Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020

Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές  της χώρας για την αντιμετώπιση της ελονοσίας

elonosia249Σε ετοιμότητα καλεί τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς υγείας το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατόπιν ενημερωτικών οδηγιών που εξέδωσε πριν λίγες ημέρες, για την αντιμέτωπιση κρουσμάτων ελονοσίας, ιδιαίτερα τώρα που αρχίζει η θερινή περίοδος.

Τα τελευταία έτη, από το 2009 και μετά, εμφανίστηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας περιστατικά ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, ενώ όπως δείχνουν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, το ενδεχόμενο επανεμφάνισης της ελονοσίας σε ευάλωτες περιοχές της χώρας θεωρείται υπαρκτό, ιδίως εκεί που συνδυάζεται η παρουσία κατάλληλων διαβιβαστών (ανωφελών κουνουπιών) και ασθενών με ελονοσία που μεταδίδουν το παράσιτο στα κουνούπια. Περιοχές που ευνοείται η μετάδοση της ελονοσίας είναι αυτές που εμφανίζουν υγρασία με υψηλές θερμοκρασίες,  ενώ άτομα που μπορεί να μεταδόσουν τη νόσο προέρχονται κυρίως από χώρες της Ασίας ή της υποσαχάριας Αφρικής.

     Το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της νόσου στη χώρα μας είναι υπαρκτό, λόγω των παρακάτω παραγόντων:

(α) Η χώρα αποτελεί τόπο διαμονής και εργασίας μεταναστών από χώρες στις οποίες ενδημεί η νόσος. Επιπλέον παρατηρείται είσοδος μεγάλου αριθμού μεταναστών στην Ελλάδα (κυρίως μέσω των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων) από χώρες ενδημικές στην ελονοσία, οι οποίοι δεν υπόκεινται σε εκεί υγειονομικό έλεγχο.

(β) Κουνούπια του γένους Anopheles, τα οποία μεταδίδουν την ελονοσία, κυκλοφορούν σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.

(γ) Σημειώνονται κλιματολογικές αλλαγές (αύξηση της μέσης θερμοκρασίας ή/και των θερμών ημερών/έτος), με συνακόλουθη αύξηση του πληθυσμού και της δραστηριότητας των κουνουπιών.

Στις οδηγίες που έχουν σταλθεί σε όλους τους υγειονομικούς φορείς δίνεται σημασία στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου (με συμπτώματα όπως πυρετός, εικόνα γρίπης, ρίγη , αρθραλγία ή μυαλγία, πονοκέφαλος, ναυτία, εμετός, διάρροια, βήχας, αλλά και σε ιστορικό πυρετού χωρίς εμφανή αιτία, συνήθως 3-4 εβδομάδες μετά την μόλυνση), ενώ τονίζεται η δυσκολία έγκαιρης διάγνωσης καθώς η κλινική εικόνα της νόσου δεν είναι ειδική και εύκολα μπορεί να θεωρηθεί ως γρίπη.Παράλληλα σε περίπτωση υποψίας κρούσματος ελονοσίας θα πρέπει να πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ σημαντική παράμετρος αποτελεί ο χρόνος αντιμετώπισης καθώς η άμεση θεραπεία των περιστατικών ελονοσίας είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόγνωση των ίδιων των ασθενών, αλλά και για την αποτελεσματική πρόληψη περαιτέρω τοπικής μετάδοσης.

Η έγκαιρη ανίχνευση και κατάλληλη θεραπεία των κρουσμάτων ελονοσίας σε συνδυασμό με την προστασία από τα κουνούπια και την έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς και επανεγκατάστασης της νόσου στην Ελλάδα” όπως σημειώνει ο συντονιστής υγειονομικών υπηρεσιών του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας  Λάμπρος Δημητρογιάννης, ενώ  στην επιτυχή -μέχρι στιγμής- πρόληψη της επανεγκατάστασης της ελονοσίας στη χώρα θεωρείται ότι συνέβαλε μία σειρά επίπονων δράσεων δημόσιας υγείας και πρόληψης που εφαρμόσθηκαν, με τη συνεργασία πολλών φορέων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ανέπτυξε ήδη από το 2012 και εφαρμόζει συστηματικά και αδιαλείπτως Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, ενώ το καλοκαίρι του 2015 δημοσιεύθηκε το Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Ελονοσίας «ΜΕΡΟΠΗ» του Υπουργείου Υγείας. Βάσει αυτών των σχεδίων, οι βασικές δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ελονοσίας περιλαμβάνουν (επιγραμματικά): εκτίμηση κινδύνου, ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης και της εργαστηριακής διάγνωσης της νόσου, ορθή διαχείριση των ασθενών, δράσεις ενημέρωσης κοινού, επαγγελματιών υγείας και φορέων, δράσεις για την επιτήρηση και τον έλεγχο των κουνουπιών, μέτρα για την ασφάλεια του αίματος.

Εκτός από τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης της ελονοσίας όπως την αντιμετώπιση των κουνουπιών με τις γνωστές ατομικές προφυλάξεις, την απομάκρυνση στάσιμων νερών γύρω από κατοικίες, τον καθαρισμό βλάστησης από επιφανειακά νερά και την ορθολογική χρήση εντομοκτόνων, φέτος το ΚΕΕΛΠΝΟ δίνει έμφαση στη μέριμνα για επαρκή αποθέματα ανθελονοσιακών φαρμάκων, κυρίως σε περιοχές που δέχονται   προσφυγικό / μεταναστευτικό πληθυσμό, σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση ή σε μεγάλα αστικά κέντρα. Για το σκοπό αυτό μονάδες υγείας των νησιών και μεγάλα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν ως κέντρα αναφοράς αποθέματος φαρμάκων για την ελονοσία προκειμένου να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Για τη Δυτική Ελλάδα ως νοσοκομείο αναφοράς έχει οριστεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Anonimos

    Να ρεντιζουν ομως οι δημοι και οο περιφεριες 1 και δυο φορες βαλτους λιμναζοντα νερα και υπονομους οχι μετα την ελονοσια πριν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.