Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

“Αρατε πύλας” με ηχηρά χειροκροτήματα στον Άγιο Δημήτριο Αγρινίου (βίντεο)

“Αρατε πύλας” με ηχηρά χειροκροτήματα στον Άγιο Δημήτριο Αγρινίου (βίντεο)

Κορυφώθηκε χθες, Μεγάλη Παρασκευή, το θείο δράμα, η Ορθοδοξία βίωσε τα πάθη του Θεανθρώπου.

Ήταν όμως μια Μεγάλη Παρασκευή διαφορετική και στο Αγρίνιο, όπως διαφορετικό είναι το Πάσχα 2020 στη βαριά σκιά των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας του Κορωνοϊού.

Θα είναι βέβαια ένα ιστορικό Πάσχα το οποίο και σε τοπικό επίπεδο σημαδεύεται από γεγονότα με μεγάλο συμβολισμό.

Είδαμε περιπολικά έξω από τις εκκλησίες, είδαμε χθες πιστούς να εισέρχονται από πίσω πόρτες εκκλησιών για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο. Είδαμε ακόμη χαλκούνια να ανάβουν στα σκαλοπάτια της Μητρόπολης αλλά και πιστούς να συγκεντρώνονται έξω από τους ναούς τις βραδινές ώρες , όταν εψάλλη ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής , έγινε η Αποκαθήλωση του

Εσταυρωμένου και ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου. Όταν ο Επιτάφιος έμεινε μέσα στις εκκλησίες, με κλειστές τις πόρτες, αντί να περιφέρεται.

Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτηριστικό είναι και το σκηνικό στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Πιστοί δεν μπήκαν μέσα στην εκκλησία κάτι που απαγορεύθηκε ρητά αλλά πολλοί ήταν αυτοί που βρέθηκαν στον περίβολο και εξω στο δρόμο.

Την ώρα μάλιστα ιερέας ενώπιον της πόρτας του Ναού έψαλλε τους στίχους του Δαυίδ “Αρατε πύλας, οι άρχοντες υμών και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της δόξας” ο κόσμος ξέσπασε σε ηχηρά χειροκροτήματα.

Δείτε το βίντεο:

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.