνικού δίκτυου» . «Φέραμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό οφείλεται στην ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων , Πυροσβεστικής, Αστυνομίας ενώ και τα ΜΜΕ βοήθησαν στην έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών που με αυτογνωσία περιόρισαν τις μετακινήσεις τους ή συμβουλεύονταν την Τροχαία. Προβλήματα με μηχανήματα υπήρξαν αλλά τέτοια θα υπάρχουν πάντα», ανέφερε ο κ.Τέγας δίνοντας έμφαση στο ότι «οι δρόμοι παρέμειναν ανοιχτοί». «Σε σχέση με τον συντονισμό μας δεν αλλάζει κάτι απλά σήμερα φρεσκάραμε αυτά που έχουμε συναποφασίσει και με την ίδια ετοιμότητα θα τα αντιμετωπίσουμε» ανέφερε για τη σημερινή σύσκεψη.
Στη σύσκεψη ωστόσο δεν έλειψαν οι διαφωνίες . Για παράδειγμα ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού Μοσχολιού κ. Θεοδωρόπουλος επανέλαβε την κριτική που εκφράστηκε και με ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η σύσκεψη έγινε καθυστερημένα και κατόπιν εορτής. Ο αντιδήμαρχος Ν.Γκρίζης υποστήριξε πως αυτό συνέβη γιατί στις 20 Δεκεμβρίου έφθασε η εγκύκλιος με τον κανονισμό λειτουργίας του Οργάνου.
Σημειωτέον επίσης πως πρόεδροι κοινοτήτων των Παρακαμπυλίων δεν συμμερίζονται την ικανοποίηση περί ετοιμότητας των αρχών για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας ούτε τις αναφορές περί «δρόμων ανοιχτών».
unnamed-1unnamed-2
unnamed-4unnamed
syntonistiko-kakokairia7 syntonistiko-kakokairia6 syntonistiko-kakokairia5 syntonistiko-kakokairia4 syntonistiko-kakokairia3 syntonistiko-kakokairia2 syntonistiko-kakokairia1 dscn6584 dscn6580 dscn6578 dscn6573 dscn6571 dscn6569 dscn6566

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    καλημέρα απο το Δ.Δ Λαμπιρίου , όπου για μια εβδομαδα απο την πρωτη χιονόποτωση και μέχρι σήμερα δεν έχει αποχιονιστεί ο περιφεριακός δρόμος < Σημερα εχει 70 εκ χιονι και υπάρχουν ανθρωποι εγκλωβισμένοι και αναγκη μεταφοράς ζωωτροφών .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.