Με συνολικό μήκος 2.880 μέτρων, η γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης», που ενώνει το Ρίο με το Αντίρριο και την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα, είναι η μεγαλύτερη της χώρας.
Ωστόσο, το 2027 εκτιμάται ότι θα παραδώσει την πρωτιά, με την ολοκλήρωση της Υπερυψωμένης Γέφυρας, που αποτελεί τμήμα της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, γνωστής ως Flyover. Με μήκος 4 χιλιομέτρων, θα είναι η μεγαλύτερη που έχει κατασκευαστεί ποτέ στην Ελλάδα.
Τα έργα κατασκευής της γέφυρας βρίσκονται σε εξέλιξη και μετά την ολοκλήρωσή τους, η νέα Περιφερειακή Οδός θα μπορεί να εξυπηρετεί 10.000 οχήματα ανά ώρα, σε σύγκριση με τα 5.000 οχήματα που διέρχονται σήμερα.
Για την κατασκευή της Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου, μήκους 4 χλμ., σε συνεχή γέφυρα, θα χρησιμοποιηθεί κυλιόμενο μεταλλικό καλούπι που θα κινείται υδραυλικά επί των βάθρων.
Οι εργασίες στον νέο αυτοκινητόδρομο μήκους 13 χλμ προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα η νέα Περιφερειακής Οδός Θεσσαλονίκης με την Υπερυψωμένη Ταχεία Λεωφόρο θα παραδοθεί τον Μάιο του 2027.
Σε όλη αυτή τη διαδρομή, η λεωφόρος θα διαθέτει δύο λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας και μία μεσαία νησίδα, ενώ πέραν του κύριου έργου, το συνολικό προβλέπει ακόμα:, 9 ανισόπεδους κόμβους, 10 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες. Το Flyover θα περνάει πάνω από την εσωτερική περιφερειακή οδό, δίπλα από το δάσος του Σέιχ Σου και με θέα τον Θερμαϊκό Κόλπο.
Ξεκινώντας από τον κόμβο Κ5, ένα υπέργειο τμήμα της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου, μήκους 650 μέτρων, και ύψους 7 μέτρων, θα εκτείνεται ακριβώς πάνω από την υπάρχουσα περιφερειακή.
Ο δρόμος θα συνεχίζεται στο ίδιο ύψος, παράλληλα από την περιφερειακή οδό προς την πλευρά του Σέιχ Σου, μέχρι να φτάσει στο επόμενο υπέργειο τμήμα πάνω από την περιφερειακή, που θα δημιουργηθεί από τον κόμβο Κ9 με κατεύθυνση τον κόμβο Κ10, στο ύψος της Μαλακοπής και για άλλα 550 μέτρα.
Επιπλέον, σε όλο το μήκος της υπάρχουσας εσωτερικής περιφερειακής από τον κόμβο Κ5 μέχρι τον κόμβο Κ10 θα αυξηθούν οι λωρίδες κυκλοφορίας από δύο σε τρεις ανά κατεύθυνση ενώ θα δημιουργηθεί και λωρίδα έκτακτης ανάγκης.
Τα οφέλη
Το κύριο πρόβλημα που θα επιλύσει το Flyover θα είναι αυτό της κυκλοφοριακής συμφόρησης, ενώ θα ανακουφίσει την τοπική κοινωνία με τέσσερις τρόπους:
Θα αυξήσει την κυκλοφοριακή ικανότητα
Θα βελτιώσει θεαματικά την οδική ασφάλεια
Δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον
Θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας
Μια άποψη: Η σύγκριση είναι αποτυχημένη
Σας γράφω σχετικά με το άρθρο σας για το Flyover της Θεσσαλονίκης και την σύγκριση του με την Γέφυρα του Ρίου Αντιρρίου.
Η σύγκριση αυτή είναι εντελώς αποτυχημένη: Είναι σαν να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια! Ο λόγος είναι γιατί ενώ η γέφυρα του Ρίου Αντιρρίου είναι πρωτοποριακή και μοναδική με πολλές πρωτιές σε παγκόσμιο επίπεδο, το λεγόμενο flyover είναι μια κατασκευή που παρόμοιες συναντάμε κατά εκατοντάδες στον κόσμο. Πρόκειται για μικρά ανεξάρτητα τμήματα γεφυρών το ένα μετά το άλλο, χαμηλού ύψους για να δημιουργούν έναν υπερυψωμένο δρόμο και ταυτόχρονα να επιτρέπουν την κυκλοφορία οχημάτων από κάτω στο επίπεδο του εδάφους. Η λύση αυτή καθίσταται αναγκαία όταν δεν υπάρχει χώρος για διαπλάτυνση του υπάρχοντος δρόμου. Δεν πρόκειται λοιπόν για μια «μεγάλη» γέφυρα που μπορεί να συγκριθεί με το Ρίο Αντίρριο!
Επί πλέον ο όρος flyover που επεκράτησε, είναι λανθασμένος! Ο σωστός όρος στην Αμερική είναι viaduct, δηλαδή ένας μακρύς υπερυψωμένος δρόμος που στηρίζεται σε χαμηλού ύψους τμήματα γεφυρών.
Ετσι λοιπόν προτείνω να χρησιμοποιήσουμε στα ελληνικά τον όρο γεφυρόδρομος ανάλογος του σιδηρόδρομος (δρόμος σε σιδηροτροχιές), αυτοκινητόδρομος, πεζόδρομος. Αποδίδει ακριβώς αυτό που είναι το “flyover”, ένας υπερυψωμένος δρόμος με ελεύθερο χώρο από κάτω.
Θεωρώ τις παραπάνω διευκρινίσεις χρήσιμες για σωστή αντίληψη του τι ακριβώς κατασκευάζεται στη Θεσσαλονίκη αλλά και για τη γλώσσα μας που μπορεί να αποδώσει επιτυχημένα την φύση του έργου.
Πολιτικός Μηχανικός με 40 έτη υπηρεσίας στην Αμερική στη μελέτη και κατασκευή γεφυρών ανά την υφήλιο, συμπεριλαμβανομένης και της γέφυρας του Ρίου Αντιρρίου.
Σεραφείμ Αρζουμανίδης
Πολιτικός Μηχανικός με 40 έτη υπηρεσίας στην Αμερική στη μελέτη και κατασκευή γεφυρών ανά την υφήλιο, συμπεριλαμβανομένης και της γέφυρας του Ρίου Αντιρρίου.