Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2020

Σάλος στη Γουριώτισσα: αντίθετος ο Μητροπολίτης στο γλέντι της παραμονής της Παναγίας

4 (18)Σάλος επικρατεί στη Γουριώτισσα Ξηρομέρου (του δήμου Αγρινίου) με την απόφαση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας να αναστείλει την προγραμματισμένη Θεία Λειτουργία  της Παναγίας καθώς είναι αντίθετος στην πραγματοποίηση του (ξακουστού) γλεντιού που οργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού το βράδυ της 14ης Αυγούστου, παραμονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όταν μαγειρεύεται στα καζάνια και προσφέρεται η παραδοσιακή «βλάχικη» μακαρονάδα με κρέας.
Κάτοικοι του χωριού σε επιστολή τους στα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για εκβιασμό υποστηρίζοντας πως «ο Μητροπολίτης διχάζει μια τοπική κοινωνία, που μέχρι τώρα πορεύονταν με ομοθυμία και ομοψυχία, χωρίζοντάς την σε πιστούς και απίστους, σ’ αυτούς που νηστεύουν και κοινωνούν κι σ’ αυτούς που δε νηστεύουν!». Διαμηνύουν πως «η εκδήλωση πρέπει να πραγματοποιηθεί και θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της Παναγίας (14/8) , όπως έχει προγραμματιστεί».
Αναλυτικά αναφέρεται στην επιστολή στα μέσα ενημέρωσης:

Πίστη ελεύθερη ή πίστη δια ράβδου;

Φαίνεται ότι η ελευθερία, η συνείδηση και οι δημιουργικές εκδηλώσεις των νέων, μπορούν να εξοστρακίζονται με εκβιασμό!
Θύματα ο πολιτισμός και η παράδοση, στο χωριό Γουριώτισσα Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, αυτή τη φορά, αφού ο Μητροπολίτης ανέστειλε την προγραμματισμένη θεία λειτουργία στο ναό της ενορίας, με τη αιτία και αφορμή τις εκδηλώσεις του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού, που πραγματοποιούνται το βράδυ της παραμονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου μαγειρεύεται στα καζάνια και προσφέρεται η παραδοσιακή «βλάχικη» μακαρονάδα με κρέας.
Στην ουσία περί εκβιασμού πρόκειται, αφού η απόφαση του Μητροπολίτη λέει, ή καταργείται την πολιτιστική εκδήλωση στις 14/8 ή θεία λειτουργία ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον Άγιο Δημήτριο του χωριού δεν έχει. Βέβαια δεν το λέει μ’ αυτήν ακριβώς τη διατύπωση, αλλά περί αυτού πρόκειται. Αυτή η απόφαση του Μητροπολίτη διχάζει μια τοπική κοινωνία, που μέχρι τώρα πορεύονταν με ομοθυμία και ομοψυχία, χωρίζοντάς την σε πιστούς και απίστους, σ’ αυτούς που νηστεύουν και κοινωνούν κι σ’ αυτούς που δε νηστεύουν!
Η νηστεία όμως, όπως και οποιαδήποτε εκδήλωση πίστης, δεν είναι θέμα επίδειξης, θορύβου και φαρισαϊσμού, αλλά θέμα συνείδησης και επιλογής ελεύθερων ανθρώπων.
Η εκδήλωση πρέπει να πραγματοποιηθεί και θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της Παναγίας (14/8) , όπως έχει προγραμματιστεί, με βάσει και την εκφρασμένη επιθυμία των συγχωριανών μας, όπως πρέπει και η θεία λειτουργία να τελεστεί, το πρωί στις 15/8, στην εκκλησία της ενορία μας! Δυνατότητα να μεταφερθεί η εκδήλωση του πολιτιστικού Συλλόγου, όπως προτρέπει ο Μητροπολίτης, ανήμερα της Παναγίας(15/8), δεν υπάρχει, αφού οι συγχωριανοί μας την ίδια μέρα αναχωρούν, γιατί στις 16/8 εργάζονται!
Η κοινωνία της Γουριώτισσας θα συνεχίσει ενωμένη στη ζωή, στις παραδόσεις και στον πολιτισμό!

Χρήστος Θώμος, Πάνος Καραΐσκος
Δημότες Γουριώτισσας

Θέματα που ενδιαφέρουν

20 Σχόλια

 1. ΑΜ

  Πού να κάνουν και κανένα “πιτζάμα πάρτυ” δηλαδή…

 2. βουκατιος

  Μετα τα αγια καστανα στον αγιο δημητριο Αγρινιου και την εικονα που δερνει στους νικητες Καβαλας, ενας λογικα σκεπτομενος τα περιμενει ολα,αλλα απο σβερκους βοδινους και λιγδομενες μπουκλες,οπως λεει καιο μεγαλος Βαρναλης τι περιμενεις…….

 3. Απιστος

  Ας πάνε λοιπόν στην εκκλησία αυτή που κάνουν μεγάλο τον σταυρό και ας αφήσουν εμάς τους άθεους όπως μας αποκαλούν να καούμε στα γνωστά σε όλους (καζάνια τις κολάσεως)Όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν…..

 4. άγνωστος

  Απιστε μάθε να γράφεις σωστά ελληνικά κ φάτε σκέτη μακαρονάδα σιγά το έθιμο κάντε το 13 ρε φίλε .

 5. ιεροψάλτης

  Δηλαδή, οι κύριοι του συλλόγου θέλουν να οργανώσουν και να φάνε κρέας την παραμονή, αλλά ανήμερα της Παναγίας θέλουν να παριστάνουν τους θεοσεβούμενους χριστιανούς στο ναό.
  Ω, της υποκρισίας!

 6. ΠΑΡΑΔΟΣΗ

  αυτος ειναι ο πολιτισμός και η παραδοση του χωριου ???? τα τραγια ??????

 7. Ψυχραιμία

  Ως συνήθως ο καθένας κρίνει και αξιολογεί με βάση τα δικά του θέλω και πιστεύω… Ο κάθε άνθρωπος πιστός ή άπιστος και βέβαια έχει το αυτεξούσιο και μπορεί να πράξει αυτοβούλως. Ὀταν όμως αρχίζουν οι γνωστές αφισσοκολήσεις και ρεκλάμες για πανηγύρια παραμονή της Παναγίας, προκύπτει ασέβεια στο πρόσωπό Της και προκαλείται το κοινό ορθόδοξο συναίσθημα. Ας αναλογιστούμε όμως όλοι μας: είναι διχαστική!;;;η απόφαση του Μητροπολίτη ή μήπως πηγάζει από το μεγάλο του σεβασμό και αγάπη στην Πάναγνη Μητέρα όλων μας την Παναγία; Δηλαδή, δεν έχει ευθύνη πνευματική και δεν κινείται απο αγάπη για το ποίμνιό του; Βλέπετε όλοι που έχει καταντήσει ο τόπος μας και δεν θέλει πολύ σκέψη για να καταλάβει κάποιος, ότι όλη αυτή η κατάντια, είναι αποτέλεσμα είτε μικρών είτε μεγάλων (υπο)παραχωρήσεων και συμβιβασμών τόσο σε ηθικό, όσο και σε πνευματικό επίπεδο…(βλέπε Βούτση).
  Και να κρατιέται με όλες αυτές τις προκλήσεις η Χώρα είναι λόγω της Παναγίας μας και ας μη τον καταλαβαίνουν δυστυχώς όλοι…

 8. john

  15 Αυγούστου – Η Γιορτή της Παναγίας των Ελλήνων – Το Πάσχα του καλοκαιριού.
  Δηλαδή σε θεωρητικό επίπεδο είναι σαν να τρώνε ψητό το Μεγάλο Σάββατο.
  Ο καθένας βέβαια μπορεί να κάνει ότι θέλει ελευθερία έχουμε αλλά όχι να προσπαθεί να πείσει και τους άλλους ότι είναι φυσιολογικό…

 9. Χ. Ο. (Χριστ. Ορθ.)

  Όποιος θέλει οπίσω μου ελθείν. Έτσι δεν είπε ο Χριστός??? Με το ζόρι, δε γίνεται κανείς πιστός! Το αντίθετο επιτυγχάνεται. Σε όλη την Ελλάδα, καλώς ή κακώς, γίνονται εκδηλώσεις από τους πολιτιστικούς συλλόγους παραμονές του Δεκαπενταύγουστου, της Παναγίας. Και με ψητά αρνιά και κοκορέτσια και οτιδήποτε άλλο. Τι σημασία έχει αν είναι παραμονή ή προπαραμονή; Τότε βολεύει. Μετά της Παναγίας επιστρέφουν όλοι στις δουλειές τους. Είναι κάπως άκομψο να γίνεται την παραμονή, αλλά αν γινόταν μία ή δύο μέρες πριν ο Σεβασμιότατος δε θα είχε αντίρρηση? Αν όχι, τότε πρόκειται για υποκρισία απ’ τη μεριά του. Οι ημέρες νηστείας είναι όλες ίδιες! Και πάλι, το να απειλεί πως δε θα τελέσει Θεία Λειτουργία την επόμενη μέρα, αυτό τι είναι?? Του έδωσε ο Χριστός τέτοια εντολή? Το καθήκον του ιερέα και του δεσπότη είναι να τελεστεί η θεία λειτουργία, ανεξάρτητα απ’ το τι θα κάνει ο κάθε κάτοικος της ενορίας και του χωριού. Δηλαδή, αν δεν έτρωγαν κρέας και την παραμονή το βράδυ ξενυχτούσαν με γυναίκες κι έκαναν άλλες ακολασίες κρυφά, δε θα υπήρχε πρόβλημα? Συνέλθετε σεβασμιότατε, χάνετε πιστούς με αυτά που γίνονται σήμερα από εσάς. Μόνοι σας θα μείνετε στο τέλος.

 10. Διακριση

  Άλλο να διαπράττει κανείς την αμαρτία εν κρύπτη κ άλλο να την διαφημίζει κ να σκανδαλίζει… Και δεν είναι απειλή είναι προστασία του ποιμνίου. Μην τα συγχέουμε όλα..

 11. john

  Βέβαια… (σαν συμπλήρωμα του προηγούμενου μου σχολίου)
  οτιδήποτε και να είχαν ανακοινώσει ότι θα έκαναν κάποιοι η εκκλησία είναι άσχετη με αυτό – πρέπει να λειτουργεί κανονικά – όπως λειτουργεί πχ ένα νοσοκομείο ή μια άλλη υπηρεσία απλά να διαχωρίσει τη θέση της με αυτό…

 12. john

  δηλαδή θα κάνουν απεργία οι εφοριακοί επειδή κάποιοι φοροδιαφεύγουν?
  απεργία οι αστυνομικοί επειδή κάποιοι κλέβουν?
  Δεν πιστεύουν κύριοι η έστω πιστεύουν όπως αυτοί νομίζουν – τι θα κάνουμε τώρα ? θα τους κάνουμε τη χάρη να κλείσουμε και τις εκκλησίες ?

 13. Ανώνυμος

  εχω δει και ιερεις να τρωνε μπριζολες παραμονη της Παναγιας..

 14. βουκατιος

  Την διασταση της ομοψυχιας και του γεγονοτος οτι οι χωριανοι θα φανε ολοι μαζι και ανταμωσουν οι κατοικουντες στη Γουρια καιοι αποδημοι δεν ενδιαφερουν τον δεσποτα, αμα ομως βαλλουν παγκαρια διπλα στα καζανια πιθανον οχι μονο να επιτρεψει τις εκδηλωσεις αλλα και να τις ΕΥΛΟΓΗΣΕΙ…….

 15. john

  εγώ πάλι έχω δει ιερείς να τρώνε και ανήμερα αλλά μάλλον είμαστε εκτός θέματος…

 16. john

  στα πανηγύρια γενικά όμως – άλλοι συνηθίζουν να έχουν παγκάρια….και με όχι και τόσο ελεύθερο …οβολό -αλλά προκαθορισμένο και τσουχτερό…

 17. CHRISTOS

  ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΣΕ ΠΑΜΠΟΛΛΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΠΑΕΙ (ΠΡΟΠΑΡΑΜΟΝΗ-ΠΑΡΑΜΟΝΗ-ΑΝΗΜΕΡΑ)ΣΕΡΒΙΡΟΝΤΑΝ ΤΑ ΨΗΤΑ ΣΥΝΝΕΦΟ.ΤΩΡΑ Ο ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΡΑΣΤΟ ?ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΚΟΥΩ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ.ΑΣ ΒΑΛΕΙ ΕΝΑΝ΄΄ΜΕΤΡΗΤΗ ΚΡΕΑΤΟΣ΄΄ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΟ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΗΡΗΣΕ ΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΒΑΖΕΙ ΜΕΣΑ.ΜΝΗΣΘΗΤΙ ΜΟΥ ΚΥΡΙΕ…..

 18. Gko

  Μπραβω στο Μητροπολίτη γιατη διαφήμιση.Μιτσο γλυτωσες το πέρα δώθε στα χωριά μετη κόρνα γιανα κανεις διαφιμηση στο πανηγύρι!! Βάλτε και αλλα καζάνια!! Ο κοσμος δεθα χει πούνα κάτσει!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.