Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Πρώτη βεβαίωση από τη Ρ.Α.Ε. για αιολικό πάρκο στην Βαράσοβα

Πρώτη βεβαίωση από τη Ρ.Α.Ε. για αιολικό πάρκο στην Βαράσοβα

Ορατό όσο ποτέ το ενδεχόμενο να «φιλοξενήσει» ανεμογεννήτριες το «Άγιο Όρος» της Αιτωλοακαρνανίας

Οι αντιδράσεις στην περιοχή που «έβραζε» μόνο στις φήμες που είχαν ακουστεί παλαιότερα είναι αναμενόμενες και πάρα πολύ έντονες.

Η πρώτη Βεβαίωση από την ΡΑΕ σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το Nafpaktianews.gr για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Αιολικά πάρκα), εγκατεστημένης ισχύος 31,05MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 31,05 MW στη θέση Βαράσοβα, της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας, του Δήμου Ναυπακτίας είναι γεγονός.

Η είδηση αυτή, όπως είχε γίνει στο παρελθόν, αναμένεται να βρει απέναντι της την πλειοψηφία των πολιτών της Δ.Ε. Χάλκειας και όχι μόνο. Καθώς στο παρελθόν σύλλογοι, φορείς αλλά και δημοτικές παρατάξεις είχαν πάρει σαφείς θέσεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι πολίτες κατά το παρελθόν είχαν πραγματοποιήσει συναντήσεις στο Γαλατά Ναυπακτίας αλλά και σε άλλα χωριά του Δήμου Ναυπακτίας αναφορικά με μια τέτοια προοπτική.

Αυτά που επισημάνθηκαν στις συναντήσεις των πολιτών ήταν, ότι η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εντός ορίων του «Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Εύηνου και νήσων Εχινάδων» ως «Ζώνη προστασίας της φύσης Π.Φ.2Θ». Το καθεστώς προστασίας του πάρκου προσδιορίζεται από τη KYA όπου σύμφωνα με το Άρθρο 3 «Χρήσεις, δραστηριότητες, μέτρα, όροι και περιορισμοί προστασίας και διαχείρισης»δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Το όρος Βαράσοβα, βρίσκεται Εντός του Δικτύου Natura 2000 και συγκεκριμένα εντός ζώνης ΖΕΠ «Ζώνες Ειδικής Προστασίας» (Special Protection Areas – SPA) για την Ορνιθοπανίδα, όπως ορίζονται στην Οδηγία 79/409/EK «για τη διατήρηση των άγριων πτηνών» με κωδικό GR23100015- SPA, αλλά και εντός ζώνης ΤΚΣ «Τόπους Κοινοτικής Σημασίας)» (Sites of Community Importance – SCI) όπως ορίζονται στην Οδηγία 92/43/ΕΟΚ.

Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι ο ορεινός όγκος της Βαράσοβας, έχει κηρυχθεί ως τόπος ιστορικός και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Οι εκκλησίες, οι μονές και τα ασκηταριά της εποχής του Βυζαντίου που αναπτύχθηκαν κατά το παρελθόν,στις δυσπρόσιτες πλαγιές της Βαράσοβας σήμερα είναι όλα ερειπωμένα. Τα εναπομείναντα ωστόσο στοιχεία, αποδεικνύουν τη δύναμη της μοναστικής ζωής στο βουνό.

Δικαίως λοιπόν έχει χαρακτηριστεί ως το “Άγιο Όρος της Αιτωλ/νίας”

Πηγή: Nafpaktianews.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Αρθούρος

    Αλήθεια επί 2021, υπάρχει και λέγεται ακόμα το όνομα Βαράσοβα, χωρίς να λογοκρίνεται; Θα κάνει πανηγύρια ο Ζάεφ και όλοι οι “Μακεδόνες”. Λυπούμαι γι’ αυτή τη δήθεν επιστροφή στην παράδοση που επιχειρείται πανελλήνια από ηλικιωμένους δήθεν ιστοριοδίφες και περιβαλλοντιστές οι οποίοι ούτε στα πρώιμα νεανικά τους χρόνια δεν άκουσαν αυτά τα ονόματα.
    Πριν από λίγο καιρό έγραψα στο Δραγαμέστο news, ότι η υπεράσπιση με πάθος του ονόματος Δραγαμέστο από τους ανυποψίαστους κατοίκους του, επιτείνει τη σύγχυση και μας δημιουργεί ακόμα και εθνικά προβλήματα. Μπορεί εσείς να απορείτε, αλλά ήδη στην πρωτεύουσα γίνονται συζητήσεις σε ελεύθερα μπλογκ όπως εκείνο το Smerdaleos.blog γιά την εξαφάνιση του ελληνικού έθνους τον 7ο αιώνα μ.Χ. όταν αρριβάρισαν στην ελλαδική χερσόνησο οι Σλάβοι. Κάθισαν εδώ γιά 150 έτη από το 643 ως το 787 μ.Χ. Κι έδωσαν σε αρκετές περιοχές ονόματα, τοπωνύμια που επιμένουν ακόμα και σήμερα: Κλόκοβα, Χελμός, Βοστίτσα, Δραγαμέστο, Μέτσοβο, Νεζερά, Γολέμι κλπ που επιμένουν.
    Επί Όθωνα και επί Βενιζέλου το 1930 καταβλήθηκε προσπάθεια να αντικατασταθούν όλα τα αλβανικά, τουρκικά, σλαβικά και τουρκικά αυτά ονόματα. Γιατί ο λαός επιμένει να τα χρησιμοποιεί; Αφού ακόμα κι από την κατάργησή τους έχουν περάσει από 90 ως 130 χρόνια και δε ζούν εκείνοι που τα είχαν πρωτακούσει; Τί γίνεται; Οι Σλάβοι φαίνεται να αφομοιώθηκαν λίγο πριν από την άλωση της Πόλης το 1453 αφού πρώτα εκχριστιανίστηκαν; Μήπως όμως δεν έφυγαν ποτέ από εδώ κι επιζεί όχι μόνο η θύμησή τους, αλλά και τα επώνυμα μερικών: Βελτσίστας, Γκολέμης ή Γολέμης κλπ.
    Παρακαλώ λοιπόν πολύ να σεβόμαστε τις αποφάσεις αυτών των επιτροπών αντικατάστασης των ονομάτων από τον Όθωνα μέχρι το Βενιζέλο και να μην ενδίδουμε στον τοπικό ενθουσιασμό και τις προσκολλήσεις μας. Αλλιώς, φέτος που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία μας από την οθωμανική σκλαβιά κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε ότι περάσαμε κι άλλες πιό σκοτεινές σκλαβιές που δύσκολα απαλλαχτήκαμε απ’ αυτές ή μήπως όχι; Ο Ζάεφ κάποτε θα φύγει και τότε θ’ αναλάβει το VMRO. Εκείνοι ήδη ψάχνουν. Και οι χάρτες τους θα δείχνουν ότι υπάρχουν τοπωνύμια μέχρι και τον Ταϋγετο. Προσοχή λοιπόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.