Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία

geg-panepistimio-katalipsi1
Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου οργάνωσε σήμερα ,στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, ανοιχτή ενημερωτική σύσκεψη – συζήτηση με θέμα τις προοπτικές της Tριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό μας και κεντρικό ομιλητή τον Αιτωλοακαρνάνα Γενικό Γραμματέα Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας κ. Παυσανία Παπαγεωργίου.
Ο κ. Παπαγεωργίου λοιπόν σε γενικές γραμμές έδειξε προς την ίδια κατεύθυνση με όσα πρόσφατα ανέφερε στο σύλλογο Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων ο υπουργός Κ.Γαβρόγλου: Το σχέδιο της Κυβέρνησης προβλέπει να ιδρυθεί στον Νομό ένα Τ.Ε.Ι. καθώς και ένα Ερευνητικό Κέντρο. Ένα σχέδιο που ουσιαστικά θα επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο της μεταφοράς των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου.
Ειδικότερα, επί της ουσίας προαναγγέλθηκε πως θα γίνουν αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Αιτωλοακαρνανίας και αυτές πιθανότατα θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ που θα κατατεθεί εντός του καλοκαιριού. Θα υπάρξει διαβούλευση και σκοπός είναι οι όποιες αλλαγές να ενταχθούν στο μηχανογραφικό του 2018.
Η βασική φιλοσοφία πάντως εδράζεται στην άποψη πως στην Αιτωλοακαρνανία πρέπει να υπάρξει ένα ίδρυμα τεχνολογικής κατεύθυνσης , στο οποίο θα ενταχθούν τα τμήματα του ΤΕΙ Μεσολογγίου και τα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου. Για την τύχη των σημερινών τμημάτων θα αποφασίσει η ακαδημαϊκή τους κοινότητα  και αν είναι τεκμηριωμένη η θέση υπέρ της μεταφοράς, αυτό θα συμβεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ.Παπαγεωργίου το κενό θα πρέπει να καλυφθεί στην πόλη.  Αναφορικά με την ονομασία του νέου ιδρύματος υποστήριξε πως «δεν μας ενδιαφέρουν οι ταμπέλες αλλά να έχει αντικείμενο και επαγγελματικά δικαιώματα»
6db434cb23893831b04a3be700e17680_XLΔιαβάστε το σχετικό με τη σημερινή εκδήλωση θέμα του aixmi-news.gr :

Για ένα αυτόνομο Τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα σε επίπεδο νομού Αιτωλοακαρνανίας, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Παυσανίας Παπαγεωργίου, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μεσολόγγι.
Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται τον Ιούλιο και αφορά στην προσπάθεια αναδόμησης και διόρθωσης των λαθών του σχεδίου «Αθηνά». Η προσπάθεια αυτή όμως πέρασε και μέσα από τα Ευρωπαϊκά όργανα με τα οποία η κυβέρνηση διαβουλεύτηκε μέχρι να καταλήξει στο νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την απαραίτητη παρακολούθηση των εργαστηριακών μαθημάτων, την μη έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για αλλαγές σε σχολές και τμήματα, κλπ., ενισχύοντας την μεταλυκειακή εκπαίδευση.
Πρωταρχικό για την δημιουργία των νέων Ιδρυμάτων είναι η βιωσιμότητα και για το λόγο αυτό ο κ. Παπαγεωργίου, αναφερόμενος στην Αιτωλοακαρνανία, υπογράμμισε ότι με δεδομένο ότι ο νομός δεν έχει παράδοση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πρέπει να στηριχθούμε στο αύριο που θα σημάνει ότι από τη στιγμή που υπάρχει το ΤΕΙ Μεσολογγίου από το 1983, θα αποτελέσει το υπόβαθρο και το υλικό, το οποίο από μόνο του δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, αλλά να καλουπωθεί πάνω στις ανάγκες όπου θα βασιστεί το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού.
Το Ίδρυμα το οποίο θα δημιουργηθεί στην Αιτ/νία θα εναρμονίζεται με τις ανάγκες της και με την αναπτυξιακή στρατηγική και όχι να καλύπτει τις πολιτικές ανάγκες. Έτσι με βάση τις υποδομές που υπάρχουν σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο θα «χτιστεί» το νέο Ίδρυμα. Σε ερευνητικό επίπεδο το Αγρίνιο διαθέτει τις υποδομές και εκεί θα δημιουργηθεί το Ερευνητικό Κέντρο, το οποίο θα μπορεί να απορροφά πόρους για να στηρίζεται το Ίδρυμα.
Σε ότι αφορά στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, θα απαιτηθεί να δημιουργηθούν Τμήματα και ενδεχομένως μια Σχολή με κατεύθυνση την αγροτοδιατροφική οικονομία δηλαδή γεωπονική, μιας και ο νομός έχει τις δυνατότητες.
Ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση του σχεδίου θα είναι πολύ κοντά για την δημιουργία του νέου Ιδρύματος το οποίο θα απορροφήσει από 8.000 έως 12.000 φοιτητές. Εξηγώντας ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι θα ενταχθεί στο μηχανογραφικό του 2018.
Η τοποθέτηση του κ. Παπαγεωργίου απογοήτευσε τους Μεσολογγίτες που περίμεναν να ακούσουν για άμεση αυτονόμηση του ΤΕΙ Μεσολογγίου, μετά και τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί εδώ και μήνες. Για την πόλη η επαναφορά του ΤΕΙ στην κατάσταση που ήταν μετά το επονείδιστο σχέδιο «Αθηνά» θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ και βέβαια το ίδιο ακριβώς αποτελούσε και την προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι τώρα δεν έχει υλοποιηθεί παρότι έκλεισε 2,5 χρόνια κυβερνητικής θητείας.
Ουσιαστικά δεν ήταν απόλυτα ξεκάθαρος στις ανακοινώσεις του τονίζοντας ότι η πρόταση θα τεθεί σε διαβούλευση και τα κριτήρια υλοποίησής της θα είναι καθαρά ακαδημαϊκά. Επί της ουσίας πάντως απ’ ότι φάνηκε θα πρόκειται για ένα Εκπαιδευτικό Ίδρυμα επιπέδου ΤΕΙ. Απαντώντας και σε ερώτηση του δημάρχου Ν. Καραπάνου για την περίπτωση διαφωνίας της Συγκλήτου των ιδρυμάτων που εδρεύουν στην Πάτρα είπε ότι αυτή θα παρακαμφθεί με νομοσχέδιο.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

aixmi-news.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

7 Σχόλια

 1. ΦΩΤΗΣ

  Ωραία πάρτε μας και το Πανεπιστήμιο τώρα.Μετά το πολιτικό αεροδρόμιο το μοναδικό που έκλεισε σε όλη την Ελλάδα και έπειτα το στρατιωτικό που έχει υποβαθμιστεί πλήρως τώρα θα μας πάρετε και τα τμήματα.Καλά μας έχουν για πλάκα μιλάμε!Αλλά δεν φταίνε αυτοί εμείς φταίμε που δεν αντιδρούμε!

 2. miltos

  Η μόνη λύση για να παραμείνουν Πανεπιστημιακά τα Τμήματα στο Αγρίνιο ειναι η επιστροφή τους δοικητικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αυτό θα πρέπει να δουν ολοι οτι ειναι η μόνη λύση.

 3. ΔΠΦΠ

  Συμφωνώ με τον Μίλτο. Η μόνη ελπίδα για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και την ανάπτυξη των Τμημάτων.

 4. Φοιτητής

  ΑΝΤΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΟΟΟ,ΑΝΤΙΟΟΟΟΟΟΟ!!!!! ΒΖΙΙΙΟΟΟΟΝΓΚΚΚΚΚ !!!! ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ

 5. Fg

  Φοιτητής…..Είσαι μεγαλος κλόουν !!!!! Το πανεπιστήμιο δεν θα πάει πουθενά, εδώ θα είναι !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. Νίκος Γεννηματάς

  Ας ελπίσουμε ότι τα τμήματα θα πάνε στο ίδρυμα που ανήκουν(δηλαδή Πανεπιστημίο Πατρών) και χωροταξικά. Μόνο εκεί θα πρέπει να παλέψουν τα τμήματα να βρούν και ότι άλλο τους λείπει, + το γεγονός ότι με την μεταφορά τους διοικητικά εκεί μετά την κατάργηση του εκτρώματος “πανεπιστημίου” Δυτικής Ελλάδος, τα τμήματα μπήκαν στην Πολυτεχνική σχολή που ήταν και το πρώτο βήμα για την αναβάθμιση τους. Η ολοκλήρωση τους,θα γίνει στην Πάτρα και όλοι πρέπει να το κυνηγήσουν αυτό ώστε τα τμήματα να μην αφανιστούν.

 7. Ανώνυμος

  Αιντε μωρέ ας μην κάνουμε έτσι.σιγα τι αποκατάσταση επαγγελματική έχουν οι φοιτητές που βγαίνουν.βρε καμία τεχνική σχολή θα ξαναδημιουργηθεί στην Ελλάδα?μάθαμε τώρα όλοι να γινόμαστε επιστήμονες του κ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.