Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

“Συμμαχία Πολιτών” για άνοιγμα σχολείων: Μια παρακινδυνευμένη απόφαση χωρίς ουσιαστικό λόγο

“Συμμαχία Πολιτών” για άνοιγμα σχολείων: Μια παρακινδυνευμένη απόφαση χωρίς ουσιαστικό λόγο

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό του δημοτικού συμβούλου Αγρινίου, με τη «Συμμαχία  Πολιτών», Γιώργου Δ. Καραμητσόπουλου.

Αγρίνιο 2 Μαΐου 2020

Άνοιγμα σχολείων

Μια παρακινδυνευμένη απόφαση χωρίς ουσιαστικό λόγο

[ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ]

Κύριε Πρωθυπουργέ

Η κυβέρνησή σας πήρε την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων αρχικά για την Γ΄ Λυκείου από τις 11 Μαΐου και στη συνέχεια για τις άλλες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια από τις 18 Μαΐου.

Η απόφαση αυτή όπως είναι εύλογο έχει δημιουργήσει πολλές ανησυχίες σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Εκπροσωπώντας ένα μέρος της κοινωνίας του Αγρινίου, ως επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης «Συμμαχία Πολιτών» αλλά και ως ενεργός εκπαιδευτικός επί περίπου 30 χρόνια, θεωρώ καθήκον μου να σας εκφράσω με σαφήνεια τη θέση μας.

Πιστεύουμε καταρχάς ότι η απόφαση που αφορά την Γ΄ Λυκείου είναι σωστή λόγω της συμμετοχής των μαθητών στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Όμως η απόφαση για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο πιστεύουμε ότι είναι ιδιαιτέρως παρακινδυνευμένη χωρίς να συντρέχει ουσιαστικός λόγος.

Και δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος επειδή:

Οι τάξεις Α΄ και Β΄ Λυκείου καθώς και τα Γυμνάσια θα λειτουργήσουν από τις 18 Μαΐου μέχρι τις 12 Ιουνίου, δηλαδή για 4 εβδομάδες. Οι μαθητές, αφού τα τμήματα θα χωριστούν στα δυο, θα πηγαίνουν στο σχολείο κάθε δεύτερη μέρα. Δηλαδή η συνολική παρουσία κάθε μαθητή στο σχολείο θα αντιστοιχεί σε διάστημα μόλις 2 εβδομάδων. Ο χρόνος αυτός μαθησιακά είναι ελάχιστος ώστε να δικαιολογήσει το άνοιγμα των σχολείων γι’ αυτόν τον λόγο.

Το ρίσκο όμως που εμπεριέχει αυτή η απόφαση είναι πολύ μεγάλο.

Τα περισσότερα σχολεία δεν διαθέτουν τις υποδομές για να υποστηρίξουν όσα προβλέπονται για τον νέο τρόπο λειτουργίας. Τα σχολεία στις μεγάλες πόλεις έχουν υπερβολικό αριθμό μαθητών, στα περισσότερα σχολεία οι αίθουσες είναι μικρές, οι αυστηροί κανόνες υγιεινής δύσκολα μπορούν τηρηθούν με τις υπάρχουσες υποδομές σε τουαλέτες, βρύσες κλπ. Ενώ ούτε το προσωπικό καθαριότητας επαρκεί για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις.

Επίσης η συνύπαρξη σε μία αίθουσα 10-15 μαθητών  και του εκπαιδευτικού για πολλές ώρες χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας, έρχεται σε αντίφαση  με άλλες αποφάσεις της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου σε χώρο 30 τ.μ. επιτρέπεται να βρίσκονται μόλις 5 άτομα.

Επιπλέον αυξημένοι κίνδυνοι υπάρχουν στη μεταφορά των μαθητών με λεωφορείο ή ταξί από τα απομακρυσμένα χωριά στην πόλη καθώς η μάσκα είναι προαιρετική.

Για τους παραπάνω λόγους σας καλούμε να αναθεωρήσετε την απόφαση σας για το άνοιγμα των σχολείων, ως μια απόφαση παρακινδυνευμένη χωρίς όφελος για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η άποψή μας είναι ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν κανονικά από την 1η Σεπτέμβρη ή και νωρίτερα. Αυτό εμπεριέχει σαφώς πολύ μικρότερο ρίσκο αφού μέχρι τότε υπάρχει ο χρόνος ώστε:

α. να λυθούν σε ένα βαθμό κάποια από τα προβλήματα των σχολείων που αναφέραμε παραπάνω και να οργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

β. να γίνουν μαζικά τεστ ώστε να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας αλλά και να λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα ώστε να περιοριστεί η διασπορά στην κοινότητα.

γ. σε τέσσερις μήνες από σήμερα οι εντατικές έρευνες που γίνονται σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας για την δημιουργία φαρμάκων και εμβολίου είναι σίγουρο ότι θα έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Γι αυτό και η φαρμακευτική αντιμετώπιση που θα έχουν όσοι προσβάλλονται από τον ιό θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική.

 

Κύριε πρωθυπουργέ

Σας καλούμε να μην πάρετε ένα αχρείαστο ρίσκο που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Καμιά ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να θυσιαστεί στο βωμό επιδημιολογικών πειραμάτων για την επόμενη χρονιά.

 

Για την «Συμμαχία Πολιτών»

Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος

Για την «Συμμαχία Πολιτών»

Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Μάξιμος Γκορκίδης

    Εσείς οι “Προοδευτικοί” και να κλείσουν τα σχολεία για πάντα, θα συμφωνήσετε. Οι νέοι καταληψίες δε χρειάζονται μόρφωση. Μόνο ξεθωριασμένα συνθήματα να κραυγάζουν και να διαβάζουν Documento.

  2. Αναρχοκαπιτάλας

    Τώρα που το καλοσκέφτομαι, και η απρόσκοπτη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών με κλειστά τα σχολεία, χωρίς ουσιαστικό λόγο γίνεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.