Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020

Ψήφισμα-καταγγελία για τη «στάση αδιαφορίας του Σπίρτζη» πρότεινε ο Ν. Φαρμάκης στο Περιφερειακό

FARMAKIS-570x428

Ενόψει της επίσκεψης του κ. Σπίρτζη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και δη στην Πάτρα και λόγω του γεγονότος της μη συνάντησής του με εκπροσώπους της Περιφέρειας, προτάθηκε από τον κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, εκ μέρους της παράταξης «Ανδρέας Κατσανιώτης, μαζί να φτιάξουμε τον τόπο μας» να συζητηθεί ως προ ημερησίας διατάξεως θέμα, η έκδοση ψηφίσματος από το Περιφερειακό Συμβούλιο, που να καταγγέλλει την ως άνω στάση αδιαφορίας του Υπουργού Υποδομών.

Η εισήγηση του κ.Φαρμάκη είχε ως εξής :

«Πληροφορηθήκαμε μόλις χθες την επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών κ.Σπίρτζη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Πάτρα και το Αίγιο. Κατά την επίσκεψή του στην Αχαΐα , ο κ.Σπίρτζης θα επισκεφθεί τα έργα του αυτοκινητοδρόμου «Ολυμπία Οδός» και του σιδηροδρομικού άξονα Κιάτο – Πάτρα, ενώ παράλληλα θα συναντηθεί με τους Δημάρχους Πατρέων και Αιγιάλειας και τη Διοίκηση του ΟΛΠ .

Με κατάπληξη διαπιστώνουμε ότι είναι χαρακτηριστική η απουσία επαφών με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το σπουδαιότερο θεσμικό και πολιτικό φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρειά μας, τη στιγμή μάλιστα που η επίσκεψη του Υπουργού πραγματοποιείται στην έδρα της.

Είναι γνωστό ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι πολλά τα ανοιχτά μέτωπα σχετικά με έργα υποδομών. Υπάρχουν προβλήματα που ζητούν άμεσα λύση και καθυστερήσεις που στοιχίζουν σε ανθρώπινες ζωές αλλά και χρήματα, ενώ ταυτόχρονα κρατούν αποκλεισμένη την Περιφέρειά μας. Κι όμως, ο κ.Σπίρτζης επιλέγει να παίξει με τους θεσμούς , νομίζοντας ότι είναι γραβάτες, που μπορεί να φοράει ή να μη φοράει. Αγνοεί και σνομπάρει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε επίπεδο θεσμικό αλλά και πρακτικό, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι όλα από εδώ ξεκινούν. Προσβάλλει, όμως περισσότερο τους πολίτες της Περιφέρειάς μας, αφού με τον τρόπο του δείχνει ότι η επίσκεψή του, δεν είναι επίσκεψη ουσίας αλλά επικοινωνιακή φιέστα και κομματική εκδήλωση.

Δεν μας ξενίζει όμως αυτό, αφού την ίδια συμπεριφορά έχει και ο πολιτικός του προϊστάμενος, ο Πρωθυπουργός της «περήφανης» διαπραγμάτευσης των 17 ωρών , ο κ.Τσίπρας. Αλήθεια, γιατί ως τώρα δεν έχει δεχτεί συνάντηση ο κ.Τσίπρας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, τους οποίους έχουμε επισκεφθεί και ενημερώσει για τα προβλήματα της Περιφέρειάς μας; Εντάσσεται μήπως σε κάποια κομματική ντιρεκτίβα ο αποκλεισμός μας από την κυβερνητική πολιτική; Για ποιο λόγο αντιμετωπίζεται κατ’ αυτό τον τρόπο η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας;

Τα ερωτήματα είναι προφανώς ρητορικά , αφού είναι προφανές ότι ο κυβερνητικός θίασος που ταλαιπωρεί τη χώρα, επιλέγει να μην κάνει παραστάσεις χωρίς κομματικό ακροατήριο.

Προκύπτει όμως κι ένα άλλο ζήτημα που αφορά στο τι κάνουμε εμείς. Έχουμε την πλήρη πεποίθηση ότι ο δρόμος της κοινωνικής «επαιτείας» που ακολουθείτε δεν αρμόζει στους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Έστω και τώρα οφείλετε να απαιτήσετε , δυνατά και ηχηρά τα αυτονόητα. Δεν εκπροσωπείτε τον εαυτό σας αλλά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που δεκαετίες τώρα νιώθουν ότι το Αθηνοκεντρικό κράτος τους σνομπάρει, με τις πολιτικές του αλλά και με τις συμπεριφορές του.

Γι’ αυτό σας καλούμε να στηρίξετε το ψήφισμα που προτείνουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που στόχο έχει να απαιτήσουμε σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση των αιτημάτων μας και τη θεσμική και πρέπουσα συμπεριφορά εκ μέρους της Κυβέρνησης.»

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας καταδικάζει την απαξιωτική συμπεριφορά της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως αυτή εκφράζεται τόσο από τον Πρωθυπουργό κ.Τσίπρα όσο και από τον Υπουργό Υποδομών κ.Σπίρτζη , οι οποίοι επιδεικτικά και επανειλημμένα αποφεύγουν την θεσμική συνάντηση με αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό την ενημέρωσή τους για τα ζητήματα που την αφορούν.

Αποτελεί για εμάς, μείζον πολιτικό ατόπημα και προσβολή μεγάλων διαστάσεων και επιδεικτική αδιαφορία της Κυβέρνησης να συναντήσει αντιπροσωπία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η Περιφέρειά μας, ως γνωστόν είναι στις τελευταίες θέσεις των Περιφερειών της Ε.Ε σε διαθέσιμο κατά κεφαλή εισόδημα. Σε επίπεδο υποδομών οι ελλείψεις χρονίζουν και στοιχίζουν σε ανθρώπινες ζωές και σε χρήματα, ενώ η λέξη ανάπτυξη φαντάζει ανέκδοτο στην Περιφέρεια της «λακκούβας και του ανύπαρκτου επαρχιακού δικτύου». Δεν φτάνει λοιπόν που οι κυβερνητικές ευθύνες είναι μεγάλες, αλλά ταυτόχρονα η Κυβέρνηση, με τρόπο ηχηρό επιλέγει να αδιαφορήσει μπροστά στο αίτημα ανώτερου πολιτικού οργάνου της Περιφέρειάς μας για συνάντηση μαζί της.

Σοβαρότερη όμως από την πολιτική και θεσμική απρέπεια είναι η προσβολή στο πρόσωπο των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που με κάποιο τρόπο πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι διεκδικούν σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και φυσικά σεβασμό.

Ο α’ βαθμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποτελεί πυλώνα Δημοκρατίας και βασικό φορέα των τοπικών – κοινωνικών διεκδικήσεων. Η απαξίωσή του από την οποιαδήποτε Κυβέρνηση δεν είναι ανεκτή. Καλούμε την Κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική και να σκύψει σοβαρά και θεσμικά στα προβλήματα των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα πολιτική, να ξεκινήσει ουσιαστική διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και να ανταποκριθεί στις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις της έναντι της Δυτικής Ελλάδας, με τρόπο άμεσο, σαφή και ξεκάθαρο.

Η Δυτική Ελλάδα δεν είναι… σκηνή παραστάσεων! Είναι μια περιοχή που διεκδικεί το μέλλον που δικαιούται.

**********************

“Μετά τη συζήτηση του θέματος, ο κ.Περιφερειάρχης προέκρινε την αποστολή ανοιχτής επιστολής στον κ.Σπίρτζη, θίγοντας τα ζητήματα που εκείνος έκρινε. Για εμάς, σε κάθε περίπτωση η Περιφέρεια ως θεσμός, δεν είναι πρόσωπα, ούτε μονοπρόσωπο όργανο. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είμαστε όλοι μας! Η Περιφερειακή Αρχή προτίμησε το δρόμο της προσωπικής βεντέτας…”, σημειώνει ο κ.Φαρμάκης.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.