Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

“Xτύπημα” για το Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αγρινίου η μη αντιστοιχία-ανησυχία στους φοιτητές

“Xτύπημα” για το Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αγρινίου η μη αντιστοιχία-ανησυχία στους φοιτητές


Mεγάλη ανησυχία προκαλεί στους φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αγρινίου η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τις Αντιστοιχίες Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, για τις μετεγγραφές του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021.

Η ανησυχία πηγάζει από το γεγονός πως το Τμήμα του Αγρινίου δεν αντιστοιχήθηκε με κανένα από τα υπόλοιπα έξι τμήματα Ιστορίας-Αρχαιολογίας άλλων πανεπιστημιών, ζήτημα που ενδέχεται να έχει σοβαρές προεκτάσεις.

Με απλά λόγια, φοιτητές που θα εισαχθούν στο Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αγρινίου δεν θα έχουν τη δυνατότητα μεταγραφής σε άλλο πανεπιστήμιο ακόμη και αν οι ίδιοι πληρούν τις προϋποθέσεις.

Το μείζον ωστόσο είναι πως η μη αντιστοιχία έρχεται να υπενθυμίσει το σχεδιασμό «στο πόδι» του Νόμου Γαβρόγλου για τις ιδρύσεις των νέων τμημάτων ενώ αναμένεται να μειώσει το ενδιαφέρον για το τμήμα στους μελλοντικούς φοιτητές που θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό. Παράλληλα θέτει αμφιβολίες για την μελλοντική προοπτική του τμήματος και το τι θα συμβεί σε μια αξιολόγηση.

Το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, με έδρα το Αγρίνιο, ιδρύθηκε και εντάχθηκε στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημόνων του Πανεπιστημίου Πατρών το 2019 διαδεχόμενο το Τμήμα ΔΠΠΝΤ απορροφώντας το δικό του εκπαιδευτικό προσωπικό (17 Μέλη ΔΕΠ) , πράγμα που σημαίνει πως και το Πρόγραμμα Σπουδών προσαρμόστηκε σε συγκεκριμένα δεδομένα.

Η ανησυχία των φοιτητών για την προοπτική του τμήματος είναι έκδηλη και βάσιμη. «Παίζουνε με τις ζωές μας» λένε χαρακτηριστικά και ζητούν την εγρήγορση της ακαδημαϊκής αρχής και των τοπικών φορέων.

Σημειωτέον  εξάλλου πως χωρίς αντιστοιχία έμεινε και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Αγρινίου.

Το σκεπτικό του Υπουργείου Παιδείας

Την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, το τοπίο για τις μετεγγραφές θα είναι εντελώς διαφορετικό καθώς για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα υπό προϋποθέσεις για μετακίνηση σε τμήματα του ίδιου επιστημονικού πεδίου.

Με το νέο σύστημα που ανακοινώθηκε πρόσφατα, θεσπίζεται για πρώτη φορά πρόσθετο ακαδημαϊκό κριτήριο (βάση εισαγωγής μείον 2.750 μόρια) ενώ εξορθολογίζονται τα υφιστάμενα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι για μετεγγραφή.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπει τέλος στο φαινόμενο που παρατηρείτο τα τελευταία χρόνια, όταν φοιτητές που είχαν εισαχθεί σε κάποια ιδρύματα της περιφέρειας μεταπηδούσαν στη συνέχεια σε ομοειδή τμήματα κεντρικών ιδρυμάτων, έχοντας διαφορές στις βάσεις εισαγωγής – σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις – ακόμη και πάνω από 10.000 χιλιάδες μόρια.

Με δεδομένο ότι το υπουργείο Παιδείας δεν μείωσε τον αριθμό των εισακτέων τη φετινή χρονιά, ελέω του κορωνοϊού, προχώρησε σε αλλαγή σκηνικού στις μετεγγραφές, περιορίζοντας έτσι τους δικαιούχους, αφού βάζει ένα όριο στις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ των ομοειδών τμημάτων.

Έτσι, θα περιοριστούν φαινόμενα μετακίνησης φοιτητών σε κεντρικά Ιδρύματα με μεγάλη απόκλιση της βαθμολογίας που πέτυχαν από την βάση εισαγωγής σ’ αυτά.

Πληροφορίες και απο www.tovima.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    Μονο στην ελλαδα μπορουσε ενας να περασει σε αει επαρχιας με 10 και να παει αθηνα με 18.Και σε οσους το εκμεταλευτηκαν το πτυχιο τους επρεπε να γραφει πανεπιστημιο κουστοχωριου και οχι αθηνων.Το οτι ειναι καποιοι πολυτεκνοι δεν ειναι δικαιολογια για μεταγραφη,υπαρχουν εστιες και λεσχη για να τρωνε,στο κατω κατω ας δουλευουν,2-4 ωρες μαθηματων εχουν την ημερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.