Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Ποιες ήταν οι πρώτες Ελληνικές εκλογές και οι πρώτοι εκπρόσωποι της Αιτωλοακαρνανίας

Ποιες ήταν οι πρώτες Ελληνικές εκλογές και οι πρώτοι εκπρόσωποι της Αιτωλοακαρνανίας

Οι Ελληνικές εκλογές του 1829 ήταν οι πρώτες εκλογές με άμεση ψηφοφορία στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Από αυτές προέκυψαν 236 πληρεξούσιοι, που αποτέλεσαν την Δ’ Εθνοσυνέλευση που έλαβε χώρα στο Άργος στις 11 Ιουλίου 1829.

Από σημερινές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας είχαν εκλεγεί οι παρακάτω πληρεξούσιοι. Αυτοί θεωρούνται τρόπον τινά οι πρώτοι εκπρόσωποι του τόπου μας σε κεντρικό νομοθετικό όργανο δηλαδή προπομποί των σημερινών βουλευτών:
Βλοχού
Ιωάννης Στάϊκος
Κωνσταντίνος Χαλικιώτης
Μεσολογγίου
Σπυρίδων Τρικούπης
Στάμος Στάϊκος
Βάλτου
Ανδρέας Ίσκου ή Ανδρέας Ίσκος
Γεώργιος Γεραθανάση (Γερ-Αθανάση ή Γερ-Αθανασίου)
Ζυγού Ανατολικής Ελλάδος
Αναστάσιος Τζιμπουράκης
Ιωάννης Ευθυμίου

Βονίτσης

Ιωάννης Λογοθέτου

Σταμούλης Χονδρού

Σε αυτήν εγκρίθηκε η πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια, συστάθηκε Γερουσία με 27 γερουσιαστές σε αντικατάσταση του συμβουλευτικού σώματος του Πανελληνίου που είχε ιδρυθεί με την άφιξη του Καποδίστρια το προηγούμενο έτος το 1828 και λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία του κράτους, που περιγράφηκαν σε 13 ψηφίσματα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η κοπή εθνικού νομίσματος, του Φοίνικα, νόμος για εκδίκαση υποθέσεων στα δικαστήρια και η απαγόρευση εξαγωγής αρχαιοτήτων από την Ελλάδα.

Πηγή: el.wikipedia.org

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Ανώνυμος

    Ήταν τότε ελληνικές εκλογές; Γιά έλληνες; Όπως λέει ; Πού ήταν αυτή οι έλληνες καί αυτό το κράτος μέ τους έλληνες γιά να λέγονται ελληνικές εκλογές; Και γιατί χρησιμοποίησαν το ελληνικό καί το έλληνας; Αφού τότε το ελληνικό το πέταγαν έξω, και ήθελαν Κάτο απο ελληνικό κράτος, δηλαδή Κάτο απο της Θερμοπύλες, και έτσι έπρεπε να γήινη, αυτή από εκεί και Κάτο τό δικό τους κράτος, και το γνήσιο ελληνικό να συνέχιζε όπως ήταν απο αρχαία χρόνια, με το πολιτισμοτου την ιστορία του, αφού ούτος η άλλος τα ορεινά τα ελληνικά πολεμούσαν αντιστέκονταν, μέχρι 22 Μαρτίου 1821, και από τα ορεινά έφτασε η ανατροπή του οθωμανικού στη Πελλοπονησο ,καί τότε μας πέταγαν έξω, αλλά ήξεραν οι έλληνες τα ορεινά με τή έχουν να κάνουν τη λαοί πολιτισμοί ήταν;

  2. Ανώνυμος

    Αυτό το σύμβολο, το 1829 ,αυτό που φερει και φοράει η εικονιζόμενη,ποιό λαό πολιτισμό σύμβολα εκπροσωποι; Ελληνικό δέν είναι σίγουρα,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.