Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Ψήφισμα Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας βιομάζας στη Χρυσοβίτσα

Ψήφισμα Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας βιομάζας στη Χρυσοβίτσα

Ψήφισμα Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας βιομάζας στη Χρυσοβίτσα:

ΟΠΣΥΞ ΒΙΟΜΑΖΑΗ Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) που πραγματοποιήθηκε στις 31/5/2016 στην Αθήνα, αφού άκουσε τους αντιπροσώπους των συλλόγων-μελών της, εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα για την ακύρωση της υπ’ αριθμ. πρωτ. 536/33751/13-4-2016 απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία του έργου «Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από αξιοποίηση βιομάζας, ισχύος 1 MW» της ατομικής επιχείρησης «ΖΗΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», στη θέση «Κλημάτια» της Τ.Κ. Χρυσοβίτσας του Δήμου Ξηρομέρου Ν. Αιτωλ/νίας:

Το επίμαχο έργο, για την κατασκευή του οποίου εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι με την παραπάνω προσβαλλόμενη απόφαση, πρόκειται να κατασκευαστεί σε πολύ μικρή απόσταση από τις τοπικές κοινότητες Χρυσοβίτσας, Προδρόμου και Αγραμπέλων του Δήμου Ξηρομέρου και συγκεκριμένα σε απόσταση 1.260 μ. από την Κοινότητα Χρυσοβίτσας, 1.935 μ. από την Κοινότητα Προδρόμου και 2.550 μ. από την Κοινότητα Αγραμπέλων στις οποίες με βάση την απογραφή του έτους 2011 διαμένουν μόνιμα 329, 315 και 84 κάτοικοι αντίστοιχα, οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά και κατά κύριο επάγγελμα με γεωργικές και αγροτικές εργασίες.
Ειδικότερα έχουν αναπτύξει βιολογικές καλλιέργειες μηδικής (τριφυλλιού), αραβοσίτου, ρεβυθιών, φακών και βιολογικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και εκμεταλλεύσεις μελισσοκομίας, για τις οποίες επιδοτούνται.
Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το «βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου» το οποίο αποτελεί τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους από την Τράπεζα Στοιχείων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου στη βάση δεδομένων, ενώ τμήμα του ως άνω βελανιδοδάσους, που γειτνιάζει με τη λίμνη Οζερού και Αχελώου, είναι ενταγμένο στο NATURA 2000……….

Επίσης σε πολύ κοντινή απόσταση, 550 μ. περίπου σε ευθεία γραμμή από το χώρο που πρόκειται να κατασκευαστεί η επίμαχη επενδυτική μονάδα, βρίσκεται η αρχαία πόλη «τα Κόροντα», η οποία ανήκε στο κοινό των Ακαρνάνων και ανάγεται στο 1.800 π.Χ.
Οι εγκαταστάσεις αυτές δεν μπορεί να γίνονται εντελώς απρογραμμάτιστα και τυχαία, δηλαδή σε μέρος όπου τύχει ν’ αγοραστεί κάποιο ακίνητο και χωρίς να έχει συνταχθεί από τον αρμόδιο δήμο Σχέδιο Χωροταξικής Οργάνωσης.
Για την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν η γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Στην προκειμένη περίπτωση οι τοπικές Κοινότητες Χρυσοβίτσας, Προδρόμου και Αγραμπέλων, ο δήμος Ξηρομέρου κι όλοι οι φορείς της περιοχής, χωρίς καμία εξαίρεση, έχουν τοποθετηθεί αρνητικά για την κατασκευή του έργου.

Για τους λόγους αυτούς αξιώνουμε
-Να ληφθούν υπόψιν οι γνώμες των τοπικών κοινωνιών.
-Να γίνει χωροταξικός σχεδιασμός και ν’ αναλάβει ο δήμος Ξηρομέρου να συντάξει Σχέδιο Χωροταξικής Οργάνωσης για την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων.
-Να προστατευθούν οι επιδοτούμενες βιολογικές καλλιέργειες των κατοίκων, το βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου και οι αρχαιότητες της περιοχής.
-Να γίνουν δεκτές οι τρεις προσφυγές που έχουν ασκηθεί από τον Δήμο Ξηρομέρου, τον Σύνδεσμο Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου «τα Κόροντα» κι από πέντε άλλα πρόσωπα και ν’ ακυρωθεί η προσβαλλόμενη ως άνω απόφαση.

Για το Κεντρικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Δημήτρης Στεργίου Αθανάσιος Γεροδημήτρης

http://xiromeronews.blogspot.gr/

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.