Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών στο «Δυτικά Επιχειρείν»: η υπόσχεση για κτηνιατρικό τμήμα στο Αγρίνιο και φοιτητικές εστίες

Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών στο «Δυτικά Επιχειρείν»: η υπόσχεση για κτηνιατρικό τμήμα στο Αγρίνιο και φοιτητικές εστίες

Εκ των βασικών ομιλητών του Στρατηγικού Συνεδρίου «Δυτικά Επιχειρείν» που διεξήχθη , το περασμένο Σάββατο 20 Νοεμβρίου, στο Αγρίνιο ήταν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Μπούρας.

Η παρέμβαση του αναμενόταν με ενδιαφέρον καθώς τα ζητήματα των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου και του Μεσολογγίου απασχολούν τα τελευταία χρόνια τις τοπικές κοινωνίες υπό το πρίσμα των αρνητικών εξελίξεων.

Από το βήμα του Συνεδρίου ωστόσο ο κ. Μπούρας επιφύλαξε ειδήσεις που έχουν θετική χροιά αλλά προς το παρόν-και αναπόφευκτα-αποτελούν λόγια που για να μετουσιωθούν στην πράξη απαιτούνται πολλά βήματα. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για πρόθεση ίδρυσης κτηνιατρικού τμήματος στο Αγρίνιο και ανέγερσης φοιτητικών εστιών σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι.

Πριν τις σχετικές ανακοινώσεις ο Πρύτανης φέρεται να ήταν σε σειρά επαφών και διεργασιών με τον δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο  Παπαναστασίου που πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση ενώ κοινωνός των προθέσεων τους ήταν και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός που εξέφρασε κάθε πρόθεση να συμβάλλει για την ίδρυση του τμήματος κάνοντας και σχετική αναφορά στην ομιλία του .

Ευχαριστίες ιδιαίτερες εξέφρασε ο κ. Μπούρας και στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη για τη χρηματοδότηση από το ΠΔΕ της Περιφέρειας και τη συνδρομή στο έργο της ανακαίνισης της πανεπιστημιούπολης στο Μεσολόγγι που ήταν εγκαταλελειμμένη. «Αρχές Γενάρη σας καλώ να δείτε τι κάνουμε εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε σχέδιο για την Αιτωλοακαρνανία . Χρειάζεται ισχυρή και βιώσιμη Γεωπονική Σχολή. Επόμενο βήμα, βοηθήστε εντός πενταετίας, το πέμπτο τμήμα να είναι της Κτηνιατρικής», σημείωσε.

«Χρειάζεται φοιτητική μέριμνα. Θέλουμε οργανωμένες Πανεπιστημιουπόλεις. Στο Αγρίνιο δεν βρίσκουμε δωμάτια για τους φοιτητές μας. Κάνουμε τρεις διαγωνισμούς και οι τοπικοί ξενοδόχοι δε μας δίνουν. Τα ΚΤΕΛ δε βάζουν δρομολόγια, οι φοιτητές δεν μπορούν να έρθουν, βοηθήστε μας. Περιφερειάρχης και Δήμαρχος έχουν υποσχεθεί οικόπεδα για 200 δωμάτια σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι . Έχουμε βάλει στο Ταμείο Ανάκαμψης 200 φοιτητικά δωμάτια στο Αγρίνιο και 200 στο Μεσολόγγι. Το Πανεπιστήμιο ζητά τη βοήθειά σας να εγκριθούν αυτά. Έχουμε καταθέσει πρόταση στο Hellenic Univeristies 2 που είναι πολύ υψηλά στη βαθμολογία και έχει προκριθεί το κτήριο της ΕΑΣ όπως και η κατασκευή τρίτου ορόφου. Στηρίξτε μας να αποκτήσουμε υποδομές», είπε απευθυνόμενος πρωτίστως στους εκπροσώπους της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών ανέφερε ότι το ίδρυμα είναι ένας από τους πιο ισχυρούς αναπτυξιακούς παράγοντες όλης της περιφέρειας.

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών, το πανεπιστήμιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στηρίζεται στη γνώση, στην εκπαίδευση, στην παιδεία, στην αριστεία, στην ακαδημαϊκότητα που σε καμία περίπτωση δεν είναι ελιτισμός», ανέφερε.

Για τις διεργασίες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είπε: «Είμαστε εδώ για να κουβεντιάσουμε, θα πάρουμε πολιτικά ρίσκα και δεν μας ενδιαφέρει ως πανεπιστήμιο το πολιτικό κόστος. Η τριτοβάθμια αλλάζει σε όλο τον κόσμο και αν δεν αλλάξει το πανεπιστήμιο Πατρών την επόμενη φορά θα είμαστε στο μνημόσυνό του»

Ο πρύτανης αναφέρθηκε και στα μεγέθη που αναδεικνύουν την εμβέλεια του ιδρύματος εκφράζοντας περηφάνια που το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λειτουργεί από το ιατρικό τμήμα του ιδρύματος.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών λειτουργεί 7 σχολές σε έξι  πόλεις, 35 τμήματα, 35 προγράμματα προπτυχιακών σπουδών, διδακτορικά, απασχολεί πάνω από 3.000 εργαζόμενους, έχει περίπου 35.000 φοιτητές, εργαστήρια, κλινικές.

«Είμαστε το πρώτο πανεπιστήμιο στη χώρα που αξιολογήθηκε γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να κριθούμε. Όλα τα τμήματά μας πιστοποιούνται και αξιολογούνται από το 2015 έως και σήμερα έχουμε πιστοποιήσει τα 20 και συνεχίζουμε. Έχουμε εσωτερικό σύστημα διασφάλισης της ποιότητας για να διορθώνουμε τα λάθη μας. Είμαστε ένα πανεπιστήμιο που χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους, κάθε νέο μέλος ΔΕΠ που προσλαμβάνεται για να ξεκινήσει», σημείωσε.

Για την χρηματοδότηση ανέφερε: «Το Πανεπιστήμιο Πατρών- όσοι καταλαβαίνουν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων καταλαβαίνουν- είναι ανταγωνιστικό, παίρνουμε από αυτούς που δεν μπορούν να απορροφήσουν» σημείωσε ο κ. Μπούρας ενώ ευχαρίστησε δημοσίως τον περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη για τη βοήθεια που έχει δώσει από το δικό του Πρόγραμμα Επενδύσεων στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

«Εμείς πιστεύουμε στις δυνάμεις της αγοράς, συνομιλούμε μαζί τους γιατί αυτός είναι και ένας από τους ρόλους μας». πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Μπούρα η πιο εντυπωσιακή εικόνα προκύπτει από τα έσοδα που φέρνει το πανεπιστήμιο από ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματαΕίμαστε μία βαριά βιομηχανία 70 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στην Ελλάδα.Το Πανεπιστήμιο φέρνει τρεις φορές παραπάνω τα λεφτά και προσφέρει 3.500 θέσεις εργασίας. Απασχολεί κόσμο δηλαδή και τροφοδοτεί τις επιχειρήσεις της περιφέρειας».

Για τον διεθνή ρόλο του πανεπιστημίου ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι ένα πανεπιστήμιο στα όρια της Πάτρας, στα όρια της περιφέρειας, στα όρια της Ελλάδος θα εξαφανιστεί. Ανοίγουμε τους ορίζοντές πιστεύοντας πολύ στην εξωστρέφεια .Πιστεύουμε πάρα πολύ στις διεθνείς μας σχέσεις έχουμε περίπου πάνω από 700 συμφωνίες με ξένα πανεπιστήμια. Συμμετέχουμε σε όλα τα διεθνή αναγνωρίσιμα ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα για να παίρνουμε ιδέα τι συμβαίνει γιατί ο χώρος της τριτοβάθμιας αλλάζει ενώ έχουμε συμφωνία με το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς για τις ελληνιστικές σπουδές» .

Για το στρατηγικό σχέδιο του ιδρύματος ανέφερε: «Στηριχθήκαμε στην εξωστρέφεια, στην αριστεία, στην ακαδημαϊκότητα και θέλουμε να παραμείνουμε το τέταρτο καλύτερο στη χώρα, στα 1000 καλύτερα του κόσμου, να συνδεθούμε με τις δυνάμεις της αγοράς και τη βιομηχανία και με την τοπική παραγωγή. Επιλέξαμε τη δημιουργία σχολών σε κάθε νομό και επίσης θεωρούμε ότι δεν μπορεί να είναι τμήματα σε διαφορετικές σχολές διάσπαρτα γιατί αυτό δεν βοηθάει τις ενέργειες».

Για τα προγράμματα σπουδών ανέφερε: «Τα προγράμματα σπουδών οφείλουν να ανταποκρίνονται στα γνωστικά αντικείμενα. Πρέπει να βγάζουμε ανθρώπους που θα βρίσκουν δουλειά και αν δεν βρίσκουν δουλειά θα πρέπει να ξέρουμε τι ζητάει σήμερα η βιομηχανία, να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Βασικός στόχος είναι να υπάρχουν ισχυρά και βιώσιμα τμήματα και ισχυρά σημαίνει: διδάσκοντες, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.Επιλέξαμε τη δημιουργία σχολών σε κάθε νομό και επίσης θεωρούμε ότι δεν μπορεί να είναι τμήματα σε διαφορετικές σχολές διάσπαρτα γιατί αυτό δεν βοηθάει τις ενέργειες».

Συνεργασία με την Κίνα και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: «Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνω ότι είμαστε το πρώτο πανεπιστήμιο που θα λειτουργήσει τμήματα στην Κίνα. Τα επόμενα χρόνια θα φέρνουμε Κινέζους για μεταπτυχιακά. Ήδη συμμετέχουμε στη μεγάλη σύμπραξη με το Καποδιστριακό και το Αριστοτέλειο για τον ελληνικό πολιτισμό. Οι Κινέζοι πιστεύουν και θέλουν να μάθουν τον πολιτισμό μας, αναμένεται μεγάλη προσέλευση τα επόμενα χρόνια.

Έχουμε μία μεγάλη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών παίρνει περίπου 8,5 εκ. από τον τακτικό προϋπολογισμό για λειτουργικά έξοδα. Έχουμε έσοδα 1 εκ. από ένα μεταπτυχιακό. Υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με τη γραμματεία ιθαγένειας και δημιουργούμε νέο μεταπτυχιακό όπου αυτοί που θα το παρακολουθούν θα μπορούν να κάνουν πρακτική άσκηση σε δομές για μετανάστες. Έχουμε συνεργασίες με ιδιωτικά ΚΕΚ επίσης».

Δείτε την ομιλία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών από το 01:36:00 του βίντεο που ακολουθεί: 

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

 1. Αρθούρος

  Καθρεφτάκια, χάντρες και κυρίως “τυράκια” στους ιθαγενείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, γιά να μην ξεσηκώνονται, να μην αντιδρούν στα άνομα πεπραγμένα τους και στα παράνομα σχέδιά τους.
  Πρώτα έταξε στους Αμαλιαδέους Γεωργική Σχολή, την οποία είδε ως προφήτης να γίνεται εφάμιλλη της Αμερικανικής στην Αθήνα. Έπειτα στους Αιγιώτες Σχολή Επιστημών Οίνου και Αμπέλου κι αμέσως άρχισαν οι Αιγιώτες να τρώγονται μεταξύ τους και να ελπίζουν, αντί να υποστηρίξουν σθεναρά τη μη μεταφορά του τμήματος Φυσικοθεραπείας στην πόλη τους.
  Κι όλα αυτά είναι ήδη υπερβολές και ψέματα. Πρώτα, γιατί η κα Κεραμέως φρόντισε να ιδρύσει στην Κόρινθο τμήμα επιπέδου ΔΙΕΚ με τίτλο Επιστημών Οίνου και Αμπέλου, το οποίο ονόμασε και Πρότυπο. Από την άλλη όλοι γνωρίζουν ότι στην Πάτρα λειτουργούσε μέχρι το 1981 Γεωργική Σχολή η οποία κι έκλεισε από τη ραγδαία αστικοποίηση που ενέταξε και τους τελευταίους αγρότες εκείνης της γενιάς στις αστικές δομές. Αν λοιπόν δεν μπόρεσε ολόκληρη Πάτρα να κρατήσει τέτοια Σχολή, πώς θα την κρατήσουν Αμαλιάδα και Αίγιο και μάλιστα να την κάνουν εφάμιλλη της Αμερικανικής;
  Οπότε, η υποκρισία και ο πολιτικαντισμός, αν όχι ο Μαυρογιαλουρισμός περισσεύουν από μέρους του πρύτανη, ο οποίος αφουγκράζεται την απέχθεια, την αποδοκιμασία και την απόρριψη όχι μόνο των απλών πολιτών της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και κι εκείνων που έχουν υπεύθυνα πόστα. Κι εξαιτίας αυτών, σπεύδει να διασκεδάσει αυτή τη συμπεριφορά τους. Θα πήγαινε σε τέτοιο συνέδριο με άδεια χέρια, σα νεκροθάφτης κυρίως του Αγρινίου, από το οποίο πάλι ετοιμάζεται να πάρει το τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας;
  Και βέβαια, υπόσχεται κάτι που δεν μπορεί να γίνει, αφού δεν είναι στο σχέδιο του Πανεπιστημίου Πατρών που έχει ψηφίσει η Σύγκλητος γιά τα επόμενα έτη . Προσωπικές απόψεις εκφράζει, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι βουλευτές.
  Από την άλλη, προβλέπεται η ίδρυση Κτηνιατρικού τμήματος στο σχέδιο που υπέβαλλε άλλη Σύγκλητος, αυτή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, στην υπουργό Παιδείας.
  Και φυσικά, μεταξύ εκείνου που είναι δεδομένου και υποστηρίζεται με θέρμη, όπως εξάλλου έκανε το ΔΠΘράκης και με τη μη ίδρυση Νομικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, κι εκείνου που είναι μία απλή πρόθεση του πρύτανη, η υπουργός ή όποιος τη διαδεχτεί, θα προτιμήσει το πρώτο. Ή, μπορεί να ιδρύσει την Κτηνιατρική στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο που τη ζητά έναν αιώνα τώρα..
  Ο κύριος Βαρεμένος, παρά το αρνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, τώρα έχει δίκιο.

 2. Παναγιλωτης

  Αν θες να βοηθήσεις, τότε να αφήσεις το Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο. Απλά τα πράματα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.