Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

“Οχι” από το δημοτικό συμβούλιο Θέρμου στην εγκατάσταση ανεµογεννητριών σε περιοχές της Κόνισκας

“Οχι” από το δημοτικό συμβούλιο Θέρμου στην εγκατάσταση ανεµογεννητριών σε περιοχές της Κόνισκας

“Όχι» στην εγκατάσταση ανεµογεννητριών σε τρεις περιοχές εντός των ορίων της Κοινότητας Κόνισκας είπε το δημοτικό συμβούλιο Θέρμου.

Η απόφαση ελήφθη στην πρόσφατη-δια περιφοράς- συνεδρίαση της 31ης Μαρτίου καθώς 19 δημοτικοί σύμβουλοι υπερψήφισαν την πρόταση του Συµβουλίου Κοινότητας Κόνισκας και των Προέδρων Κοινοτήτων ∆ιπλατάνου, Αµβρακιάς, Αργυρού Πηγαδίου και Κοκκινόβρυσης περί µη εγκατάστασης ανεµογεννητριών της “Ενεργειακής Κοινότητας ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ Ακαρνανία ΣΥΝ. ΠΕ.” της Ένωσης Αγρινίου στις τοποθεσίες «Άννινος», «Τούμπες» και «Μαλοβούνι».  Κατά της πρότασης ψήφισαν δύο μόλις σύμβουλοι (οι Κουβαράς Κων/νος και Κωτσαρέλη Μαριάνθη).

Με την απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο Θέρμου oυσιαστικά αποδέχεται το σκεπτικό που εκφράζεται στις αποφάσεις των τεσσάρων Κοινοτήτων περί δυσµενών επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής από τη σχεδιαζόµενη εγκατάσταση ανεµογεννητριών στον Άννινο και στο Μαλοβούνι της Κοινότητας Κόνισκας, στις Τούµπες των Κοινοτήτων Κόνισκας και ∆ιπλατάνου και στον Καρφοπεταλιά της Κοινότητας ∆ιπλατάνου.

«Παρότι η παραγωγή ηλεκτρισµού από ανανεώσιµες πηγές ενέργειας αποτελεί αναγκαιότητα στην οποία δεν αντιτίθεται το σώµα, εντούτοις η χωροθέτηση αντίστοιχων εγκαταστάσεων θα έπρεπε να προκύψει κατόπιν σχετικής µελέτης, έτσι ώστε να αποφευχθεί η υποβάθµιση περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που δεν πρέπει να υποστούν ασύµβατες παρεµβάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγµα στη συγκεκριµένη περίπτωση αποτελεί η υποβάθµιση της κορυφής Άννινος, η οποία συνιστά τοπόσηµο για την ευρύτερη περιοχή, από τη σχεδιαζόµενη τοποθέτηση ανεµογεννητριών στις θέσεις Άννινος και Τούµπες καθώς και η υποβάθµιση της θέας του ∆ιπλατάνου προς την Ευηνολίµνη από τη σχεδιαζόµενη τοποθέτηση ανεµογεννητριών στον Καρφοπεταλιά, µε αποτέλεσµα οι εν λόγω παρεµβάσεις να συνιστούν υποθήκευση της αναπτυξιακής προοπτικής σύνολης της ορεινής περιοχής, η οποία εδράζεται στον οικολογικό της πλούτο», αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο Θέρμου.

Απαιτεί μάλιστα τη µη αδειοδότηση εγκατάστασης ανεµογεννητριών στις προαναφερόµενες θέσεις και την παύση όλων των διαδικασιών που σχετίζονται µε τις σχεδιαζόµενες παρεµβάσεις «οι οποίες είναι καθ’ όλα ασύµβατες µε το φυσικό περιβάλλον της περιοχής».

Απευθύνεται προς κάθε αρµόδιο φορέα της πολιτείας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση Πελοποννήσου – ∆υτικής Ελλάδας και Ιονίου, Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας, όπως και προς τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της Αιτωλοακαρνανίας, τους τοπικούς Συλλόγους και τα Μέσα Ενηµέρωσης, καλώντας τους να παρέµβουν αποφασιστικά, στο πλαίσιο των αρµοδιοτήτων του κάθε φορέας, για την αποτροπή του ενδεχοµένου εγκατάστασης ανεµογεννητριών στις προαναφερόµενες θέσεις.

∆ηλώνει το δημοτικό συμβούλιο ότι «θα σταθεί αλληλέγγυο στο καθ’ όλα δίκαιο και λογικό αίτηµα των προαναφερόµενων Κοινοτήτων, θα παράσχει αµέριστη βοήθεια και συµπαράσταση στον αγώνας τους ενάντια στην εγκατάσταση ανεµογεννητριών στις εν λόγω θέσεις και θα προβεί, αν αυτό απαιτηθεί, σε όλες τις ενδεδειγµένες σχετικά ενέργειες, σε προσφυγή στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη και σε κάθε είδους απαιτούµενη αγωνιστική κινητοποίηση» και εξουσιοδοτεί τον  ∆ήµαρχο Σπύρο Κωνσταντάρα για τις περαιτέρω απαιτούµενες ενέργειες.

Προφανώς και αυτή η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θέρμου ήχησε αρχνητικά στην Ένωση Αγρινίου η οποία προ ημερών αντέδρασε έντονα σε σχετική ανακοίνωση της «Κίνησης Πολιτών για την προστασία των βουνών της Αιτωλοακαρνανίας»

«Το θέμα δεν είναι ούτε οι ανεμογεννήτριες ούτε τα βουνά. Η Ένωση είναι. Αυτή πολεμούν. Και ξέρουν καλά ότι οι αποφάσεις σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο είναι να αντικατασταθούν τα ορυκτά με ΑΠΕ. Συνεπώς, τα έργα θα γίνουν. Να γίνουν, από άλλους όμως, όχι απ’ την Ένωση. Αυτό είναι το ζητούμενο.Με άλλα λόγια, οι «ευαισθησίες» των κουκουλοφόρων, δήθεν ευαίσθητων πολιτών, στοχεύουν στο να έρθουν πολυεθνικές εταιρίες μεγαλοεπενδυτών. Δεν θέλουν οι δήθεν υπερασπιστές του νομού να γίνει μια σοβαρή τοπική επένδυση, στην οποία μάλιστα μετέχουν 1.748 οικογένειες Αιτωλοακαρνάνων», είχε υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, η Ένωση Αγρινίου.

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θέρμου

Φωτό αρχείου.

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. Ανώνυμος

  ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ:
  ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΔΩ ΠΑΝΩ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΥ, ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ….ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΑ ΠΩΣ ΤΗΝ ”ΔΟΥΛΕΙΑ” ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ Η ΕΝΩΣΗ….
  ΑΦΗΣΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΟΝΗΡΙΕΣ.. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ..
  ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ,ΝΥΣΑΦΙ ΠΙΑ!!!

 2. Αιτωλοακαρνάν

  Ωραίο το Θέρμο! Μια παρατήρηση, αφήσατε απ’ έξω την περιοχή Διασσελακίου και Πέρκου, για κοιτάξτε το.

 3. Chris

  Ας πει κάποιος στα τζιμάνια της Ενωσης ότι πουθενά στον κόσμο δεν βάζουν ανεμογεννήτριες σε βουνά και σε δυσπρόσιτες περιοχές.

 4. Ανώνυμος

  Εύγεσ στο δημοτικό συμβούλιο Θέρμου για αυτήν την αποφαση…Ενα μεγάλο ΟΧΙ στην ΕΑΣ αγρινίου κ τις Λαμογιές του…Ο νομός μας δεν θέλει τις ανεμογεννήτριες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.