Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Προσοχή σε αυτά τα email: Εκβιαστές απειλούν με δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων και ζητούν λύτρα σε bitcoin

Προσοχή σε αυτά τα email: Εκβιαστές απειλούν με δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων και ζητούν λύτρα σε bitcoin

Απίστευτη απάτη έχει τρομοκρατήσει τους πολίτες ολόκληρης της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς έχουν κάνει πλέον… αισθητή την εμφάνισή τους οι απατεώνες.

Οι επιτήδειοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του taxydromos.gr, στέλνουν e-mail σε ανυποψίαστους πολίτες και τους απειλούν ότι αν δεν τους πληρώσουν θα δημοσιοποιήσουν προσωπικές τους στιγμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες τουλάχιστον τρεις Βολιώτες, βάσει ισάριθμων καταγγελιών που έχουν γίνει στην Ένωση Καταναλωτών Βόλου, έχουν μπει στο στόχαστρο των επιτηδείων μόλις τους τελευταίους δύο μήνες.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, άγνωστοι τους εκβιάζουν ότι θα δημοσιοποιήσουν προσωπικές τους στιγμές, αν δεν τους πληρώσουν… λύτρα σε bitcoin!

Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ του taxydromos.gr, οι Βολιώτες κατήγγειλαν ότι έχουν λάβει στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, απειλητικά e-mail.

«Το περίεργο είναι ότι με κάποιον τρόπο το e-mail φαίνεται ότι προέρχεται από τον προσωπικό λογαριασμό του καθενός, ότι δηλαδή καθένας το στέλνει στον εαυτό του», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου, Αλέκος Κουτσελίνης. Ανοίγοντας το ηλεκτρονικό μήνυμα, ο χρήστης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαβάζει ότι κάποιος ανέλαβε τον έλεγχο του λογαριασμού του μετά από επίσκεψή του σε σελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο και απειλείται ότι θα δημοσιοποιηθεί στις επαφές του βίντεο στο οποίο καταγράφονται προσωπικές στιγμές. Για να μην γίνει αυτό ζητούν να κατατεθούν bitcoins (κρυπτονομίσματα).

Η Ενωση έχει θέσει σε γνώση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τις καταγγελίες Βολιωτών – υποψηφίων θυμάτων απάτης.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσελίνη, «οι χρήστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα πρέπει να διαγράφουν αμέσως χωρίς καν να ανοίγουν αυτά τα μηνύματα».

«Πρόκειται για απόπειρες εξαπάτησης που αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Οι χρήστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα πρέπει επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τη δημοσιοποίηση προσωπικών τους στοιχείων.

Δεν θα πρέπει να δίνουν με ευκολία τον ηλεκτρονικό τους λογαριασμό σε άτομα που δεν γνωρίζουν. Επίσης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο άνοιγμα link (συνδέσμων) που αποστέλλονται από άγνωστα άτομα και συνήθως μπορούν να περιέχουν ιούς», επισημαίνει ο κ. Κουτσελίνης.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.