Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

“Καστοριάδης εναντίον Χάιντεγκερ. Χρόνος και ύπαρξη”: κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αλέξανδρου Σχισμένου

“Καστοριάδης εναντίον Χάιντεγκερ. Χρόνος και ύπαρξη”: κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αλέξανδρου Σχισμένου

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αγρινιώτη Αλέξαδρου Σχισμένου από τις εκδόσεις Αυτολεξεί 

Ο σύγχρονος φιλοσοφικός στοχασμός δεν μπορεί να αποφύγει την αναμέτρηση με τη σκέψη του Μάρτιν Χάιντεγκερ και το πρόβλημα της στράτευσής του στον εθνικοσοσιαλισμό.

Η στροφή του Κορνήλιου Καστοριάδη προς την ανθρώπινη ψυχή και την οντολογία του φαντασιακού, η κριτική του στην τεχνοεπιστήμη, η ενασχόλησή του με τη χρονικότητα και η ρήξη του με την παραδοσιακή λογική, τον φέρνουν σε πεδία όπου πέφτει βαριά η σκιά του Χάιντεγκερ.

Εκεί, αλλά και στο βασικό ερώτημα του τι σημαίνει φιλοσοφείν, ο Καστοριάδης αντικρίζει τη χαϊντεγκεριανή άβυσσο εντοπίζοντας μια τυφλότητα μπροστά στην κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα των ανθρώπων και στα θέματα της ψυχής, του έρωτα και της πόλεως. Αντιθέτως, αυτά τα σημεία, η ψυχή, ο έρωτας και η πόλις, είναι κεντρικά στον καστοριαδικό στοχασμό της ανθρώπινης χρονικότητας. Έτσι, ο Καστοριάδης αναδεικνύεται σε κύριο φιλοσοφικό αντίπαλο του Χάιντεγκερ και του αντι-διαφωτισμού.

Επιμέλεια: Ιωάννα-Μαρία Μαραβελίδη | Σχεδιασμός – Εξώφυλλο: Τόνια Λέντζου

«Αυτολεξεί» – ελευθεριακός ψηφιακός τόπος & εκδόσεις | aftoleksi@gmail.com

Τα ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ του βιβλίου είναι προς το παρόν τα ηλεκτρονικά καταστήματα των βιβλιοπωλείων «Πολιτεία» (Ασκληπιού 1-3) και των «Εκδόσεων των Συναδέλφων» (Καλλιδρομίου 30).

Πηγή: aftoleksi.gr

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.