Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Ψηφιακό δημοτικό συμβούλιο στον δήμο Ναυπακτίας

Ψηφιακό δημοτικό συμβούλιο στον δήμο Ναυπακτίας

με πρωτοβουλία του Γ. Ασημακόπουλου Οι νέες συνθήκες που επιβάλει η είσοδος του κορωνοϊού στη ζωή μας, έχουν αλλάξει άρδην την καθημερινότητα πολιτών και υπηρεσιών. Η προσαρμογή σε αυτές θα γίνει έστω και σταδιακά, καθώς η ζωή οφείλει να προχωρήσει με τα νέα δεδομένα, όσο διαρκέσουν αυτά. Εδώ υπεισέρχεται βέβαια και ο παράγοντας διάθεση για αλλαγές, πολλές εκ των οποίων μάλιστα θα βοηθήσουν γενικότερα στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε και συναλλασσόμαστε.

Στον δήμο Ναυπακτίας τις τελευταίες ημέρες δημιουργήθηκε ένα θέμα με το πώς θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η απόφαση που πάρθηκε είναι να γίνει, βάσει των προβλέψεων του νόμου, δια περιφοράς, καθώς καθίσταται αδύνατη η τέλεσή του όπως τη γνωρίζαμε μέχρι πρότινος. Εδώ, όμως, έρχεται αυτό που σας αναφέραμε πιο πάνω, η διάθεση για αλλαγές και η καινοτομία. Με πρωτοβουλία του δημοτικού συμβούλου της παράταξης Ανανέωση και Δημιουργία, Γιώργου Ασημακόπουλου, ο δήμος εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο το αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο να γίνει με ψηφιακή παρουσία των συμμετεχόντων.

Πως όμως μπορεί να γίνει αυτό; Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του emprosnews.gr μιλάμε για το πρόγραμμα epresence το οποίο χρησιμοποιείται ήδη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 2011. Η διαφορά του σε σχέση με άλλα συστήματα είναι ότι εξομοιώνει την ψηφιακή παρουσία με την φυσική, παράγοντας έννομο αποτέλεσμα, όπως μας μετέφερε ο Γ. Ασημακόπουλος, αναφέροντάς μας μάλιστα και παραδείγματα όπου αυτό λαμβάνει χώρα, πχ εκλεκτορικά, στις επιτροπές προμηθειών κ.α.

«Γιατί όχι και στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ναυπακτίας;», σκέφτηκε ο Πληροφορικός, Λέκτορας πλέον στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, επικοινωνώντας με το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, στην Αθήνα, εξετάζοντας το εάν είναι εφικτή η χρήση του εν λόγω προγράμματος από το δήμο. Τα νέα που πήρε, καθώς το κράτος αναγκάζεται πλέον να τρέξει αυτές τις διαδικασίες για την διευκόλυνση λειτουργίας των φορέων του, είναι ευχάριστα και η απάντηση που δόθηκε είναι θετική. Σε συνάντηση που είχε στη συνέχεια με το δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα του δόθηκε με ενθουσιασμό το δεύτερο «οκ» ώστε η διαδικασία να προχωρήσει, και ήδη τώρα που μιλάμε ο δραστήριος δημοτικός σύμβουλος είναι σε επικοινωνία-συνεργασία με τον αρμόδιο υπάλληλο του δήμου για να στηθεί η πλατφόρμα σε πρακτικό επίπεδο. Έχουν ήδη γίνει μάλιστα οι πρώτες πιλοτικές δοκιμές και εάν όλα πάνε καλά, η επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, άρα και των Επιτροπών του δήμου, θα γίνει με ψηφιακή μορφή. Σημαντική παράμετρος εδώ, το πώς για να προχωρήσει το θέμα θα πρέπει οι δημοτικοί σύμβουλοι θα δηλώσουν θετικοί σε αυτό, πράγμα που δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πως δεν θα γίνει.

Κλείνοντας, και αφού εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας προς το Γ. Ασημακόπουλο για την πρωτοβουλία του και το ότι δεν έμεινε με τα χέρια «σταυρωμένα» περιμένοντας από άλλους τη λύση, δεν μπορούμε παρά να πούμε πως αυτή ναι…, σε αντίθεση με αυτά που συνήθως βλέπουμε, είναι και με το παραπάνω μία δημιουργική αντιπολίτευση, που δεν μένει στο ρόλο του ελεγκτή, αλλά προχωρά ένα βήμα πιο κάτω. Αναμένοντας το αποτέλεσμα λοιπόν, γιατί όχι θα λέγαμε, και ως παραπολιτικό σχόλιο, πως ο δήμαρχος βρήκε μπροστά του μία πόρτα ανοιχτή… Για το τι, δεν θα σας τα πούμε κι όλα!

Η επιστολή του Β. Γκίζα προς τους δημοτικούς συμβούλους

Σε ηλεκτρονική του επιστολή προς τους δημοτικούς συμβούλους, η οποία εστάλη σήμερα, ο δήμαρχος Ναυπακτίας τους καλεί να συμμετάσχουν στη νέα διαδικασία, αναφέροντας τα εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως ίσως γνωρίζετε, ο Δήμος Ναυπακτίας έχει προχωρήσει στην υλοποίηση συστήματος Τηλεδιάσκεψης, προκειμένου οι επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου να γίνουν εξ αποστάσεως και ψηφιακά. Το σύστημα θα αξιοποιηθεί και για τα υπόλοιπα συλλογικά όργανα του Δήμου.

Η διαδικασία αυτή γίνεται μετά από πρωτοβουλία και πρόταση του Δημοτικού Συμβούλου κ.Γιώργου Κ. Ασημακόπουλου.

Προς ενημέρωσή σας, θα αξιοποιηθεί το σύστημα epresence, το οποίο παρέχεται δωρεάν από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας στους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου.

Το συγκεκριμένο σύστημα είναι ώριμο, σταθερό και εξομοιώνει την ψηφιακή παρουσία με την φυσική. Κατά συνέπεια οι αποφάσεις οργάνων που συνεδριάζουν με αυτό είναι ισχυρές. Λειτουργεί σε Windows, ios και android.

Τις επόμενες ώρες θα λάβετε ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με σαφείς οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εγγραφής σας. Αν δεν το λάβετε, δείτε μήπως έχει χαρακτηριστεί αυτόματα ως ανεπιθύμητο.

Η διαδικασία εγγραφής είναι απλή.

Παρακαλώ άμεσα, αν είναι δυνατό εντός της ημέρας, να έχετε συνδεθεί στο σύστημα, ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της δοκιμαστικής τηλεδιάσκεψης.

Σας παρακαλώ θερμά να δούμε θετικά την πρωτοβουλία και να υιοθετήσουμε το νέο σύστημα άμεσα. Στόχος μας είναι το επόμενο ΔΣ να είναι ψηφιακό, φέρνοντας τον Δήμο Ναυπακτίας στην πρωτοπορία στο θέμα αυτό».

Πηγή: emprosnews.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.