Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2020

Ρεπορτάζ της Καθημερινής για το “όχι” του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου σε κατάστημα H&M

Η άρνηση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου να χορηγήσει άδεια λειτουργίας καταστήματος στην εταιρεία  H&M κέντρισε το ενδιαφέρον του αθηναϊκού Τύπου .Διαβάστε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή:

hm-thumb-large«Οχι μεν, αλλά» για κατάστημα H&M στο Αγρίνιο

Δεδομένης της «αρχής» ότι δεν υπάρχει κακή δημοσιότητα, ο εμπορικός σύλλογος και το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν καλύτερη υπηρεσία στην αλυσίδα ρούχων και αξεσουάρ H&M. Η φημολογούμενη άφιξη της εταιρείας στο Αγρίνιο ήταν, ούτως ή άλλως, θέμα συζήτησης ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, αλλά η θυελλώδης προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. που τελικά απέρριψε την έκδοση άδειας για κατάστημα στο κέντρο της πόλης, γεγονός που σχολιάστηκε εντόνως εντός και εκτός Αγρινίου, μετέτρεψε τα εγκαίνια σε «γεγονός».

Οπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις, η ίδρυση καταστημάτων λιανικού εμπορίου απαιτεί άδεια από τον δήμο εφόσον η συνολική επιφάνεια του εμπορικού καταστήματος υπερβαίνει τα 1.500 τ.μ., σε δήμους με πληθυσμό από 20.000 μέχρι 100.000 κατοίκους και εφόσον το κατάστημα βρίσκεται έως και 20 χλμ. από το κέντρο του δήμου. Η εταιρεία κατέθεσε λοιπόν τη σχετική αίτηση συνοδεία πλήρους φακέλου στην αρμόδια υπηρεσία, με τοπογραφικά διαγράμματα, κατόψεις, οικοδομικές άδειες και τεχνική έκθεση. Μολονότι ήταν ορισμένο ως 25ο θέμα στην ημερήσια διάταξη, η «χορήγηση άδειας ίδρυσης καταστήματος λιανικού εμπορίου άνω των 1.500 τ.μ. στην εταιρεία με την επωνυμία H&M Hennes & Mauritz Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ειδών Ενδύσεως & Υποδήσεως» συζητήθηκε πρώτη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αγρινίου έκανε λόγο για πρακτικές που εξοντώνουν τους μικρούς επιχειρηματίες στην επαρχία. Την άποψη αυτή συμμερίστηκαν οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η εισήγηση του δήμου, ωστόσο, ήταν θετική στην έκδοση άδειας, διότι μολονότι ο δήμος κατανοεί τους εμπόρους «δεσμεύεται από αποφάσεις και άδειες που εκδίδουν υπερκείμενες αρχές». Εν τέλει, το δημοτικό συμβούλιο αρνήθηκε, κατά πλειοψηφία, να εγκρίνει τη χορήγηση άδειας.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, φυσικά, εάν αυτή η απόφαση είναι δεσμευτική, εάν δηλαδή «απαγορεύθηκε» στην εταιρεία να ανοίξει κατάστημα στο Αγρίνιο. Οι απόψεις εδώ διίστανται. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Μελιάδης, «το Δ.Σ. είναι πολιτικό όργανο και άρα η απόφασή του πολιτική». Για τον ίδιο, το εάν τελικά θα λάβει άδεια η εταιρεία είναι «θέμα ερμηνείας των νόμων – θα το εξετάσουν οι νομικοί του δήμου το κατά πόσον είναι δεσμευτική αυτή η απόφαση». Πάντως, αποκλείει το ενδεχόμενο να μην ανοίξει τελικά το κατάστημα στο Αγρίνιο. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αγρινίου, Δημήτρης Τσιώλης, τόνισε ότι η εισήγηση του δήμου ήταν θετική γιατί η αίτηση πληρούσε τις προδιαγραφές. «Το Δ.Σ. ως πολιτικό όργανο εξέφρασε μιαν άποψη. Ο αιτών μπορεί να προσφύγει κατά του κύρους της απόφασης είτε στην αποκεντρωμένη διοίκηση είτε στην περιφέρεια ή να κινηθεί δικαστικά. Σε δεύτερη φάση το Δ.Σ. θα συμμορφωθεί».

ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

http://www.kathimerini.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

 1. pol

  Οι αποφάσεις, τα ψηφίσματα και οι Νόμοι θα πρέπει να ξέρετε ότι στην Ελλάδα ΔΕΝ τηρούνται. χρόνια τώρα, αλλά ούτε πρόκειται να τηρηθούν ποτέ.

  ΌΛΑ γίνονται για το θεαθήναι της όλης υπόθεσης.
  Η Ελλάδα η χώρα της Δημοκρατίας, της Διαφάνειας, και της Διαυγιας, καλά κρατεί!!!!

  Στο τέλος όλα αυτά γίνονται για να μην χαλάμε καρδιές και ιδεολογίες.

  ΌΛΑ είναι ένα Μεγαλο Δούλεμα και Ψέμα.

  Τώρα ποιος δουλεύει «ο ένας , τον άλλον» είναι άλλη ιστορία.

  Η Ελλάδα του Δουλέματος και του Βολέματος.

 2. Δημήτρης

  Κατα τα αλλα υπάρχει ανεργία αλλα εμποδίζεται να λειτουργήσει μια επιχείρηση στην περιοχή Α ρε αριστερή μπουρζουαζία και ραγιάδες των μικρών τοπικών συμφερόντων ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.