Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020

Ημερίδα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για θέματα της Τρίτης Ηλικίας

dscn6596

Η Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσια Υγείας του Δήμου Αγρινίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τη Διοίκηση 6ης ΥΠΕ Πελ/σου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας, το Γενικό Νοσοκομείο Αιτ/νίας, το Κ.Υ. Μύτικα, τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου, τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσολογγίου, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αγρινίου και την Εταιρεία Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδας – Ιπποκράτης στα πλαίσια υλοποίησης ενημερωτικών εκδηλώσεων για θέματα υγείας συμμετέχουν στην υλοποίηση Επιστημονικής Εκδήλωσης με θέμα:«Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Ενημέρωση Πληθυσμού, Πτώσεις στην Τρίτη Ηλικία».
Θα λάβει χώρα την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017, ώρα 17.30 μ.μ. στο Παπαστράτειο Μέγαρο,με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για θέματα που αφορούν την Τρίτη Ηλικία.
O Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας κ. Κώστας Καλαντζής , κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε νωρίτερα στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα την αυριανή ημερίδα, έκανε λόγο για μια προσπάθεια ενημέρωσης του δήμου Αγρινίου προς τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας για τη προστασία τους από κατάγματα που μπορεί να προκληθούν από πτώσεις.
Ο κ. Γιάννης Χρόνης, γενικός γιατρός , διευθυντής του Κ.Υ. Μύτικα  χαρακτήρισε το θέμα πολύ σημαντικό, ενώ, όπως επεσήμανε, εκτός από τους ηλικιωμένους θα ενημερωθούν και  οι  φροντιστές τους για να γίνει κατανοητό το τι πρέπει να προσέχουν και πως πρέπει να φροντίζουν τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. «Εκτός από τις ομιλίες, θα υπάρχει στο τέλος και μια διαδραστική ενημέρωση των ηλικιωμένων μαζί με τους ειδικευόμενους γιατρούς της γενικής ιατρικής. Θα είναι χρήσιμο για όλους», επεσήμανε ο ίδιος.
Ο Κ. Κώστας Ποσονίδης, γενικός γιατρός, επιμελητής Α’ του ιατρείου Αγγελοκάστρου και συντονιστής των ειδικευομένων γενικής ιατρικής των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου  , τόνισε ότι θα πρέπει οι φροντιστές των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας να λάβουν ειδική ενημέρωση σχετικά με τον  πώς να εκτιμούν τον κίνδυνο πτώσεων των ηλικιωμένων και πως μπορούν να παρέμβουν πάνω σε αυτό: «Έτσι θα καταφέρουμε στο τρίτο, διαδραστικό ,μέρος να αξιολογήσουμε τον κίνδυνο πτώσης του κάθε ατόμου», εξήγησε.
«Οι πτώσεις είναι η δεύτερη αιτία τραυματισμού στους ηλικιωμένους. Παίζει μεγάλο ρόλο η πρώτη ανταπόκριση και οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν βασικές αρχές αντιμετώπισης του τραυματία», επεσήμανε ο κ.  Γ. Παπαναστασίου, χειρουργός, που έχει αναλάβει  το μέρος της εκδήλωσης που αφορά την εκπαίδευση των γιατρών για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν έναν ηλικιωμένο τραυματία.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Παντελής Παπαθανάσης, τόνισε πως οι πτώσεις είναι από τις συχνότερες αιτίες τραυματισμού που παρουσιάζονται στην τρίτη ηλικία , με σοβαρές συνέπειες τόσο στην υγεία του ηλικιωμένου, όσο και στην οικογένεια. «Τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν μέσα στο σπίτι κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων και γι αυτό είναι απαραίτητη η διαπαιδαγώγηση των ηλικιωμένων στο τι πρέπει να προσέχουν», εξήγησε.
Η ημερίδα ξεκινά στις 15:30 για τους ειδικευόμενους ιατρούς και στις 17:30 για το κοινό.

Μάλιστα, λεωφορεία θα μεταφέρουν  από τα ΚΑΠΗ Αγίου Δημητρίου και Αγίου Κωνσταντίνου τους ηλικιωμένους μέχρι το Παπαστράτειο Μέγαρο, χωρίς φυσικά καμία επιβάρυνση.

Αναφέρει σε μήνυμα του ο αντιδήμαρχος Κ.Καλαντζής:

Οι ηλικιωμένοι αποτελούν ίσως την πλειοψηφία της παγκόσμιας κοινότητας. Οι πτώσεις είναι ένα από τα σπουδαιότερα και συχνότερα συμπτώματα που παρουσιάζονται  σε αυτή την ηλικία  και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και στην ποιότητα ζωής τους.

Η πλειονότητα των πτώσεων συμβαίνει στο σπίτι και δεν σχετίζονται με συγκεκριμένη ώρα της ημέρας ή εποχή. Επίσης συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων δραστηριοτήτων, όπως είναι το περπάτημα ή σε άλλες απλές καθημερινές συνήθειες.

Με δεδομένο ότι η θεραπεία δεν είναι καλύτερη και οικονομικότερη από την πρόληψη, η προσπάθεια για ελαχιστοποίηση των συνεπειών μιας πτώσης είναι σημαντική. Η στρατηγική της πρόληψης των σωματικών κακώσεων από πτώσεις έχει ουσιαστικά δυο κατευθύνσεις: τον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου που προδιαθέτουν σε πτώση όπως εγγενείς  (σωματική αδυναμία, πολυφαρμακία κ.α) ή εξωγενείς λόγοι (κατοικία, τάπητες κ.α).  Επίσης σημαντική είναι η εκπαίδευση εκείνων που έχουν υψηλότερη πιθανότητα όπως για παράδειγμα ηλικιωμένων που ζουν μόνοι.

Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη σημασία τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των πτώσεων γιατί πολλές μπορούν να αποφευχθούν και γιατί γήρανση δεν σημαίνει απαραίτητα και απώλεια της ανεξαρτησίας.

unnamed

dscn6590

dscn6593

dscn6596

dscn6599

dscn6601

dscn6602

dscn6604

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.