Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020

Η πρόταση των Σκοπίων για το όνομα της ΠΓΔΜ – Τι δίνουν, τι ζητούν οι Σκοπιανοί

– Στο Σούνιο συναντώνται σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ – Παρών και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς – Τα Σκόπια έχουν καταθέσει σχέδιο για συμφωνία – Δέχονται ονομασία erga omnes αλλά ζητούν ανταλλάγματα

ellada-skopiaΟι διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ μπαίνουν, όπως όλα δείχνουν, σε κρίσιμη φάση. Γιατί εκτός από τη σημερινή συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ – Νίμιτς στο Σούνιο δεν αποκλείεται, την προσεχή Πέμπτη 17 Μαΐου να υπάρξει και συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια.

Η σημερινή συνάντηση είναι η τέταρτη τριμερής συνάντηση και η πρώτη που πραγματοποιείται στην Ελλάδα καθώς οι τρεις προηγούμενες διεξήχθηκαν στη Βιέννη. Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ με τον κ. Νίμιτς ξεκίνησε τις 10.30 το πρωί σε ξενοδοχείο στο Σούνιο, όπου χθες είχε πραγματοποηθεί η 2η Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας Visegrad (Visegrad 4) και των Βαλκανικών κρατών μελών της ΕΕ (Balkan-4).

«Συμφωνία τώρα και ολοκλήρωση σταδιακή μέσα σε δυο χρόνια» είναι τα δυο βασικά χαρακτηριστικά του τελευταίου σεναρίου που, όπως αναφέρουν Τα Νέα, φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τι δίνει η ΠΓΔΜ

Όπως φαίνεται, τα Σκόπια με βάση την πρόταση που φέρονται να έχουν καταθέσει, κάνουν ένα βήμα προς το αίτημα της ελληνικής πλευράς για ονομασία erga omes, δηλαδή το όνομα που θα συμφωνηθεί (σ.σ. με επικρατέστερα τα Gorna Makedonjia και Nova Makedonjia) θα χρησιμοποιείται τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς.

Μέχρι τώρα, τα Σκόπια δήλωναν αμετακίνητα από τη θέση τους για χρήση, στο εσωτερικό, του όρου «Μακεδονία». Αλλά ο χρόνος πιέζει ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ πιέζουν και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να κάνει πίσω.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Σκοπιανοί πλέον εμφανίζονται να συζητούν τη χρήση του ονόματος που θα συμφωνηθεί «έναντι όλων». Όμως όχι τώρα, αλλά σε βάθος χρόνου, με βήματα υλοποίησης πάνω σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη. Η πρόταση που υπάρχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, είναι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης να είναι μια διετία.

Φωτογραφία Reuters

Τι ζητούν τα Σκόπια

Αν οι γείτονες δεχτούν το erga omnes θα έχουν κάνει μια υποχώρηση. Για την οποία πιθανώς θα ζητήσουν ανταλλάγματα. Και ποια θα είναι αυτά; Η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στην Ε.Ε.

Τα Νέα αναφέρουν πως τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών μεταφέρουν σε συνομιλητές τους πως οι πιθανότητες λύσης είναι καλές. Όσον αφορά στον διετή χρονικό ορίζοντα που ζητούν τα Σκόπια, η Αθήνα τηρεί σιγή ιχθύος. Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη για συμβιβασμό και σε αυτό. Θα μπορούσε, αναφέρουν οι πληροφορίες της εφημερίδας, να δεχτεί μια χρονικό προθεσμία, ενός έτους π.χ. Μέσα σε αυτό, όμως, θέλει να γίνουν βήματα υλοποίησης μιας συνολικής δεσμευτικής συμφωνίας, η οποία θα επιτευχθεί εξαρχής.

newsit.gr 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.