Την έντονη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο κατάργησης του Πρωτοδικείου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (του Αγρινίου), αλλά και άλλων δικαστικών σχηματισμών, εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου με ομόφωνα ψήφισμα το οποίο εξέδωσε έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2024.
«Στην απευκταία περίπτωση λοιπόν που θέλει παραμείνει ένα Πρωτοδικείο στην Π.Ε. Αιτωλ/νίας , τούτο θα πρέπει να είναι του Μεσολογγίου», ωστόσο σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Το ψήφισμα εκφράζει την έντονη και πλήρη αντίθεση του σώματος στο επαπειλούμενο σχέδιο του νέου δικαστικού χάρτη με το οποίο προτείνεται η κατάργηση πολλών δικαστικών σχηματισμών, μεταξύ των οποίων του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο κατάργησης του ιστορικού Πρωτοδικείου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και του Ειρηνοδικείου Ναυπάκτου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τέτοιοι σχεδιασμοί έχουν άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο στην απονομή της Δικαιοσύνης και πραγματοποιούνται δίχως να λαμβάνονται υπόψη οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ καλεί τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, του Βουλευτές του νομού, τους αρμόδιους από πλευράς Πολιτείας και όλους τους φορείς της περιοχής να στηρίξουν το αίτημα για διατήρηση των υφιστάμενων δικαστηριακών οντοτήτων.
Ακολουθεί του κείμενο του ψηφίσματος:
Ψήφισμα 1/2024
Με το παρόν ψήφισμα εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και την πλήρη αντίθεσή μας στο επαπειλούμενο σχέδιο του νέου δικαστικού χάρτη, με το οποίο προτείνεται η κατάργηση πολλών δικαστικών σχηματισμών, μεταξύ των οποίων του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, ενδεχομένως του ιστορικού Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, που εδρεύει στην Ιερά Πόλη και περαιτέρω ίσως του Ειρηνοδικείου Ναυπάκτου , του μοναδικού Ειρηνοδικείου της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου που διασώθηκε από τα επτά (7) μετά την κατάργηση όλων των υπολοίπων το 2012. Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου και η έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και η έδρα του ιστορικού Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, μεγάλος σε έκταση, και ολόκληρη η τοπική κοινωνία διατρανώνουν με απόλυτο τρόπο τη θέλησή τους να παραμείνουν οι Υφιστάμενοι Δικαστικοί σχηματισμοί της Π.Ε. όπως έχουν.
Η ενδεχόμενη απειλή κατάργησης του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, το οποίο εκτός του ότι τυγχάνει από τα ιστορικότερα της χώρας, αφού ιδρύθηκε το 1831 μόλις μετά τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους, το οποίο πολλά όφειλε στη θυσία των Ελεύθερων Πολιορκημένων, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, καθότι τούτο καλύπτει μια τεράστια γεωγραφική έκταση των Δήμων Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ξηρομέρου και Ναυπακτίας έκταση που δικαιολογεί τουλάχιστον τρία (3) Πρωτοδικεία.
Το Δικαστικό Μέγαρο διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές, αφού έλαβε χώρα και μερική ενεργειακή του αναβάθμιση και επίκειται άμεσα περαιτέρω εκτεταμένη ανακαίνισή του καθώς έχει εγκριθεί και εκταμιευθεί ποσό 700.000 ευρώ από το ΤΑΧΔΙΚ . Το ως άνω Πρωτοδικείο είναι πλήρως στελεχωμένο από Δικαστές και υπαλλήλους, ενώ στεγάζει και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, στο οποίο υπάγεται και η περιφέρεια της Λευκάδος και έχει αυξανόμενη ροή δικαστικών υποθέσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα και η αντιμετώπισή τους απαιτεί ιδιαίτερη νομική εξειδίκευση.
Η όποια σκέψη για κατάργηση ή δια του μεταβατικού τρόπου συγχώνευσή του, πέραν του ότι είναι ιστορικό ανοσιούργημα θα δυσκολέψει καταστροφικά την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, πρωτίστως στους κατοίκους του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αλλά και τους κατοίκους των Δήμων Ξηρομέρου και Ναυπακτίας. Εξάλλου το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου βρίσκεται στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, ήτοι στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και εδώ πρέπει να παραμείνει οπωσδήποτε. Στην απευκταία περίπτωση λοιπόν που θέλει παραμείνει ένα Πρωτοδικείο στην Π.Ε. Αιτωλ/νίας , τούτο θα πρέπει να είναι του Μεσολογγίου.
Τέλος, η επαπειλούμενη κατάργηση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, ενός Εφετείου που δημιουργήθηκε μόλις το 2012, εν μέσω οικονομικής κρίσεως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, το οποίο επιτάχυνε την απονομή Δικαιοσύνης και αποσυμφόρησε το Εφετείο Πατρών και στο οποίο δημιουργήθηκε η αναγκαία υποδομή, θα αυξήσει εκτός των άλλων σημαντικά το κόστος των κατοίκων στην πρόσβαση στο αναγκαίο Δεύτερο Βαθμό Δικαιοσύνης. Επιπρόσθετα η κατάργηση του ως άνω Εφετείου θα υποβαθμίσει έτι περισσότερο τη μεγαλύτερη στη χώρα Περιφερειακή Ενότητα, εκείνη της Αιτωλοακαρνανίας.
Αντιτιθέμεθα τέλος σε οποιαδήποτε σκέψη τυχόν καταργήσεως του Ειρηνοδικείου Ναυπάκτου, διότι το Δημοτικό Συμβούλιο και η τοπική κοινωνία του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, δεν θα ήθελε σε καμιά περίπτωση να υποστεί η Ναύπακτος την καταστροφική ζημία που υπέστη ο Αστακός και ο Δήμος Ξηρομέρου από την άδικη κατάργηση του Ειρηνοδικείου και του μεταβατικού Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αστακού,
Απευθύνουμε πρόσκληση στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους Δήμους Ξηρομέρου και Ναυπακτίας και τους λοιπούς Δήμους της Αιτωλ/νίας, καθώς και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και στον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, στους κ.κ. Βουλευτές του νομού Αιτωλοακαρνανίας, στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γεώργιο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό κ. Ιωάννη Μπούγα, στις ηγεσίες των ανωτάτων Δικαστηρίων, καθώς επίσης και σε όλους του τοπικούς φορείς, να ενσκήψουν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή στο σοβαρό αυτό ζήτημα και να συμπαραταχθούν στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το Δικηγορικό Σύλλογο Μεσολογγίου ώστε να διατηρηθούν όλες οι ως άνω υφιστάμενες δικαστηριακές οντότητες.