Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

“Ορφανό” από ανάπτυξη…

“Ορφανό” από ανάπτυξη…

Του Λίνου Υφαντή,

Ντόρος πολύς έγινε το τελευταίο διάστημα για τον εγκαταλελειμμένο οικισμό του Ορφανού της Δ.Ε. Παρακαμπυλίων του Δήμου Αγρινίου. Αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ και έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί εδώ και 20 χρόνια.

Λόγω του προσφυγικού θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ο συγκεκριμένος οικισμός. Άλλωστε η συζήτηση ξεκίνησε όταν από Αμφιλοχία πλευρά τον “έδωσαν” ως τον…ιδανικό τόπο εγκατάστασης προσφύγων, προκειμένου να αποφύγουν τον Άγριλο. Τότε ξεκίνησε εκ νέου ένας νέος γύρος συζήτησης πάνω στο θέμα αυτό. Για τον οικισμό είχαν πέσει πολλές προτάσεις από συλλόγους, ιδιώτες και φορείς για την αξιοποίησή του. Μάθαμε συνάμα από άρθρο του Δ. Τραπεζιώτη ότι για την αξιοποίηση του οικισμού είχε συνταχθεί και μελέτη, η οποία δεν προχώρησε.

Φτάνουμε λοιπόν στο σημείο μηδέν. Ο οικισμός αυτός θα συνεχίζει να μένει μόνος στην τύχη του, όπως φαίνεται. Ορφανός από ιδέες, όραμα και πραγματικό ενδιαφέρον. Τα επιχειρήματα μόνιμα; λεφτά δεν υπάρχουν, είναι μακριά, ανήκει στη ΔΕΗ.

Κοιτάξτε όμως σε άλλες χώρες ή στη γείτονα ακόμα χώρα που είμαστε σε αντιπαράθεση λόγω πετρελαίων πως κάνουν τα έρημα χωριά τουριστική ατραξιόν.  Δείτε για παράδειγμα χωριά της Εφέσου, πάλαι ποτέ με ελληνικούς πληθυσμούς, πως έχουν εγκαταλειφθεί και πως οι Τούρκοι διοργανώνουν περιηγήσεις (http://www.hurriyetdailynews.com/abandoned-aegean-villages-open-to-tourism-129678).

Και αν πάμε ένα βήμα πιο πέρα ακόμα, μπορούμε να δούμε και τις περιπτώσεις του Kennicot στην παγωμένη Αλάσκα και του Pyramiden στη Νορβηγία, όπου μπαίνεις με ειδική άδεια στα κτίρια. Σε αυτά συγκαταλέγονται το Oradour-sur-Glane της Γαλλίας και το Pripyat της Ουκρανίας, όπου οι οργανωμένες ξεναγήσεις δίνουν και παίρνουν.

Συνοψίζοντας, ο “τουρισμός των φαντασμάτων” όπως λέγεται το συγκεκριμένο είδος έχει το δικό του κοινό. Εκείνο όμως που δεν έχουμε είναι η φαντασία. Για αυτό μια ζωή το τοπίο θα μείνει από ιδέες και ανάπτυξη…Ορφανό.

Υ.Γ. Αν κάνανε τη βελτίωση του δρόμου Αγρίνιο-Καρπενήσι μέχρι το 28χμ τουλάχιστον, θα συνειδητοποιούσαν ότι τα Αμπέλια Παρακαμπυλίων από το Ορφανό απέχουν ούτε 10 χιλιόμετρα σε μια ημιπεδινή ευθεία. Άρα το Αγρίνιο δεν θα ήταν ούτε 40 λεπτά χωρίς την ορεινή παράκαμψη του Αγίου Βλασίου. Αυτά για να έχουν γνώση οι φύλακες της Αιτωλοακαρνανίας και της..Ευρυτανίας, που αναμφίβολα ο πιο σύντομος δρόμος ανάμεσα στις δύο πόλεις της Στερεάς Ελλάδας έμεινε και αυτός από βούληση…Ορφανός.


 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. GAR

    Ναι αγαπητέ συμπολίτη, από το Αγρίνιο μέχρι τη Γέφυρα επιδοτήθηκαν τουλάχιστο 10 αγροτουριστικά. Εάν εσύ βρείς ένα ανοιχτό να με πάρεις τηλέφωνο.
    Κατά τα άλλα μου μιλάς για ανάπτυξη.

    <>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.