Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020

Πυρκαγιές: Γιατί αύριο είναι η πιο επικίνδυνη ημέρα του καλοκαιριού

Πυρκαγιές: Γιατί αύριο είναι η πιο επικίνδυνη ημέρα του καλοκαιριού

Την Παρασκευή προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε 17 νομούς όλης της χώρας – Σε κατάσταση επιφυλακής ο κρατικός μηχανισμός – Διπλό μήνυμα από Νίκο Χαρδαλιά και το 112

Σε κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί το σύνολο του κρατικού μηχανισμού για αύριο Παρασκευή, καθώς με βάση τα προγνωστικά είναι η πλέον επικίνδυνη ημέρα του φετινού καλοκαιριού για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Ήδη, σε 17 περιφερειακές ενότητας σε όλη την επικράτεια προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας κινδύνου 4. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ένταση των βορείων ανέμων αλλά και τους πολλούς νομούς που θα αφορά δείχνουν τον υψηλό βαθμό κινδύνου για την Παρασκευή.

Στην Αττική, μία από τις περιφέρειες υψηλής επικινδυνότητας, οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Ωστόσο βαθμιαία από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς στα ανατολικά 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σε όλη τη χώρα οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και θα ενισχυθούν τοπικά σε 7 μποφόρ στα πελάγη.

Χαρδαλιάς: Απευθύνω έκκληση προς όλους να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί

Μήνυμα για την αυριανή ημέρα απηύθυνε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, που κάλεσε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφύγουν «κάθε δραστηριότητα στην ύπαιθρο ή οπουδήποτε αλλού που μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση πυρκαγιάς από αμέλεια».

«Αγαπητοί μου συμπολίτες, αύριο, 4 Σεπτεμβρίου, μεγάλο μέρος της χώρας μας θα βρίσκεται σε συνθήκες ευνοϊκές για εκδήλωση πυρκαγιάς. Αύριο είναι η πιο δύσκολη ημέρα του φετινού καλοκαιριού, με δείκτη επικινδυνότητας 4 σε 17 Νομούς της επικράτειας. Για το λόγο αυτό, απευθύνω έκκληση προς όλους να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφύγουμε κάθε δραστηριότητα στην ύπαιθρο ή οπουδήποτε αλλού που μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση πυρκαγιάς από αμέλεια», ήταν το μήνυμα του κ. Χαρδαλιά.

Μάλιστα, σημείωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός στο σύνολό του έχει τεθεί σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση της όποιας επικίνδυνης κατάστασης εκδηλωθεί.

«Συστηματικές περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα θα γίνονται σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου σε όλες τις περιοχές που κινδυνεύουν. Αλλά, επαναλαμβάνω, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και αυξημένη εγρήγορση από όλους μας. Κάνω έκκληση για επιφυλακή όλων μας», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Μήνυμα από το «112»

Μήνυμα από την υπηρεσία «112» έστειλε το απόγευμα της Πέμπτης η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με αφορμή τον μεγάλο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς την Παρασκευή.

Με το μήνυμα, οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Οι Περιφέρειες που κινδυνεύουν άμεσα αύριο Παρασκευή

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για αύριο Παρασκευή, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε:

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

Περιφέρεια Ζακύνθου)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)

Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κέρκυρας, ΠΕ Κεφαλονιάς, ΠΕ

Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Μεσσηνίας)

Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Σποράδων)

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.