Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου, 2020

Σχολεία: Πότε θα είναι δικαιολογημένες οι απουσίες των μαθητών -Ποιοι ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου

Ο κύβος ερρίφθη στο θέμα της λειτουργίας των σχολείων της χώρας, με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως να ανακοινώνει πως αυτά θα ανοίξουν τελικά στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η Νίκη Κεραμέως έδωσε αναλυτικά για μια ακόμη φορά τις οδηγίες για γονείς και μαθητές, αλλά και καθηγητές, προκειμένου να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τη διάδοση του κορωνοϊού στα σχολεία.

Πέραν του ζητήματος της χρήσης μάσκας, όπου ανακοινώθηκαν και οι εξαιρέσεις μαθητών που υποχρεούνται να φορούν στο σχολείο, η κα. Κεραμέως έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα υπολογίζονται οι απουσίες. Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, στο πλαίσιο της πανδημίας, οι δικαιολογημένες απουσίας διευρύνονται σε περιπτώσεις που κάποιος μαθητής νοσεί από τον κορωνοϊό ή ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη θεραπεία.

Αναλυτικά, η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών δικαιολογείται στις κάτωθι περιπτώσεις:

Εάν νοσεί από COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης για τα παραπάνω.

Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως ορίζεται από την Επιτροπή. Και σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας

Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το ΥΠΕΣ – Στην περίπτωση αυτή παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι. Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας

Πώς ορίζονται οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στα σχολεία

Οι ειδικοί της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ένας μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και ως εκ τούτου μπορεί να απουσιάζει δικαιολογημένα:

Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από 6 μήνες από την ολοκλήρωσή της

Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 12 μήνες

Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 24 μήνες

Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία

Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4<500) Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone>20mg/μέρα)

Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια

Μαθητές με αιμοδυναμική σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια

Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ιόντωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή παιδιά με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου

Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.

Πηγή: iefimerida.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.