Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

Σαρώνει η εποχική γρίπη

gripi-farmakaΗ γρίπη είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από διάφορους ιούς που εισχωρούν  στον οργανισμό μας με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται με την ομιλία , τον βήχα ή το φτέρνισμα των νοσούντων.
Υπάρχουν τρεις τύποι ιών που προκαλούν την γρίπη (Α, Β. C). O τύπος Α προκαλεί τις σοβαρές λοιμώξεις και ο C τις πιο ελαφρές. Έξαρση της γρίπης παρουσιάζεται μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.
Κάθε δύο-τρεία χρόνια συνήθως έχουμε εμφάνιση επιδημιών γρίπης, ενώ κάθε 10-15 χρόνια έχουμε πανδημίες.
Ο χρόνος επώασης της γρίπης είναι 1-3 ημέρες και ο πάσχων μεταδίδει τη νόσο μία ημέρα πριν και τρεις έως επτά ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Κατσουράκης Γεώργιος – Ιατρός, Πνευμονολόγος- Φυματιολόγος
Κατσουράκης Γεώργιος – Ιατρός, Πνευμονολόγος- Φυματιολόγος

Τα κύρια συμπτώματα είναι:
-Πονοκέφαλος
-Πόνοι στις αρθρώσεις και στην πλάτη
-Ζάλη και ίλιγγος
-Αδυναμία και «κομμάρες»
-Πυρετός υψηλός που έρχεται συνήθως απότομα και συνοδεύεται από ρίγη και διαρκεί τρεις έως τέσσερις ημέρες.
-έντονος ιδρώτας
Στην γρίπη σπάνια έχουμε τρέξιμο ή μπούκωμα στην μύτη ενώ μπορεί να υπάρχουν βήχαν, φτέρνισμα , ανορεξία, ναυτία και εμετός.
Τα έντονα συμπτώματα της γρίπης διαρκούν 4-6 ημέρες, ενώ πλήρη αποκατάσταση της υγείας έχουμε 7-10 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Μερικές βαριές περιπτώσεις μπορεί να κρατήσουν εβδομάδες ενώ σε αρκετά άτομα αφήνει ένα βήχα που κρατάει μερικές εβδομάδες.
Οι επιπλοκές, που είναι τα κύρια αίτια θνησιμότητας από γρίπη αφορούν κυρίως  το αναπνευστικό και εκδηλώνονται με πνευμονία ή βρογχίτιδα.
Η γρίπη δεν πρέπει να συγχέεται με το απλό κρυολόγημα που προκαλείται από διαφορετικούς ιούς και εκδηλώνεται συνήθως με ελαφρότερη συμπτωματολογία.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της γρίπης γίνεται συμπτωματικά, προσπαθούμε δηλαδή να ανακουφίσουμε τον πάσχοντα από τα συμπτώματά του.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η ανάπαυση σε ζεστό περιβάλλον αρκεί για να δώσει την ευκαιρία στη νόσο να κάνει τον κύκλο της και να υποχωρήσει. Σπανιότερα θα χρειαστεί κάποιο αντιπυρετικό , παυσίπονο, αντιβηχικό ή αποσυμφορητικό της μύτης.
Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στις ιώσεις και κατά συνέπεια δεν έχουν θέση στην γρίπη. Διαπράττει μεγάλο λάθος πολύς κόσμος που καταφεύγει στη λήψη αντιβιοτικών από μόνος του ή μετά από πίεση στον γιατρό του.
Για την πρόληψη της γρίπης υπάρχει σήμερα εμβόλιο, το οποίο όμως είναι αποτελεσματικό στο 60-70% των περιπτώσεων. Το εμβόλιο της γρίπης δεν συνίσταται για όλα τα άτομα αλλά μόνο για ‘υτούς που βρίσκονται σε κίνδυνο , όπως υπερήλικες , άτομα που πάσχουν από πνευμονοπάθειες ή καρδιοπάθειες ή νεφροπάθειες , διαβητικά άτομα , διαβητικά άτομα και άτομα που εργάζονται σε υγειονομικές υπηρεσίες.
Το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης για τη γρίπη είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών που βοηθά να καθαρίσουμε τα μικρόβια από το δέρμα.
Εάν εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης, συνιστάται να ενημερώστε τον γιατρό σας.

Κατσουράκης Γεώργιος – Ιατρός, Πνευμονολόγος- Φυματιολόγος

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.