Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Σχολεία: Σκέψεις για μετάθεση κατά μία εβδομάδα – Κρίσιμες ώρες για λιανεμπόριο

Σχολεία: Σκέψεις για μετάθεση κατά μία εβδομάδα – Κρίσιμες ώρες για λιανεμπόριο

Σχολεία: Προβληματισμένοι οι επιστήμονες μετά την αύξηση των κρουσμάτων – Στο τραπέζι όλα τα σενάρια για το άνοιγμα στη σημερινή σύσκεψη της επιτροπής

Θορυβημένη εμφανίζεται η επιστημονική κοινότητα μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες δύο ημέρες και ιδιαίτερα στην Αττική, η οποία είναι μια ανάσα πριν βρεθεί στο «κόκκινο». Με αυτά τα δεδομένα, το άνοιγμα των σχολείων θα επανεξεταστεί στη σημερινή συνάντηση των λοιμωξιολόγων, ενώ επανέρχεται στο τραπέζι η λειτουργία του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away. Εν τω μεταξύ, προβληματισμό στους ειδικούς προκαλούν και τα μεταλλαγμένα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί διάσπαρτα στην κοινότητα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το OPEN TV, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στην κυβέρνηση, καθώς στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα με την αύξηση των κρουσμάτων και τις μεταλλάξεις προστίθενται οι καθυστερήσεις που θα υπάρξουν με τα εμβόλια για αυτό και το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κορωνοϊό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ότι μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν χρειάζεται και ανέλυσε τη στρατηγική της κυβέρνησης, εν όψει και της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού. «Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα και το κλείσιμο όταν χρειάζεται. Ολα αυτά κι ενώ τα σχολεία είναι να ανοίξουν τη Δευτέρα με την κυβέρνηση να μη θέλει διαχωρισμό μεταξύ γυμνασίων και λυκείων ή να ανοίξει τα σχολεία μόνο σε κάποιες περιοχές. Το αν θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία, θα το πουν σήμερα με βεβαιότητα οι ειδικοί, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ενα πολύ πιθανό σενάριο είναι το άνοιγμα των σχολείων να μετατεθεί κατά μία εβδομάδα. Όσον αφορά το λιανεμπόριο, τηρείται πάντα η ισορροπία μεταξύ δημόσιας υγείας και οικονομίας και σύμφωνα με στελέχη και συνεργάτες του πρωθυπουργού η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει να κινείται η αγορά. Από την άλλη όμως, αν ειδικά στην Αττική, όπου έχουμε 3,8 εκ. πληθυσμό, αυξηθούν επικίνδυνα τα κρούσματα και οι νοσηλείες, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επανεξετάσει το θέμα και είτε να τα κλείσει οριζόντια ή να πάμε ξανά στο click away.

Μητσοτάκης: Περιορίζουμε δραστηριότητες όταν αναζωπυρώνονται τα κρούσματα

Τη στρατηγική της κυβέρνησης, εν όψει και της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού ανέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αξιοποιεί στο έπακρο τις δόσεις εμβολίων που λαμβάνει, δίχως σπατάλες, και προχωρά την εκστρατεία εμβολιασμού με βάση τη στρατηγική που έχει καταστρώσει, καθώς έως σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 221.000 εμβολιασμοί. «Ολοκληρώνεται η πρώτη δόση στους υγειονομικούς, στα κέντρα ηλικιωμένων, στους άνω των 85 ετών, αρχίζει ο κύκλος της δεύτερης δόσης, τώρα εμβολιάζονται οι συμπολίτες μας στην ηλικιακή κατηγορία από 80 έως 84 ετών, εμβολιάζονται όμως και οριζόντια οι κάτοικοι των μικρών νησιών.

Χθες ξεκίνησε η δράση στο Καστελόριζο, με την ευθύνη, την εποπτεία και την υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εκεί στα μικρά μας νησιά θα εμβολιάσουμε το σύνολο των κατοίκων οι οποίοι θέλουν και επιθυμούν να εμβολιαστούν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Να το ξαναπώ ότι όσα εμβόλια έρχονται στην πατρίδα μας, τόσα θα γίνονται. Και μάλιστα η Ελλάδα και ο Καναδάς είναι από τις χώρες που έχουν σήμερα να επιδείξουν μία πολύ θετική στατιστική και αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι έχουμε ελάχιστες συνολικές απώλειες εμβολίων», τόνισε.

Γκίκας: Πιθανότατα μπαίνει στο «κόκκινο» σήμερα η Αττική

Με τη χαρακτηριστική φράση «θα είναι δύσκολη μέρα η σημερινή», ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αχιλλέας Γκίκας, μίλησε στην «Ώρα Ελλάδος» για την έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, το πώς βλέπουν οι ειδικοί την πορεία της πανδημίας μέχρι τώρα και αν είμαστε προ των πυλών για νέα μέτρα. Ο κ. Γκίκας, δήλωσε στην εκπομπή του OPEN TV πως «πιθανότατα η Αττική μπαίνει στο “κόκκινο” σήμερα». Έτσι, ο καθηγητής επισφραγίζει αυτό που τις τελευταίες ώρες διαμηνύουν σε κάθε τόνο οι ειδικοί, ότι δηλαδή η Αττική αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, ειδικά και μετά την εμφάνιση των μεταλλάξεων, με αποτέλεσμα να πρέπει να παρθούν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς.

Ήδη, μέλη της επιτροπής των ειδικών αλλά και επιστήμονες έξω από αυτήν, έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για το τι θα γίνει εάν ανοίξουν και τα σχολεία, δηλαδή τα γυμνάσια και τα λύκεια, δεδομένου ότι λειτουργούν και τα καταστήματα του λιανεμπορίου. Γι’ αυτό και τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να υπάρξει παράταση στο άνοιγμα των σχολείων, παρά τη διαφορετική επιθυμία της κυβέρνησης. Η κρίσιμη και οριστική πρόταση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, υπενθυμίζεται ότι θα παρθεί στη σημερινή σύσκεψη της επιτροπής και η απόφαση για το άνοιγμα ή όχι των σχολείων θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου.

Πηγή: ethnos.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.