Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Η Πρύτανις στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου: ακαδημαϊκά τα κριτήρια μας, η πολιτική ηγεσία αποφασίζει…

Η Πρύτανις στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου:  ακαδημαϊκά τα κριτήρια μας, η πολιτική ηγεσία αποφασίζει…

Αποδόμησε το επιχείρημα της υπουργού για την αναστολή έναρξης λειτουργίας του τμήματος  Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Σχολής ενώ ανέφερε πως  για το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών το βασικό ζήτημα είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών. Υπεραμύνθηκε της απόφασης της Συγκλήτου για μεταφορά στην Πάτρα των Τμημάτων Μηχανικών Περιβάλλοντος και Ιστορίας-Αρχαιολογίας. Η πολιτική ηγεσία αποφασίζει, πάντως ξεκαθάρισε… 

 

Τα ζητήματα των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου, υπό το πρίσμα των χρόνιων προβλημάτων αλλά και των τελευταίων εξελίξεων, απασχολούν τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που είναι σε εξέλιξη.

Τα δύο βασικά ζητήματα ωστόσο της συζήτησης περιέγραψε ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου: στήριξη του αιτήματος της επανίδρυσης του Τμήματος  Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών και να ακυρωθεί η αναστολή  έναρξης λειτουργίας του τμήματος  Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Σχολής.

Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι πως σε αυτή δίνει το «παρών» ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης αλλά και η πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου και άλλη εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής αρχής. Προφανές λοιπόν είναι πως η συνεδρίαση έχει ιδιαίτερη ενδιαφέρον…

Η Πρύτανις έλαβε το λόγο μετά την εισήγηση του δημάρχου Αγρινίου και το συμπέρασμα είναι πως … έπαιξε φουλ επίθεση εκτός έδρας. Ξεκαθάρισε πως για αυτήν σημασία έχουν τα ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά τις αποφάσεις παίρνει η πολιτική ηγεσία.

«Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, εγώ θα πω αλήθειες» είπε σημειώνοντας πως αρχικός στόχος της Πρυτανείας ήταν η ίδρυση οργανωμένης Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία και η μεταφορά στην Πάτρα του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος (όπως μετονομάστηκε το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων) και του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας που διαδέχτηκε το καταργηθέν Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών (Δ.Π.Π.Ν.Τ.).

«Η ακαδημαϊκή κοινότητα σκέφτεται ακαδημαϊκά αλλά τελικά αποφασίζει κάθε πολιτική ηγεσία που δεν έχει ακαδημαϊκά κριτήρια», είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη συνεργασίας με την αυτοδιοίκηση και προσθέτοντας πως θέλει την «εξωστρέφεια», τη σύνδεση δηλαδή με την τοπική κοινωνία.

Επί της ουσίας ωστόσο η κυρία Κυριαζοπούλου εμφανίστηκε αποφασισμένη να στηρίξει τις αποφάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών περιγράφοντας πως η ίδρυση των τριών τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας «που καταργήθηκε εν μια νυκτί» , έγινε χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια.

Η κατάργηση του τμήματος Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών  είναι ένα εκ των δύο βασικών ζητημάτων της συνεδρίασης καθώς εντείνεται ο αγώνας των φοιτητών με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας για την επανίδρυση του. Πολλές υπήρξαν  άλλωστε οι αντεγκλήσεις των φοιτητών με τους εκπροσώπους της ακαδημαϊκης αρχής.

Επ’ αυτού η Βενετσάνα Κυριαζοπούλου υπήρξε συγκεκριμένη λέγοντας πως το τμήμα δεν είχε επαγγελματικά δικαιώματα και πως αυτό θα έπρεπε να είναι η βασική επιδίωξη. «Δεν έχει αντίρρηση το Πανεπιστήμιο στην επανίδρυση αν επιμένετε . Να το στηρίξουμε, να παλέψουμε όλοι μαζί για επαγγελματικά δικαιώματα διαφορετικά δεν έχει νόημα», είπε απευθυνόμενη στην αντιπροσωπεία των φοιτητών μην παραλείποντας να τους υπενθυμίσει πως αν συνεχίσουν την κατάληψη θα χάσουν το εξάμηνο. “Με τη ζωή σας δεν παίζει κανείς”, είπε αντιδρώντας στη σχετική αναφορά του πανό των φοιτητών.

Παράλληλα ως επιχείρημα στους φοιτητές του ΔΠΠΝΤ επισήμανε πως το Πανεπιστήμιο αποφάσισε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογία να προστεθεί στον τίτλο και το «Ψηφιακού Πολιτισμού», για το οποίο εκκρεμεί η δημοσίευση στο ΦΕΚ, και να μεταφερθεί εκεί που είναι οι ανθρωπιστικές σπουδές, στην Πάτρα δηλαδή.«Τι νόημα έχει να τελειώνετε ένα τμήμα και να είναι σαν να μην έχετε τελειώσει τίποτα», είπε στους φοιτητές επιμένοντας πως η ανάγκη είναι η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Για το ζήτημα της αναστολής έναρξης λειτουργίας του τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Σχολής στο Αγρίνιο από την πρωτολογία της Πρυτάνεως προέκυψε η διαφωνία της με την απόφαση της Υπουργού. Επισήμανε πως δεν είναι τα πανεπιστήμια δεν καταργούν τμήματα αλλά οι πολιτικές ηγεσίες. Υποστήριξε πως δεν ευσταθεί το επιχείρημα πως η κατάργηση έγινε καθώς τα νεοϊδρυθέντα τμήματα δεν αξιολογήθηκαν από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Για να γίνει αυτή η αξιολόγηση είπε θα πρέπει το τμήμα να λειτουργεί επί διετία ενώ το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας είχε αξιολογηθεί εσωτερικά. «Αν γνώριζα για την αναστολή έναρξης λειτουργίας το Πανεπιστήμιο δεν θα πρόβαινε στην ενοικίαση του κτιρίου της ΕΑΣ», είπε χαρακτηριστικά.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.