Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αδράνεια. Τα τελευταία 10 χρόνια, ο αριθμός των παιδιών που ζουν με μια διαταραχή ψυχικής υγείας αυξάνεται σταθερά.
Στην Ελλάδα, 1 στους 4 εφήβους ζει με μια διαταραχή ψυχικής υγείας, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη να έχουν όλα τα παιδιά και οι έφηβοι πρόσβαση σε φροντίδα ψυχικής υγείας υψηλής ποιότητας.
Οι επισημάνσεις έρχονται από τον δρ. Joao Breda, επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του ΠΟΥ στην Αθήνα. «Ως Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συλλέξαμε πρόσφατα όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, με σκοπό τη σύνταξη μιας εμβληματικής έκθεσης, η οποία θα παρουσιαστεί τους προσεχείς μήνες.
Τα δεδομένα που προκύπτουν είναι ανησυχητικά. Η έκθεση δείχνει ότι, τα τελευταία δέκα χρόνια, αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των παιδιών και των νέων που ζουν με μια διαταραχή ψυχικής υγείας. Χαρακτηριστικά, 1 στους 5 εφήβους ηλικίας 15-19 ετών εμφανίζει κάποια τέτοια διαταραχή. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η αυτοκτονία αποτελεί πλέον την πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 15 έως 29 ετών σε όλη την Περιφέρεια», τονίζει ο Dr. Joao Breda.
Αυτά τα στοιχεία, προσθέτει, δεν αφήνουν περιθώριο για αδράνεια. Τεκμηριώνουν με σαφήνεια την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της ποιότητας της φροντίδας ψυχικής υγείας που προσφέρεται σε παιδιά και νέους.
«Ειδικά για την Ελλάδα, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου 1 στους 4 εφήβους ηλικίας 15-19 ετών ζει με μια διαταραχή ψυχικής υγείας. Αυτό καθιστά ακόμη πιο αναγκαία τη συνέχιση και την ενδυνάμωση της πολύτιμης συνεργασίας μεταξύ του ΠΟΥ/Ευρώπης και του Υπουργείου Υγείας για τη βελτίωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους στη χώρα μας».