Ζητήματα που αφορούν τη σχολική στέγη και τις συγχωνεύσεις τμημάτων συζητήθηκαν στη χθεσινή (29/8/2024) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου.
Η συζήτηση διεξήχθη με αφορμή ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Τίμου Παπανικολάου ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς.
«Κυβέρνηση και Υπουργείο προχωρούν σε εκατοντάδες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Καταπατούν τα δικαιώματα των παιδιών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Θα στοιβάζουν τους μαθητές της δευτεροβάθμιας σαν σαρδέλες σε 25αρια-28αρια τμήματα», σημείωσε ο κ. Παπανικολάου καλώντας τη δημοτική αρχή να λάβει πρωτοβουλίες «ώστε να περιφρουρηθούν τα μορφωτικά και κοινωνικά δικαιώματα των μαθητών».
Ο αντιδήμαρχος Χρήστος Ζαρκαβέλης διαβεβαίωσε ότι τα σχολεία θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές, αναφέροντας ενδεικτικά εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη . «Η καθημερινότητα των μαθητών από την πρώτη μέρα νομίζω ότι θα είναι ασφαλής», σημείωσε.
Εξέφρασε και ο ίδιος τη διαφωνία για τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων ενώ υποστήριξε πως ο «Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας, κ. Καζαντζής θα προσπαθήσει να μην γίνουν οι συγχωνεύσεις αλλά δεν θα λάβουμε εμείς αυτές τις αποφάσεις. Θα προσπαθήσουμε να υποδεχθούμε τους μαθητές σε ασφαλείς αίθουσες. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να ανταποκριθούμε».
Αναλυτικά όσα ανέφερε ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τίμος Παπανικολάου:
«Σε λίγες μέρες ξεκινά η σχολική χρονιά και θα έπρεπε να είναι θέμα τι έχει γίνει, πώς θα υποδεχθούμε τα παιδιά. Έχουν γίνει οι απαραίτητες συντηρήσεις, καθαρισμοί, βαψίματα για να δεχθούν μαθητές, καθηγητές; Πέραν αυτών των θεμάτων, μέσα στο καλοκαίρι με κλειστά σχολεία, με εγκυκλίους του Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, δόθηκαν κατευθύνσεις να συγκροτηθούν τμήματα δίχως να λαμβάνονται υπόψιν ούτε οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, ούτε οι επικείμενες εγγραφές του Σεπτέμβρη, ούτε η νομοθεσία που προβλέπει συγκεκριμένο χώρο στην αίθουσα για κάθε μαθητή.
Αντίστοιχες οδηγίες προωθούνται για περικοπή κενών παράλληλης στήριξης αφού δεν λαμβάνονται υπόψιν οι γνωματεύσεις του ΚΕΔΑΣΥ και προβλέπεται ένας εκπαιδευτικός ανά τμήμα, ακόμα και ανατάξεις.
Αποτέλεσμα η κατάργηση τμημάτων ένταξης, ανακλήσεις αποφάσεων κατάτμησης των τμημάτων αφού φοιτούν μαθητές με γνωματεύσεις του ΚΕΔΑΣΥ, η προώθηση της βίαιης, αντιπαιδαγωγικής δημιουργίας τμημάτων στα μέγιστα, απαράδεκτα προβλεπόμενα όρια. Κυβέρνηση και Υπουργείο προχωρούν σε εκατοντάδες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Η πρεμούρα τους είναι τόσο μεγάλη που γίνεται ακόμα και προφορικά.
Έχει γίνει και εδώ στην Αιτωλοακαρνανία, μείωση τμημάτων και περικοπές εκπαιδευτικού προσωπικού. Καταπατούν τα δικαιώματα των παιδιών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Θα στοιβάζουν τους μαθητές της δευτεροβάθμιας σαν σαρδέλες σε 25αρια-28αρια τμήματα.
Θα κόψουν ολιγομελή τμήματα και θα αναγκάσουν μαθητές να μετακινηθούν σε άλλα σχολεία. Θα καταργήσουν ειδικότητες σε ΕΠΑΛ. Φανταστείτε στην πρώτη δημοτικού 25 παιδιά σε τμήμα.
Τι εκπαιδευτικό έργο μπορεί να παραχθεί; Καταργούνται τμήματα ένταξης για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Περικόπτουν προσωπικό, που σημαίνει ότι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί βγαίνουν οργανικά υπεράριθμοι και θα αναγκαστούν να μετακινούνται για να καλύψουν τα ωράριά τους. Εκατοντάδες θα είναι αναπληρωτές. Φέτος γίνεται σφαγή στα τμήματα των σχολείων. Στην Αιτωλοακαρνανία 40 τμήματα θα περικοπούν. Στον Δήμο Αγρινίου πάνω από είκοσι τμήματα. 2ο, 3ο, 4ο, 5ο Γυμνάσιο και Γυμνάσιο Καλυβίων μείον ένα τμήμα. Γυμνάσιο Παναιτωλίου μείον δύο τμήματα, Γυμνάσιο Γαβαλούς μείον δύο, Γυμνάσιο Ματαράγκας μείον ένα. Τις επόμενες μέρες οριστικοποιούνται περικοπές σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.
Ρωτάμε την Δημοτική Αρχή τι πρωτοβουλίες θα πάρει ώστε να περιφρουρηθούν τα μορφωτικά και κοινωνικά δικαιώματα των μαθητών. Θα κάνουμε κάτι ή θα το αποδεχθούμε ως μοιραίο αυτό που συμβαίνει και που δεν τιμά ούτε την χώρα, ούτε τον Δήμο;».
Αναλυτικά όσα ανέφερε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Χρήστος Ζαρκαβέλης:
«Νομίζω ότι θέσατε αρκετά ερωτήματα. Θα απαντήσω στο κομμάτι που ο Δήμος έχει την μεγαλύτερη ευθύνη. Το κομμάτι των κτιρίων και της λειτουργίας των χώρων, που είναι άμεση η σχέση μας. Υπεύθυνοι για τα υπόλοιπα που αναφέρετε είναι η κυβερνητική πολιτική και η Δευτεροβάθμια. Όσα χρόνια είμαστε στην αίθουσα αυτή δεν έχουμε ψηφίσει μείωση ή αναστολή τμημάτων.
Τα προβλήματα για τα σχολεία τα γνωρίζουμε όλοι. Αυτό το διάστημα τρέχει εργολαβία 700.000 ευρώ για σημαντικές παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες. Είχαμε τεράστια προβλήματα στο 2ο ΕΠΑΛ. Κτίρια που κάποτε τα θαυμάζουμε τώρα κάνουμε τον σταυρό μας να μην συμβεί κάτι. Κάναμε παρεμβάσεις σε Γαβαλού, Παπαδάτες, Αγ. Κωνσταντίνο. Μονώσεις, στεγανοποιήσεις, παρεμβάσεις στα προαύλια για την ασφάλεια των μαθητών. Η καθημερινότητα των μαθητών από την πρώτη μέρα νομίζω ότι θα είναι ασφαλής. Μέχρι και σήμερα σχολεία βάφονται. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια και από τους διευθυντές των σχολείων. Αφιερώνουν χρόνο από τις διακοπές τους να είναι έτοιμα τα σχολεία μας.
Με την κλιματική αλλαγή σας πληροφορώ ότι υπάρχουν παράπονα ότι από 1η Μάρτη και μετά η θερμοκρασία αυξάνεται με μη ελεγχόμενο ρυθμό. Πάντα κάναμε αποταμίευση για το πετρέλαιο θέρμανσης. Μπαίνουμε πλέον σε διαδικασία να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες για τους μαθητές μας. Τελειώνουμε με τις ρυθμίσεις του ρεύματος που υπήρχε μεγάλο όφελος προς την ΔΕΗ. Με τις υπερτιμολογήσεις αναλογιστείτε πόσα χρήματα επιβαρύνθηκε η σχολική επιτροπή. Έχουμε λίγα χρήματα αλλά ανθρώπους που δίνουν καθημερινή μάχη και προσπαθούν για τους μαθητές. Κανείς στην αίθουσα δεν συμφωνεί με περικοπές και με 25 μαθητές ανά αίθουσες. Σε ποια χώρα υπάρχουν αναπληρωτές καθηγητές; Μόνο η Ιταλία προσέλαβε στην περίοδο του covid.
Έχει σκεφτεί ποτέ κανείς τους καθηγητές που υπηρετούν σαν να βρίσκονται σε στρατιωτική θητεία σε ακριτικές περιοχές; Τα ενοίκια που πληρώνουν; Γίνονται πράγματα που δεν γίνονται.
Είμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς. Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας, κ. Καζαντζής θα προσπαθήσει να μην γίνουν οι συγχωνεύσεις αλλά δεν θα λάβουμε εμείς αυτές τις αποφάσεις. Θα προσπαθήσουμε να υποδεχθούμε τους μαθητές σε ασφαλείς αίθουσες. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να ανταποκριθούμε».