Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

Ρεκόρ τουριστών και έλλειψη υποδομών στη Λευκάδα

lefkadaEνδιαφέρον άρθρο στο site www.kolivas.de

 

Το νησί μας, το νησί της Λευκάδας, βουλιάζει αυτές τις μέρες από κόσμο.

Ένα νησί που οι υποδομές του αγκομαχούν κυριολεκτικά. Που έχουν ξεπεράσει πια τα όρια και τις αντοχές τους για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν, στοιχειωδώς, τις ανάγκες όλου αυτού του κόσμου. Για πάνω από 120 χιλ. κόσμο, «περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη φορά», έκανε λόγο ο πρώτος πολίτης του νησιού, ο δήμαρχος, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή που μας πέρασε, προσθέτοντας ότι «όπως όλα δείχνουν από το Σαββατοκύριακο και μετά πάμε, μάλλον, για ρεκόρ, ένα νούμερο που μπορεί να πλησιάσει τις 150 χιλ. Νούμερο που δεν έχει ξαναμπεί ποτέ στη Λευκάδα…».

Από την άλλη πολύωρες διακοπές νερού στην πόλη της Λευκάδας, το Φρύνι, στην Αγία Μαρίνα, στον Αϊ Γάννη. Νερό με το δελτίο στους Τσουκαλάδες (η υδροδότηση διακόπτεται τις νυχτερινές ώρες), ένα μέτρο που συζητείται τώρα να επεκταθεί και στον Κάλαμο. Διακοπή νερού πάλι σήμερα στη Νικιάνα. Σε άλλες περιοχές η βρύση μόλις που «κατουράει», ούτε να το σκεφτείς για ένα ντους. Με τον υπεύθυνο ύδρευσης του δήμου να λέει ότι αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζονται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (Κουκάκι, Γαλάτσι, Νίκαια, Ιωάννινα), επισημαίνοντας βέβαια ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να απαλλαγούν των ευθυνών τους, αλλά ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και λειτουργούν όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματικά. Κι ας παίρνουμε φέτος 2.000 κ.μ. νερού παραπάνω από τον Αϊ Γιώργη, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου.

Κάδοι σκουπιδιών που ξεχειλίζουν. Οικισμοί με καθημερινά χιλιάδες διανυκτερεύσεις που στερούνται αποχέτευσης. Ανοίγεις το παράθυρο να μπει λίγος καθαρός αέρας και οι «ευωδιές» χτυπούν στη μύτη. Παραλίες γεμάτες, δρόμοι γεμάτοι. Στα πάρκινγκ γίνεται χαμός για μια θέση. Κατειλημμένα πεζοδρόμια και κάθε γωνιά του λίγου δημόσιου χώρου που υπάρχει, γεμάτα λεωφορεία κλπ. Να θέλεις ώρα να περάσεις από την μια μεριά του δρόμου στην άλλη. Για τις διαβάσεις πεζών ούτε να το διανοηθείς! Διαμαρτύρονται κιόλας, αν αποτολμήσεις να τις χρησιμοποιήσεις, κάποιοι καβαλάρηδες της ασφάλτου! Εξαντλητικά ωράρια για τους εργαζόμενους, χωρίς διακοπή. Πολλές φορές χωρίς ύπνο, διπλές βάρδιες – έλα μωρέ πως κάνεις έτσι δυο μήνες είναι, θα περάσουν! Μουσικές, παραφωνίες, τσίκνα, πολιτισμός με τη σέσουλα, λες κι έχουν βαλθεί όλοι να μας «εκπολιτίσουν» μέσα σε σαράντα μέρες. Φτάνεις σε σημείο, ιδιαίτερα αν δεν ζεις κατ΄ ανάγκη από τον τουρισμό, να απηυδίζεις τόσο ώστε να θεωρείς κατάρα που ζεις σε ένα τέτοιον τόπο το καλοκαίρι. Ευλογία τελικά ή κατάρα;

Δεν ξέρω, έχει όμως φτάσει πια η εποχή να επανεξετάσουμε την όποια τουριστική μας πολιτική. Οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι πρωτίστως… Κι αυτό μπορεί να σημαίνει επιμήκυνση της σεζόν και ισοκατανομή του τουριστικού ρεύματος σε ει δυνατόν περισσότερες περιοχές και για περισσότερους μήνες το χρόνο.

Αφορμή για την ανάρτηση αυτή μας έδωσε η κοινοποίηση στο fb ενός άρθρου στην έντυπη έκδοση της «Καθημερινής» με τίτλο «Οι τουρίστες «ενοχλούν» πια τους κατοίκους», όπου γίνεται λόγος για άλλου μεγέθους πόλη, την Βαρκελώνη της Ισπανίας. Αξίζει όμως να διαβαστεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούμε κιόλας σε όλα…

www.kolivas.de/

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.