Τρίτη, 9 Μαρτίου, 2021

Καραγκούνης και Σαλμάς ρωτούν για την συρρίκνωση των πανεπιστημιακών τμημάτων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι

Καραγκούνης και Σαλμάς ρωτούν για την συρρίκνωση των πανεπιστημιακών τμημάτων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι

Ερώτηση κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης και Μάριος Σαλμάς προς την Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την προβλεπόμενη από την Πρυτανεία Πατρών συρρίκνωση των πανεπιστημιακών τμημάτων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι αλλά και το ενδεχόμενο επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.Η ανακοίνωση αναφέρει:

Πιο συγκεκριμένα, τον τελευταίο καιρό έχει έλθει στο φως της δημοσιότητας η πρόταση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών, (στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του ιδρύματος), με βάση την οποία διαφαίνεται ότι προωθείται για μια ακόμη φορά η μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων και ειδικότερα στο Νομό μας τα τμήματα από πέντε περιορίζονται σε τέσσερα και στο Μεσολόγγι από τρια γίνονται δύο.

Το δε πανεπιστήμιο Πατρών που υπάγονται οι σχολές αυτές, αντί να ζητά πρόσθετη χρηματοδότηση και μέλη ΔΕΠ για την ενίσχυση τους, συναινεί στο να μειωθούν. Δεν είναι όμως μόνον αυτό που εντείνει την αδικία που υφίσταται η Αιτωλοακαρνανία ήδη από τη δεκαετία του 80’ στον τομέα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς μετά την κατήργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος και τη διατήρηση ελαχίστων πανεπιστημιακών τμημάτων στο νομό, πλέον επιδιώκεται και η μεταφορά των Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας και ΔΕΑΠΤ στην Πάτρα, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε και η μη κάλυψη των θέσεων ΔΕΠ της Γεωπονικής Σχολής.

Μάλιστα το ένα εξ αυτών των δύο τμημάτων, που θα υπάγονται στην Γεωπονική Σχολή και θα έχουν έδρα το Αγρίνιο, το επικείμενα ονομαζόμενο τμήμα Αειφορικής Γεωργίας θα συσταθεί δυνητικά το 2023-2024.

Οι βουλευτές τονίζουν στην κατατεθείσα πρόταση ότι η Αιτωλοακαρνανία θα διεκδικήσει την εξ ολοκλήρου λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής στο νομό ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να καλυφθούν όλες οι θέσεις ΔΕΠ, ώστε να μπορέσουν τα τμηματα να είναι βιώσιμα. Το ενδεχόμενο μείωσης των τμημάτων λόγω της διασποράς, σε σύγκριση με άλλες πόλεις της Ελλάδας, και μέσα από τη στατιστική σχέση αναλογίας Πληθυσμού-Πανεπιστημιακών τμημάτων, είναι παράλογο και έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της παρουσίας δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία, τη στιγμή που σήμερα η πόλη της Πάτρας φιλοξενεί 28 Πανεπιστημιακά τμήματα.

Ο κ. Καραγκούνης, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η σχετική ανακοίνωση, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει στις δημόσιες τοποθετήσεις του η μόνη ρεαλιστική λύση που υπάρχει πλέον όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα είναι η εκ νέου ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και η ένταξη των σημερινών σχολών και τμημάτων σε αυτό. Πρόταση την οποία υποστηρίζει και ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου και η οποία αποτελεί κοινή θέση του Δ.Σ. διαχρονικά.

Οι βουλευτές σε ενδεχόμενο επανίδρυσης πρότειναν την ύπαρξη τμημάτων στα οποία θα εισαχθούν νέα προγράμματα, πέραν των υπαρχόντων, σε νέα αντικείμενα που θα προσδώσουν ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και της έρευνας και καινοτομίας. Περεταίρω, την ενίσχυση της γεωπονικής σχολής και σε προσωπικό και σε πόρους όπως επίσης αναπτύχθηκε από τον Δήμαρχο Μεσολογγίου κο Κώστα Λύρο στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο με συμμετοχή όλων των δημοτικών παρατάξεων.

Έτσι λοιπόν στη κατατεθείσα ερώτηση ερωτάται η κα Υπουργός αν:

1) προτίθεται να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την πρυτανεία της Πάτρας, και να καταδείξει την αναγκαιότητα να στηριχθεί και να ενισχυθεί η γεωπονική σχολή καθώς και να συμβάλλει ώστε να ακυρωθεί ο σχεδιασμός που προβλέπει τη συρρίκνωση των πανεπιστημιακών τμημάτων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι; και

2)είναι στα σχέδια του υπουργείου να δρομολογήσει την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας αποκαθιστώντας τη μεγάλη αδικία που υπέστη ο νομός Αιτωλοακαρνανίας όλα αυτά τα χρόνια;

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

 1. @@@@

  Ο καραγκουνης ρωταει για την καταργηση που ψηφισε τα συμπερασματα δικα σας…..

 2. Αρθούρος

  Νέο σχέδιο γιά τη δομή του Πανεπιστημίου Πατρών που μπορεί ν’ αποτελέσει αφετηρία για συζήτηση:
  1.Το Πανεπιστήμιο Πατρών μετονομάζεται σε Πανεπιστήμιο Πατρών & Δυτικής Ελλάδας κι απαρτίζεται από:
  Σχολές: 11. Τμήματα:38. Πάτρα:27 τμήματα, επαρχία:11 τμήματα. Πάτρα:7 σχολές, επαρχία:4 σχολές.

  Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών με έδρα την Πάτρα
  • Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας (νέο τμήμα)
  • Τμήμα Θεατρικών Σπουδών
  • Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας
  • Τμήμα Φιλολογίας
  • Τμήμα Φιλοσοφίας

  Σχολή Γεωπονικών Επιστημών με έδρα το Αγρίνιο
  • Τμήμα Γεωπονίας με έδρα το Αγρίνιο
  • Τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων & Γεωργικής Μηχανικής με έδρα το Μεσολόγγι
  • Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων
  • Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών με έδρα το Μεσολόγγι
  Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας με έδρα την Πάτρα
  • Τμήμα Λογοθεραπείας
  • Τμήμα Νοσηλευτικής
  • Τμήμα Φυσικοθεραπείας με έδρα το Αίγιο

  Σχολή Επιστημών Διοίκησης Τουρισμού & Τεχνολογίας με έδρα την Πάτρα
  • Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
  • Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού
  • Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
  Σχολή Επιστημών Υγείας με έδρα την Πάτρα
  • Τμήμα Βιολογίας
  • Τμήμα Ιατρικής
  • Τμήμα Φαρμακευτικής
  Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού με έδρα την Αμαλιάδα
  • Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού
  Σχολή Θετικών Επιστημών με έδρα την Πάτρα
  • Τμήμα Γεωλογίας
  • Τμήμα Επιστήμης των Υλικών
  • Τμήμα Μαθηματικών
  • Τμήμα Φυσικής
  • Τμήμα Χημείας
  Σχολή Κοινωνικών Επιστημών & Αγωγής με έδρα την Πάτρα
  • Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία
  • Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας
  • Τμήμα Μουσειολογίας, Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών με έδρα το Αίγιο(νέο τμήμα)
  Νομική Σχολή με έδρα την Πάτρα
  • Τμήμα Νομικής(νέο τμήμα)
  Σχολή Οικονομικών Επιστημών, Λογιστικής & Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων με έδρα το Αγρίνιο • Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων
  • Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής
  • Τμήμα Μάρκετινγκ
  • Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

  Πολυτεχνική Σχολή με έδρα την Πάτρα
  • Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
  • Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών
  • Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής
  • Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος
  • Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών
  • Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
  • Τμήμα Χημικών Μηχανικών

  Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
  1. Σχολή Μηχανικών ή Πολυτεχνική Σχολή: Έδρα: Πύργος
  Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών
  Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
  Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών με έδρα την Αμαλιάδα (υπάρχει ανάγκη ίδρυσης τέτοιου τμήματος που θα μελετά επιτόπου το μεγάλο πρόβλημα των σεισμών που γίνονται από παλιά στην Ηλεία)
  Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης του Πανεπιστημίου Πατρών έχει πολλά πλεονεκτήματα:
  1. Μετονομάζεται το Πανεπιστήμιο Πατρών σε «Πανεπιστήμιο Πατρών και Δυτικής Ελλάδας» σύμφωνα με τους οραματισμούς του περιφερειάρχη.
  2.Μετακινούνται τα τμήματα της Ηλείας σύμφωνα με το σχέδιο της πανεπιστημιακής επιτροπής.
  3.Επανιδρύεται ο τομέας ΔΠΠΝΤ που είχε καταργηθεί επί Γαβρόγλου και προσαρτάται στο Τμήμα Μουσειολογίας με το οποίο επιστημονικά βρίσκεται πιό κοντά, κι έτσι ισχυροποιείται το τελευταίο και μετακινείται στο Αίγιο που απέχει μισή ώρα από το Ρίο.
  4.Μετακινούνται τα τμήματα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Πάτρα σύμφωνα με το σχέδιο της πανεπιστημιακής επιτροπής.
  5.Διασπάται η Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών σε α. Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών χωρίς κανένα τμήμα στην επαρχία και β. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών με μόνο ένα επαρχιακό τμήμα στο Αίγιο σύμφωνα με το σχέδιο της πανεπιστημιακής επιτροπής και σύμφωνα με τα κρατούντα στα κεντρικά και τα ιδρύματα του εξωτερικού.
  6.Ιδρύεται δεύτερη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα την Πάτρα(Πανεπιστημιούπολη 2-Κουκούλι ) σύμφωνα με τις υποδείξεις των καθηγητών των Σχολών του Αγρινίου
  7. Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων παραμένει στο Αγρίνιο όπως προβλέπεται από το σχέδιο Γαβρόγλου κι ενισχύεται με τη μεταφορά του τμήματος Οικονομικών Επιστημών από την Πάτρα και την επανίδρυση 2 ακόμα τμημάτων.
  8. Επανιδρύονται τα τμήματα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής και Μάρκετινγκ από τα οποία το ένα προϋπήρχε για 40 έτη και το άλλο είχε ιδρυθεί με νόμο με έδρα το Αγρίνιο
  9. Ιδρύεται τμήμα Ε.Φ.Α.Α. στην Αμαλιάδα σύμφωνα με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου.
  10.Η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με τρία τμήματα μεταφέρεται από την Πάτρα στην Ηλεία κι εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σύμφωνα με το σχέδιο της πανεπιστημιακής επιτροπής.
  11. Αναπτύσσεται η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών με έδρες το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι σύμφωνα με τα αιτήματα των τοπικών φορέων και των καθηγητών του Αγρινίου.
  12. Ιδρύεται Νομική Σχολή με έδρα την Πάτρα σύμφωνα με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου και τα αιτήματα των τοπικών φορέων.
  13.Αυξάνονται τα τμήματα στην Επαρχία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από 10 που είναι σήμερα στα 14, δηλαδή κατά 28,5%.
  14. Δεν αυξάνονται τα τμήματα της Πάτρας, είναι 27, δηλαδή 1 λιγότερο από σήμερα με τα 3 του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  15.Τα τμήματα του Πύργου εντάσσονται σε μία σχολή, την Πολυτεχνική του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και δεν είναι σκόρπια
  16. Το Αγρίνιο αποχτά δύο σχολές, τη Σχολή Οικονομικών και τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών.
  Μ’ αυτό το σχέδιο λαμβάνονται υπόψη τα αιτήματα όλων των εμπλεκόμενων φορέων τόσο της Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων και των φοιτητών, όσο και των οργάνων του Πανεπιστημίου. Όλοι κερδίζουν, το Πανεπιστήμιο μεγεθύνεται, το τμήμα Μουσειολογίας μπορεί ν’ αλλάζει έδρα, αλλά ισχυροποιείται, όπως ισχυροποιούνται όλα τα αμφιλεγόμενα τμήματα και με μεγάλη βεβαιότητα οι βάσεις τους θ’ αυξηθούν.
  Ελπίζω ότι η παραπάνω δομή, θα γίνει αντικείμενο μελέτης κι επεξεργασίας από όλους κι ότι θ’ αποτελέσει τη βάση μεγαλύτερης συζήτησης από τους εμπλεκόμενους φορείς τώρα που το Πανεπιστήμιο Πατρών επιμένει στις θέσεις του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.