Με κλειδί τους όρους «έλεγχος» και «υπεύθυνη χρήση» και «όπλο» τη συμμαχία κράτους – γονέων – εταιριών τεχνολογίας και πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου από τους ανήλικους πρωτοστατώντας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πολύτιμο εργαλείο για όλους θ’ αποτελέσει η Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο που θα παρουσιαστεί επισήμως σήμερα στις 11 το πρωί στο Ωδείο Αθηνών και επιδιώκει να αντιμετωπίσει ολιστικά το πρόβλημα. Αιχμή συνιστά ο ορισμός της ηλικίας ψηφιακής ενηλικίωσης στα 15 έτη και ένας έγκυρος μηχανισμός επαλήθευσης ηλικίας των χρηστών.
«Μας ενδιαφέρει να λάβουμε μέτρα που θα είναι εφαρμόσιμα και όχι να παρουσιάσουμε πρωτοβουλίες που θα λειτουργήσουν ως “πυροτέχνημα”», επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι που έχουν συμμετάσχει στις συσκέψεις για τη χάραξη της στρατηγικής, επιχειρηματολογώντας έτσι και για την απόρριψη εκ μέρους του Πρωθυπουργού «δρακόντειων» μέτρων καθολικής απαγόρευσης που κρίθηκαν αναποτελεσματικά.
«Στόχος μας είναι να προστατεύουμε την ανηλικότητα και την ευαλωτότητα, όχι να δαιμονοποιήσουμε την τεχνολογία», τονίζουν οι ίδιες πηγές. Η Εθνική Στρατηγική βασίζεται σε 3 άξονες.
Πρώτον, στην ενημέρωση. Άμεσα θα τεθεί σε λειτουργία η ιστοσελίδα parco.gov.gr μέσω της οποίας οι γονείς θα μπορούν να εντοπίσουν εύληπτες οδηγίες ώστε να αξιοποιήσουν τους γονικούς ελέγχους που διαθέτουν προεγκατεστημένους οι περισσότερες φορητές συσκευές.
Πώς με απλά λόγια μπορούν να δημιουργήσουν ένα προφίλ πιο ελεγχόμενο από τους ίδιους. Ενώ τους επόμενους μήνες θ’ ακολουθήσει ενημερωτική καμπάνια.
Δεύτερος και κυριότερος άξονας είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία. Σε συνδυασμό με την κρισιμότερη όλων εφαρμογή Kids wallet, η οποία θα επιτρέπει την αυτόματη πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη και υπολογίζεται να είναι έτοιμη προς λειτουργία και αξιοποίηση στις αρχές Απριλίου.
Μέσω αυτής της εφαρμογής οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν την ηλικία παιδιού τους και να τη συσχετίζουν με συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό, ώστε να μην παρέχουν οι πλατφόρμες υλικό που δεν αρμόζει σε αυτή την ηλικία.
Θα δύνανται επίσης να ελέγχουν το χρόνο που περνάει το παιδί τους στο διαδίκτυο και να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένες σελίδες που θεωρούν ακατάλληλες.
Μελέτες έχουν καταδείξει ότι ειδικά στην εφηβεία η παρατεταμένη χρήση του διαδικτύου και των social media έχουν επιπτώσεις στη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία των παιδιών.
Μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, διάσπαση προσοχής και αδυναμία συγκέντρωσης στα μαθήματα. Εξ ού και το ζήτημα της αντιμετώπισης του εθισμού των ανηλίκων έχει μπει ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, ο οποίος το έχει αναγνωρίσει ως ένα πραγματικό πρόβλημα της εποχής μας.
Ο τρίτος άξονας του κυβερνητικού σχεδίου αφορά στις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στις οποίες η κυβέρνηση επιδιώκει η Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Στόχος η κατάθεση Χάρτη Ψηφιακών Δικαιωμάτων για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο
Στόχος είναι η διαμόρφωση και κατάθεση ενός Χάρτη Ψηφιακών Δικαιωμάτων, μέσω του οποίου θα κωδικοποιηθούν δικαιώματα και δικλείδες προστασίας, ειδικά των ανηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο μικροσκόπιο σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη μπαίνουν οι αλγόριθμοι που λειτουργούν εθιστικά, με στόχο η Ε.Ε να ασκήσει ουσιαστική πίεση στις πλατφόρμες και να επιβάλλει κανόνες για την απαγόρευση τέτοιων αλγορίθμων σε ανήλικους.
Η ευρωομάδα της ΝΔ μάλιστα εξετάζει το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλίας για να υπάρξει το επόμενο διάστημα σχετικό ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο.
Κι επειδή στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές ότι οι παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν δεν μπορούν να αποδώσουν καρπούς χωρίς μια ισχυρή συμμαχία με τους γονείς, η σημερινή παρουσίαση έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε αφενός να είναι διαδραστική, αφετέρου να έχει την απαιτούμενη επιστημονική τεκμηρίωση.
Γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός έχει προγραμματιστεί να κάνει διάλογο με έναν ανήλικο, ενώ το λόγο πέραν των συναρμόδιων Υπουργών θα λάβουν επιστήμονες, γονείς και παιδιά.
Διόλου τυχαία δεν είναι και η επιλογή της σημερινής ημέρας για την παρουσίαση, καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο προσδοκούν η Εθνική Στρατηγική ν’ αποτελέσει το έναυσμα για συζητήσεις μεταξύ παιδιών και γονέων στα πρωτοχρονιάτικα τραπέζια.
Με στόχο μια συνολικότερη προστασία των ανήλικων και των εφήβων η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην απαγόρευση χρήσης του κινητού κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στο σχολείο, καθώς και σε μέτρα για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του bullying με τη λειτουργία ειδικής πλατφόρμας για καταγγελίες το Emergency Button και το Safe Youth.