Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

“Retro” Αγρίνιο: Μπορεί να αποτελέσει κερδοφόρο αφήγημα;

“Retro” Αγρίνιο: Μπορεί να αποτελέσει κερδοφόρο αφήγημα;

Τον τελευταίο καιρό έχει πυκνώσει η ενασχόληση μερίδας του διαδικτύου με το παρελθόν, όχι τόσο από ιστορική σκοπιά αλλά περισσότερο από επιφανειακή retro άποψη.  Η τάσηαυτή αγκάλιασε και τη θεματική του Αγρινίου. Τα τελευταία όμως χρόνια από απλά like σε παλιές φωτογραφίες ή αναρτήσεις μετατράπηκαν σε δημόσια ρητορική. Πλέον το ρετρό και η ενασχόληση με την τοπική ιστορία μπήκε για τα καλά στο επίπεδο δημοτικών παρατάξεων ή φορεών της πόλης.

Με τον τρόπο αυτό άνοιξε ξανά η συζήτηση για επικαιροποίηση ταυτότητας της πόλης. Τα θέματα ποικίλα: Από Παπαστραταίους έως Σουλιώτες, Καπνός, Μεσοπόλεμος, Κατοχή και Αντίσταση. Στην παρούσα προσέγγιση δε χρήζει να σταθούμε στο καθαυτό ιστορικό κομμάτι, αλλά στο πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφήγημα για να έχει η πόλη άλλα κέρδη πέρα από τη δόμηση εκ νέου της ταυτότητας της.

Και αν με τις μέχρι τώρα εκδηλώσεις μαθαίνουμε ιστορία, πρέπει να δουμε πως αυτό διασυνδέεται στο εξής με το σήμερα. Η ταυτότητα δεν είναι τίτλος τιμής μόνο αλλά και διασύνδεσης.

Για παράδειγμα ποιο είναι το εργαλείο για να έρθουν χρήματα στην πόλη από τη θύμηση των Παπαστραταίων και του καπνού; Φυσικά ένα επιστημονικό συνέδριο, πέρα από Μουσεία, αναπαλαιώσεις καπναποθηκών κ.α.

Πως μπορούν να φέρουν κέρδη στην πόλη η αναμόχλευση πληθυσμών, όπως π.χ. Σουλιωτών, Εβραίων παλαιότερα ή Μικρασιατών προσφύγων; Φυσικά αν οι μνήμες αυτές φέρουν αδελφοποιήσεις με άλλες περιοχές η ομάδες πληθυσμών, άρα οικοδόμηση νέων σχέσεων.

Με τους παραπάνω τρόπους μπορούν να οφελήσουν γιορτές απελευθέρωσης της πόλης της 14ης Σεπτεμβρίου 1944, φέρνοντας συνέδρια, ομιλητές και διασυνδέσεις με άλλες μαρτυρικές πόλεις.  Δεν υποτιμάμε επίσης και το φολκορικό στοιχείο των αντίστοιχων γεγονότων της απελευθέρωσης του 1821.

Σίγουρα οι συνειρμοί που θα γίνουν από μερικούς θα στοχεύουν στην εμπορευματοποίηση και τον ευτελισμό της ιστορίας από προτάσεις τέτοιου είδους σαν και αυτή. Μόνο που η ιστορία και το τι έγινε μπορεί να αφορά πολύ ένα κομμάτι της ανθρωπογεωγραφίας, αφήνει όμως παθητικά αδιάφορο ένα ακόμα μεγαλύτερο.

Κάπως πρέπει και αυτό να το πείσουμε, ότι η ταυτότητα μιας πόλης δεν είναι μια νεκρολογία, αλλά εργαλείο σφυρηλάτησης βαθέων σχέσεων…

Λ.Υ.

Πηγή φωτογραφίας: Φωτογράφος Ρίζος Γιώργος

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    Εγω εμαθα οτι καποιος εχει βαλει τα μεσα για να γινει δημοτικος υπαλληλος κατα τα αλλα βριζει τους ” βολεμενους”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.