Σάββατο, Ιανουάριος 19, 2019

Η πρώτη ελεύθερη ( και χιονισμένη;) Πρωτοχρονιά στο Βραχώρι ( Αγρίνιο).

daneia

Γράφει ο Λίνος Υφαντής,

Η Πρωτοχρονιά τον 19ο αιώνα ήταν ταυτισμένη με την θρησκευτική γιορτή του Αγίου Βασιλείου. Το 1821 είχε την ιδιαίτερη σημασία της στις πόλεις που απελευθερώνονταν από τον Οθωμανικό ζυγό. Στο Αγρίνιο( Βραχώρι) ο εορτασμός της πρώτης Πρωτοχρονιάς έγινε στον Άγιο Χριστόφορο ( τον Παλαιό προφανώς)  με χιόνια, αέρα, χαρτάκι για φόρους από την Γερουσία Δυτικής Χέρσου Ελλάδος.

Στους δρόμους του απελευθερωμένου Βραχωρίου υπήρχε νεκρική σιγή. Όλοι είχαν μαζευτεί στα σπίτια τους για να πάνε το πρωί εκκλησία, στον Άγιο Χριστόφορο.  Το μόνο φως που υπήρχε στην πόλη ήταν εκείνο στο πρώην Οθωμανικό Διοικητήριο. Μόνο που στην θέση των εκδιωχθέντων Τούρκων( Μουσελίμης Ταχήρ Παπούλιας και Δερβέναγας Νούρκας Σερβάνης)  είχαν εγκατασταθεί η Γερουσία της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος. Στόχος τηςήταν  να οργανώσει ως κρατική οντότητα τις επαναστατημένες περιοχές.

Εκεί ο αρχιγραμματέας της Γερουσίας Ν. Λουριώτης προετοίμαζε τα θέματα των συνεδριάσεων της επόμενης μέρας. Μέσα στο σκοτάδι  εμφανίστηκε ένας καβαλάρης απεσταλμένος του καπετάνιου Βλαχόπουλου που βρίσκονταν στο Βλοχό. Επικρατούσε κρύο, αέρας και χιόνι. Την πόρτα στο διοικητήριο άνοιξε ένας σωματώδης φύλακας ονόματι Κουτσονίκας. Στην προσπάθεια του ο νεαρός απεσταλμένος να δει τον Λουριώτη ο Κουτσονίκας τον έδιωχνε σηκώνοντας την πιστόλα του. Την φασαρία άκουσε ο Λουριώτης, ο οποίος είδε τον νέο. Εκείνος τον ενημέρωσε ότι στον Βλοχό κανένας δεν ήθελε να πληρώσει φόρο στην τότε σχηματιζόμενη ελληνική διοίκηση.

Ο Λουριώτης απάντησε » Εγγράφως ότι θέλετε από εδώ και πέρα» και απέπεμψε τον νεαρό καβαλάρη με το μήνυμα αυτό στον καπετάνιο του. Αυτός έβαλε την κάπα του και χάθηκε μέσα στον κρύο. Την επομένη πήγε στον Βλαχόπουλο με το έγγραφο του Λουριώτη στο Βλοχό, ο οποίος είχε στρωθεί από το χιόνι.

Έκτοτε οι συναλλαγές με  την επαναστατική διοίκηση των Ελλήνων  ήταν ( ή επιχειρούνταν) να γίνονται εγγράφως και όχι προφορικά.

Αυτή ήταν η πρώτη Πρωτοχρονιά στο ελεύθερο Βραχώρι. Έτος 1821 προς 1822. Σημαδιακή;

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Φως» και αντίστοιχο άρθρο του Μιλτιάδη Τζάνη.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.