Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Σχολεία: «στοίχημα τριακονταετίας», κενά(;) και αναπληρωτές για Βιολογία

Σχολεία: «στοίχημα τριακονταετίας», κενά(;) και αναπληρωτές για Βιολογία

sx

Οι πληροφορίες από τα δημοτικά σχολεία της περιοχής λένε ότι πράγματι φέτος είναι η χρονιά που όχι μόνο έχουν καλυφθεί τα κενά αλλά σε μερικά δημοτικά σχολεία βρέθηκαν και μερικοί παραπάνω δάσκαλοι! Τουλάχιστον αυτή είναι η δική μας εικόνα.

Από κει κι έπειτα από το πρωί η μεγάλη επικοινωνιακή μάχη έχει να κάνει με τους αναπληρωτές και τα κενά κυρίως στη Δευτεροβάθμια. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση αναφέροντας πως «κερδήθηκε η μάχη της τριαντακονταετίας» γιατί ποτέ τα σχολεία δεν άνοιξαν πιο έτοιμα τέτοια εποχή. Οι ΔΟΕ και ΟΛΜΕ κάνουν λόγο για «χιλιάδες κενά» και αναπληρωτές που δεν φτάνουν την ώρα που αυξήθηκαν οι μαθητές. Ποιος να έχει δίκιο; Υποθέτουμε ότι αυτό θα το δούμε τις επόμενες μέρες, δεν μπορεί να είναι τα πάντα επικοινωνία, κάποια στιγμή θα μιλήσουν και οι μεν και οι δε με αριθμούς. Ειλικρινά θέλω να ρωτήσω πως γίνεται να έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας 20.000 προσλήψεις αναπληρωτών και η πρώτη εκτίμηση να κάνει λόγο για 5.000 κενά! Κάποιος δεν μετράει σωστά και πρέπει να τον βρούμε οπωσδήποτε.

Αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να το μάθουμε ακόμη κι αυτό. Πρέπει, δε, να προστεθούν και οι αλλαγές από φέτος, όπως τα ολοήμερα νηπιαγωγείο όπου λέγεται πως άλλα κενά υπολογίζονται και άλλα θα παρουσιαστούν. Ένα εντελώς νέο πρόβλημα, δε, είναι και η ενοποίηση κάποιων γνωστικών αντικειμένων που έφερε π.χ. Φυσικούς να προσλαμβάνονται σε θέσεις που μέχρι χτες καλύπτονταν αποκλειστικά από Βιολόγους. Πρόκειται για σοβαρό ζήτημα καθώς αναγνώστης της στήλης μας εξηγεί πως ενώ στην Αιτωλοακαρνανία υπήρξαν τουλάχιστον 5 κενά ΠΟ4.4 (Βιολόγων) στις θέσεις τοποθετήθηκαν φυσικοί, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος οι μαθητές της Γ Λυκείου που πάνε για Ιατρική να ξέρουν πιο πολύ Βιολογία (ελέω φροντιστηρίου) από τον Φυσικό καθηγητή τους!

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό καθώς εντός του υπάρχει και το ζήτημα της πάγιας διαμάχης επιτυχόντων ΑΣΕΠ- κατόχων προϋπηρεσίας αλλά και το πολύ σοβαρό ζήτημα της ενοποίησης των φυσικών επιστημών σε ένα γνωστικό αντικείμενο, πράγμα που βρίσκει πολλούς αντίθετους τη στιγμή που δεν είχε καν διαφανεί ότι είχε λήξει ως θέμα μέσα από τον δημόσιο διάλογο.

Οι αναπληρωτές Βιολόγοι λένε ότι τα επιχειρήματα του παραδείγματος του εξωτερικού, αλλά και τα ακαδημαϊκά επιχειρήματα για ενοποίηση των Φυσικών Επιστημών είναι αστήρικτα, ότι οι Φυσικοί δεν έχουν κάνει ποτέ Βιολογία στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και ότι ο πραγματικός λόγος που προκύπτει θέμα ενοποίησης των Φυσικών Επιστημών, την δεδομένη στιγμή «είναι η κάλυψη των κενών πρωτίστως της Βιολογίας και στη συνέχεια της Γεωλογίας-Γεωγραφίας από άλλες ειδικότητες»(δείτε εδώ)

Απαντήσεις προσεχώς, όταν καταλαγιάσει ο επικοινωνιακός κουρνιαχτός που πνίγει τα πάντα, ως συνήθως.

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

 1. antikeimenikos

  Το στοίχημα ΟΝΤΩΣ ΚΕΡΔΗΘΗΚΕ ΦΕΤΟΣ!
  Συγχαρητήρια στο Νίκο Φίλη!!

  Ειλικρινά συγχαρητήρια. Τύλιξε τους εκπαιδευτικούς σε μία κόλα χαρτί και εξηγώ:

  1. Μείωσε τις ώρες διδασκαλίας.
  2. Άλλαξε τα ολοήμερα. Πριν τα ολοήμερα πληρούνταν από επιπλέον δασκάλους. Πλέον οι ίδιοι δάσκαλοι που δεν συμπληρώνουν ώρες θα κάνουν το ολοήμερο.
  3. Καθηγητές γυμνασίων και λυκείων που δεν συμπληρώνουν ώρες θα κάνουν μάθημα σε δημοτικά.
  4. Τα ειδικά μαθήματα μειώνονται.
  5. Καθηγητές με παρεμφερές αντικείμενο θα καλύπτουν κενά.

  Ο Φίλης έχει δίκιο. Δεν υπάρχουν κενά. Απλά κάποιοι καθηγητές και δάσκαλοι θα τρέχουν από το ένα σχολείο στο άλλο να καλύπτουν ώρες.

  Βέβαια επειδή ξέρει με τι ΓΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ έχει να κάνει, από τη μία λέει ότι δεν υπάρχουν κενά, από την άλλη τους υπόσχεται 20 χιλιάδες διορισμούς του χρόνου (σε κενά που δεν υπάρχουν).

  Γιατί ως γνωστόν οι εκπαιδευτικοί είναι είναι σίγουροι ψηφοφόροι του Σύριζα και θέλει να τους πουλήσει σανό.

  Προσωπικά διαφωνώ με τις αλλαγές αυτές γιατί δεν είναι λύση όταν έχεις κενά απλά να ΚΑΤΑΡΓΕΙΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ.

  Αλλά από την άλλη ο ΝΕΟΛΛΗΝΑΣ ΨΟΦΟΦΟΡΟΣ αισθάνεται καλύτερα όταν το παιδί του θα είναι νουβάρι και δεν θα έχει απαιτήσεις. Ανανεώνεται έτσι και η εκλογική πελατεία των ΨΕΚΑΣΜΕΝΩΝ του Σύριζα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.