Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, 2020

“Agrinion…Municipal University”: Μια σουρεαλιστική εκδοχή για το τι ακριβώς είναι ιδιωτικά Πανεπιστήμια.


Του Λίνου Υφαντή,
Πολλά ακούγονται τελευταία για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Υπάρχει όμως πλήρη παρανόηση για το τι ακριβώς είναι. Πολλοί νομίζουν ότι στο εξωτερικό ο τάδε επιχειρηματίας ανοίγει ένα πανεπιστήμιο και το θέμα τελειώνει, όπως ακριβώς στα ιδιωτικά σχολεία. Εν ολίγοις όλοι νομίζουν ότι θα λέγεται Πανεπιστήμιο τάδε, όπως εκπαιδευτήρια τάδε.

Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική.  Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στο εξωτερικό επί το πλείστον δημιουργούν φορείς όπως Δήμοι, Νομαρχίες ( δη Περιφέρειες), ιδρύματα, ακόμα και η εκκλησία κ.α. Επίσης οι οργανισμοί δεν είναι απαραίτητα κερδοσκοπικοί, απεναντίας είναι μη κερδοσκοπικοί.

Έτσι λοιπόν η ελληνική μεγαλομανία μας με μια οικονομία με χίλια προβλήματα ονειρεύεται ότι θα δημιουργήσει ένα Πανεπιστήμιο τύπου Agrinion Muncipality University. Σε αυτό θα συμπράξουν φορείς όπως ο Δήμος Αγρινίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, η Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, η Καλαβρύτων ( Αμβρόσιος) κ.α.

Αν σουρεαλιστικά γίνει αυτό το σενάριο…όλα τα προβλήματα θα λυθούν. Θα ανοίξει σχολή Μηχανικών που θα..απορροφήσει τους Περιβάλλοντος, θα ανοίξει σίγουρα θεολογική σχολή, γεωργική και πάει λέγοντας. Το Διοικητικό Συμβούλιο του θα αποτελείται από αιρετούς και μη εκπροσώπους των Δήμων, Περιφέρειας, Νομαρχίας και θα επαναπατρίσει… όλους τους Αγρινιώτες διδάκτορες- φοβερό έ;

Τα δίδακτρα θα είναι χαμηλά ή θα προσφέρεται δανειοδότηση με φθηνό επιτόκιο από τράπεζες-κάτι είπε ο Γαβρόγλου σήμερα για αυτό.

Στο τέλος θα απονέμεται bachelor και post degree studies από το Νεοσύστατο ίδρυμα.

Λοιπόν πως σας φαίνεται αυτό το παράδειγμα; Καταλάβατε τώρα τι είναι ιδιωτικό Πανεπιστήμιο;

Εδώ δηλαδή η αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα, το ίδιο η εκκλησία, αλλά…το Πανεπιστήμιο είναι Πανεπιστήμιο.

Αφήστε που το παραπάνω πλάνο σημαίνει έμμεσο πέρασμα Πανεπιστημίων στην αυτοδιοίκηση.

Για να τελειώνει η πλάκα, τα παραπάνω γίνονται σε χώρες με άλλες οικονομικές δομές και προπαντων εύρωστες οικονομίες. Η Γερμανία δηλαδή που δεν ακολουθεί τέτοια μοντέλα δεν έχει από τις υψηλότερες προδιαγραφές στον κόσμο στην ακαδημαϊκή της εκπαίδευση;

Σαφώς και δεν ισχύει το δόγμα “Απεταξάμην την ιδιωτική πρωτοβουλία”, αλλά πρώτα δεν πρέπει να ανορθωθεί αυτή η οικονομία μας και μετά να σκεφτούμε το οτιδήποτε;

Ας αφήσουμε λοιπόν το όνειρο του Agrinion Municipal University να επισκιάζει την άλλη όψη της μιζέριας, αυτής που ζούμε σήμερα με τα μεγάλα προβλήματα της και τον υδροκεφαλισμό της.

Κλείνοντας ας παραπέμψουμε στο εκπληκτικό άρθρο της huffingtonpost για το τι ακριβώς είναι ιδιωτικό Πανεπιστήμιο για να λυθούν όλες οι απορίες:

https://www.huffingtonpost.gr/periklis-gogas/kseroume-ti-einai-ta-idiotika-panepistimia_b_17982072.html?ncid=other_facebook_eucluwzme5k&utm_campaign=share_facebook&fbclid=IwAR22fCHewwPnRXPtMjguN_x9w_8sILnzQxqg5Sv7ImthDXL34yAh4TGaBqE

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

 1. Ανώνυμος

  ΄΄ΤΙ ΤΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΤΟΥ ΨΩΡΙΑΡΗ-ΦΟΥΝΤΑ ΜΕ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ΄΄ CHRISTOS

 2. Ανώνυμος

  Μπράβο ωραίος συλλογισμός αγαπητέ μου αρθρογράφε. Ποιος σου είπε ότι ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο είναι αυτό που περιγράφεις. Ένα πανεπιστήμιο ιδιωτικό η μη πρέπει να τηρεί ορισμένα στάνταρ και αυτό θεωρώ ότι το ξέρεις.
  Αυτό που περιγράφεις μπορεί να γίνεται σήμερα με κάποια παραρτήματα που λειτουργούν σαν κέντρα ελευθέρων σπουδών.
  Πέραν αυτού πως γίνεται οι απόφοιτοι του DERE ή κάποιων άλλων σοβαρών παραρτημάτων να γίνονται ανάρπαστοι στην αγορά εργασίας και μεγάλη μάζα πτυχιούχων των Ελληνικών πανεπιστημίων να βρίσκουν δουλειά μόνο σαν γκαρσόνια είναι ένα ερώτημα.
  Εφόσον δε όλα βαίνουν καλώς με το Δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση πως γίνεται και αυτή η γνώση των εκατοντάδων χιλιάδων πτυχιούχων δεν μεταφράζεται σε αποτέλεσμα.
  Εκτός και αν σε αυτή τη χώρα το πτυχίο είναι για να βολευτώ στο Δημόσιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.