1η εναρκτήρια συνάντηση επιχειρησιακής ομάδας OLEAS για τη χρήση τηλεπισκοπικών δορυφορικών και επίγειων μέσων για την παραγωγή ασφαλέστερου και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντος στην ελαιοκαλλιέργεια.
Η 1η εναρκτήρια συνάντηση της Επιχειρησιακής Ομάδας OLEAS για τη χρήση τηλεπισκοπικών δορυφορικών και επίγειων μέσων για την παραγωγή ασφαλέστερου και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντος στην ελαιοκαλλιέργεια, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2013 στο Εδαφολογικό Εργαστήριο Δυτικής Ελλάδας στην Αμαλιάδα. Στην επιχειρησιακή ομάδα OLEAS συμμετέχουν ως συντονιστής το Πανεπιστήμιο Πατρών με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον κ. Παντελή Μπαρούχα, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας κ. Παντελή Μπαρούχα. Μέλη της επιχειρησιακής ομάδας που συμμετείχαν είναι η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με εκπροσώπους τους κ.κ Μάριο Πραπόπουλο, Ειδικός Σύμβουλος Αγροδιατροφής ΠΔΕ και Θεοφάνη Ζαχαράτο Επιστημονικός Σύμβουλος ΠΔΕ για θέματα Αγροτικής Πολιτικής, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΕΥΦΟΡΗ ΓΗ» με εκπρόσωπο τον Γεωπόνο κ. Παπαγιαννόπουλο Κωνσταντίνο και το ελαιοτριβείο «ΟΡΦΕΑΣ ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΖΙΩΤΗΣ ΟΕ», με εκπρόσωπο τον κ. Ορφέα Παπαζαφειρόπουλο. Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία μιας νέας πρότυπης υπηρεσίας γεωργίας ακριβείας στην ελαιοκαλλιέργεια, με χρήση δορυφορικών δεδομένων εκτεταμένης κλίμακας για την βελτίωση της απόδοσης και της ποιότητας της βρώσιμης ελιάς και του ελαιολάδου.
Στην συνάντηση παραβρέθηκε και έδωσε χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΔΕ κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δείχνει έμπρακτα το έντονο ενδιαφέρον της και επιδιώκει συνεχώς την εφαρμογή της καινοτομίας στην ελαιοκαλλιέργεια, δεδομένου της στρατηγικής σημασίας της καλλιέργειας ελιάς στην εξαγωγική μας δραστηριότητα». Ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι «οι δράσεις συνεργασίας και δημιουργίας επιχειρησιακών ομάδων μπορούν να επιφέρουν πρόσθετα οικονομικά οφέλη για τους παραγωγούς και τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην ελαιοκαλλιέργεια, λόγω εφαρμογής νέων τεχνολογιών».
Τέλος έθεσε το ζήτημα της αναγκαιότητας καθορισμού χρήσεων γης και επισήμανε χαρακτηριστικά την περίπτωση της αναγκαιότητας να επαναχρησιμοποιηθεί η άγονη γη στην περιοχή της αποξηραμένης λίμνης της Αγουλινίτσας.
Ο κ. Μπαρούχας, από την πλευρά του τόνισε ότι «μέσω των δράσεων εξωστρέφειας του Εδαφολογικού Εργαστηρίου Δυτικής Ελλάδας, οι παραγωγοί στην ελαιοκαλλιέργεια αποκτούν σταδιακά εδαφολογική συνείδηση και νέα κουλτούρα διαχείρισης του εδάφους». Επισήμανε τη μεγάλη σημασία του πνεύματος συνεργασίας που δείχνουν τα μέλη της Επιχειρησιακής Ομάδας OLEAS, στην επίτευξη των σκοπών της δράσης τους αλλά και ότι μπορούν να αποτελέσουν ένα παράδειγμα συνεργασίας και εφαρμογής καινοτομίας μεταξύ διαφορετικών φορέων που έχουν διακριτό ρόλο στην παραγωγή βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου.