Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Πρωταπριλιά, μούσια και fake news για όλα τα γούστα

Πρωταπριλιά, μούσια και fake news για όλα τα γούστα

Είναι ίσως η πρώτη χρονιά που δεν υπάρχει πολύ όρεξη για πρωταπριλιάτικα αστεία και φάρσες. Όλο και πιο συχνά ακούς, στο Αγρίνιο ή αλλού, την φράση «τι ψέμα να πεις που να μην έχει ήδη ειπωθεί;». Οι πιο κομματικοποιημένοι βάζουν στη θέση του ψεύτη τον πολιτικό εχθρό τους. Και φυσικά όλοι μαζί πολεμούν τα fake news.

Όσο πιο φιλολαϊκός νιώθεις στο μεταξύ, όσο πιο πολύ είσαι λαϊκή Δεξιά ή ρηξικέλευθη Αριστερά τόσο πιο πολύ πολεμάς τα fake news! Κάπως σαν τον Τραμπ ή τον Μαδούρο! Όλοι αυτοί ξέρουν για τις ψεύτικες ειδήσεις αλλά των άλλων. Όχι του δικού τους ηλεκτρονικού στρατού, όχι εκείνες που παράγονται στα δικά τους «υπόγεια».

Η εικονιζόμενη κυρία Δούρου με γέλια και χαρές πήρε να ξυριστεί μπροστά στην κάμερα και μετά να το βάλει το σκηνικό στα social media που έχει.

Αν δεν καταλαβαίνετε το υπονοούμενο «κόβει τα μούσια», κάνοντας χαβαλέ ξεπερνάει τα fake news που λένε ότι φταίει για τους 100 νεκρούς στο Μάτι και για τους 26 στη Μάνδρα. Κι ας μην λένε όλοι ότι φταίει. Ο υπογράφων για παράδειγμα λέει ότι δεν φταίει η ίδια ως αυτουργός, όμως, φταίει -δεν φταίει, έπρεπε να έχει τόσο πολύ συγκλονιστεί που δεν άλλαξε τίποτε, ώστε να μην θέλει να ξανακούσει για πολιτική, πολύ περισσότερο για περιφερειακές εκλογές. Αλλά γούστα είναι αυτά και κυρίως στομάχια. Θέλει στομάχι όλο αυτό που να αντέχει την αηδία.

Μην νομίσετε ότι είναι δική της έμπνευση όλο αυτό με το «μούσι». Όχι είναι μια πανευρωπαϊκή καμπάνια της Ε.Ε., λόγω ημέρας, που καλεί τους πολίτες να αναζητήσουν την αλήθεια. Στην Ελλάδα το «κόψε τα μούσια» είναι πολύ ταιριαστό για δεκάδες λόγους, αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η Ε.Ε. λέει συνέχεια αλήθειες, ε;

Ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα και μόλις προχθές πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο το «Άρθρο 13» που φιλοδοξεί να βάλει μια σειρά στα δημοσιεύματα τουλάχιστον ως προς την πηγή τους. Φάνηκε ότι οι πιο προοδευτικοί ευρωπαίοι έφαγαν αμάσητο το παραμύθι πως το άρθρο αυτό περιορίζει την ελευθερία στο διαδίκτυο. Μετά μαθεύτηκε πως η Google, η Amazon, το Facebook, γενικά οι διαχειριστές της ιδιωτικότητάς μας, είναι κατά του «13».

Αντίθετα από την κεντρική πολιτική σκηνή που φαίνεται πως θα βουτηχτεί μέσα στην λάσπη και τα σκάνδαλα στις τοπικές εκλογές φαίνεται να υπάρχει επίπεδο. Κανείς δεν έχει κατεβάσει τον πήχη και κανείς δεν έχει διαδώσει ακόμη κάποιο «τέρας»  ή «φίδι» ή «μούσι». Κανείς δεν έχει πάει και σε προσωπικά ζητήματα ή χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

Μακάρι να μείνουν έτσι τα πράγματα αν και είναι νωρίς ακόμη. Από την άλλη δύσκολο να βρεις την μανία των τρολ που έχουν πλέον στις τάξεις τους οι φράξιες που έχουν ή θέλουν την εξουσία και δύσκολο να βρεις υποψηφίους να μην κοκκινίζουν μπροστά σε τίποτε, όπως συμβαίνει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.