Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020

Σακούλες σούπερ- μάρκετ; Πάλι έξω έπεσαν οι διαμαρτυρόμενοι για τα πάντα!

sak

Χωρίς φόβο και πάθος παρακαλώ όσοι διαβάζετε τούτο το σημείωμα να αναρωτηθείτε: μειώθηκε η κατανάλωση και η τσάμπα χρήση της πλαστικής σακούλας από τα σούπερ μάρκετ; Αυτή που ήταν-και ακόμη είναι-η κύρια πηγή μόλυνσης του αστικού τοπίου που είναι γύρω μας αλλά και των ακτών, λιμνών, δασών, ποταμών, χωραφιών μας;

Ελάτε τώρα. Σοβαρά. Μην αφήνετε τον ξεσηκωμένο επαναστάτη ποπολάρο μέσα σας και τον- δικαιολογημένο ως ένα σημείο- αντικαπιταλισμό σας, να σας τυφλώνει. Χαλαρώστε, απολαύστε το, παραδεχτείτε το. Οι σακούλες και οι άσκοπη χρήση τους μειώθηκαν όπως μειώνεται κάθε τι άσκοπο όταν του βάλεις μια τιμή, όταν εξηγήσεις ότι έχει ένα κόστος και μια επίδραση στο περιβάλλον, όταν δώσεις να καταλάβει ο κόσμος ότι τίποτε, στην ουσία, δεν είναι «δωρεάν και τσάμπα». Ότι πάντα κάποιος πληρώνει το κόστος.

Ναι, είναι αλήθεια οι βιομήχανοι(;) και τα μονοπώλια(έτσι λέμε κάθε εταιρία που καπελώνει την αγορά εκτός από την ΔΕΗ και τις άλλες καλές κρατικές…)ακόμα σε πλαστικό βάζουν τα προϊόντα. Αλλά έπρεπε να περιμένουμε πρώτα να βρεθούν άλλες συσκευασίες για κάθε τι παράγεται πάνω στη Γη για να πολεμήσουμε την αποδεδειγμένα βλαπτική σακούλα;  Και, ναι, είναι αλήθεια πως δεν ελάφρυνε κατά 0,04 του ευρώ η τιμή στο προϊόν όμως αυτό έγινε διότι τα τέσσερα λεπτά δεν πάνε στο μαγαζί αλλά έγινε γιατί πάνω στο κράτος! Είναι περιβαλλοντικό τέλος και εκεί πρέπει να στραφούν όσοι έχουν αντιρρήσεις.

Πού το είδα ότι μειώθηκε η χρήση; Μα εκεί που ψωνίζω! Πείτε μου είναι λογικό να γίνεται τέτοιο θέμα για τέσσερα λεπτά; Ο Έλλην, ο κιμπάρης, που ο τράχηλός του ζυγό δεν υπομένει να κάθεται να συζητά 0,04 ευρώ; Ναι, διότι ωρίμασε κι εκείνος και κατάλαβε ότι τελικά το μπουκάλι με το νερό που από 50 δραχμές έγινε μισό ευρώ δεν θα μπορούσε να φτάσει σε τέτοια τιμή αν και ο ίδιος ήταν σωστός καταναλωτής. Ή μάλλον αν τα λεφτά ήταν δικά μας και όχι δανεικά. Ή μάλλον αν καταλαβαίναμε κάποτε ότι τα δανεικά πληρώνονται, δεν υπάρχουν Σώρρες και σεισάχθειες!

Έτσι, ναι, ο Έλληνας ασχολείται πια και με το ταπεινό ποσό των 0,04 ευρώ η σακούλα, διότι κάποιος του είπε ότι δεν είναι τσάμπα τελικά!

Αλλά δεν σας είπα που το είδα, ακόμη: πήγα με τρεις μεγάλες σακούλες πολλών χρήσεων από αυτές με τα 10 λεπτά στην τοπική υπεραγορά. Οι κυρίες γύρω μου είχαν οι πιο πολλές πάνινες σακούλες! Ακόμη καλύτερα! Όσοι έπαιρναν ένα πράγμα κι έφευγαν, ειδικά αν είχε λαβή, δεν ζητούσαν σακούλα, έλεγαν «όχι»… Just say no, που λένε και στην αλλοδαπή. Και δούλευε καροτσάκι και άλλες πολλές ευρεσιτεχνίες. Και χρησιμοποιημένες σακούλες.

Και η ζωή συνεχίζεται. Μια χαρά, κάμποσες θαλάσσιες χελώνες θα ζήσουν καλύτερα φέτος και μαζί τους όλη η αλυσίδα στον Αμβρακικό. Θα μου πεις, θα πάψουν οι τόνοι πλαστικού γύρω μας;  Εντάξει, κοντά είναι και η στιγμή που θα κάνουμε και ανακύκλωση αληθινή(όχι την γιαλαντζί που κάνουμε τώρα) και κομποστοποίηση και θα δώσουμε σε ιδιώτες κίνητρο να βγάλουν ενέργεια από τα σκουπίδια κλπ, κλπ.

Όλα αυτά που κάνει όλος ο κόσμος και ζει καλύτερα στις πόλεις του στον προηγμένο κόσμο όπου έχουμε μπει ως λαθρεπιβάτες- αν και κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος, να μην ξεχνιόμαστε…

Όλα αυτά που δεν μας αφήνουμε να κάνουμε στις δικές μας πόλεις οι κολλημένοι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα παντογνώστες! Οι διαμαρτυρόμενοι και ξεσηκωμένοι επί παντός του επιστητού.

Εκείνοι που έχουν για κάθε λύση και ένα πρόβλημα! Που καλά θα κάνουν να πάψουν κάποτε, γιατί εμείς τα φάγαμε τα ψωμιά μας, μην ασελγήσουμε και στις ζωές των παιδιών μας, σκλαβώνοντάς τα στις δικές μας αποτυχημένες- σε παγκόσμιο επίπεδο- ιδεοληψίες.

 

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. RIPT

    Σε μια χώρα, που το 80% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται απ’ το λιγνίτη, είναι λίγο υποκριτικό να “κυνηγάμε” τη νάιλον σακούλα…

  2. Ανώνυμος

    Αερολογίες ,ο κόσμος δεν θέλει να δίνει υποκριτικά χρήματα σε νταβατζήδες ,όπως τα δίνει στον λογαριασμό της ΔΕΗ που με το έτσι θέλω του φόρτωσαν να πληρώνει αυτός την υποτίθεται φθηνή οικολογική ενέργεια των φωτοβολταικών και των ανεμογεννητριών εκ Γερμανίας που φύτεψαν γαιοκτήμονες με δανεικά εκ χρεοκοπημένων τραπεζών .
    Οι θάλασσες μολύνονται πολύ περισσότερο από τις αποχετεύσεις που καταλήγουν σε αυτή παρά από την σακούλα ,είπε τώρα και εσύ σαν τηλεκατευθυνόμενος της προπαγάνδας τους να γράψεις πέντε εξυπνάδες της φακής ,ότι μολύνει καταργείτε και ότι βοηθά το περιβάλλον (αν το βοηθά) οφείλει να μην έχει κόστος για τους πολίτες για να είναι προσιτό ,τόσο απλά ,τα υπόλοιπα είναι όπως είπα αερολογίες κενής ουσίας .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.