Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Σε πορεία υλοποίησης η οδική σύνδεση της Κοιλάδας του Αχελώου με τα Τζουμέρκα

Σε πορεία υλοποίησης η οδική σύνδεση της Κοιλάδας του Αχελώου με τα Τζουμέρκα

Σε πορεία υλοποίησης εισέρχεται το σημαντικό οδικό έργο που θα ενώσει με ασφαλή δρόμο τα χωριά της Κοιλάδας του Αχελώου με τα Τζουμέρκα και κατ`επέκταση με την Ιόνια Οδό. Πριν από μερικές ημέρες  εντάχθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το έργο της βελτίωσης του οδικού τμήματος Τετράκωμο-Φράξο Καστανιάς με ποσό 3,43εκατ.ευρω.

Το έργο το διεκδικούσαν εδώ και χρόνια φορείς και κάτοικοι της περιοχής και επιτέλους γίνεται πραγματικότητα. Η αντίστροφη μέτρηση για να πάρει χρηματοδότηση το έργο ξεκίνησε στην πρόσφατη περιοδεία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος είχε εξαγγείλει την υλοποίηση του. Η δημοπράτηση του έργου αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 και η ολοκλήρωση του τοποθετείται στα τέλη του 2020.

Αντικείμενο του έργου είναι η βελτίωση και αναβάθμιση της υφιστάμενης επαρχιακής οδού που συνδέει τον οικισμό του Τετράκωμου του Δήμου Αθαμανίας με τον οικισμό Φράξο Καστανίας του Δήμου Τετραφυλίας. Η σημασία του έργου είναι μεγάλη δεδομένου ότι αποτελεί τμήμα ενός βελτιωμένου κατά τμήματα οδικού άξονα που συνδέει τις Εθνικές Οδούς Άρτα-Τρίκαλα και Άρτα-Καρδίτσα στις ανατολικές και βόρειοανατολικές περιοχές του Νομού Άρτας. Πρόκειται ειδικότερα για τον οδικό άξονα Αθαμάνιο-Τετράκωμο-Καστανιά-Ελάτη-Ε.Ο. Άρτας-Καρδίτσας του οποίου η βελτίωση θα επιτρέχει τη σύνδεση των δύο εθνικών οδών που σήμερα πρακτικα δεν είναι εφικτή.

Επιπρόσθετα με την προωθούμενη από την Περιφέρεια Ηπείρου βελτίωση του οδικού άξονα Ε.Ο. Άρτα-Τρίκαλα-Βελεντζίκο-Σκουληκαριά-όρια Ν.Άρτας δίνει τη δυνατότητητα οδικής πρόσβασης σε διαπεριφερειακό επίπεδο.

Η οδική σύνδεση της Κοιλάδας του Αχελώου με τα Τζουμέρκα θα σημάνει τη διασύνδεση δύο μοναδικής ομορφιάς προορισμούς και θα βοηθήσει στην περαιτέρω ήπια τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Για την Κοιλάδα του Αχελώου είναι ένα ακόμα έργο που έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων που είτε υλοποιούνται είτε έχουν δρομολογηθεί και θα βελτιώσουν σημαντικά την προσβασιμότητα της περιοχής που θεωρείται ως μέρος εξαιρετικού φυσικού κάλλους.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας μιλώντας στο ypodomes.com σημείωσε: “Ακόμα ένα έργο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, αποδεικνύοντας ότι κρατάμε τις υποσχέσεις μας στο ακέραιο. Μετά την επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη στην Κοιλάδα του Αχελώου το έργο δρομολογήθηκε και η ένταξη του στο ΠΔΕ είναι αποτέλεσμα συνεργασίας όλων των φορέων. Στόχος μας είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα η περιοχή της Κοιλάδας του Αχελώου, περιοχή απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, να είναι πλήρως προσβάσιμη και να μπορούν κάτοικοι και επισκέπτες να κινούνται άνετα και με ασφάλεια”.

Στην ίδια περιοχή  έχουν ήδη δρομολογηθεί μια σειρά έργων που στοχεύουν στην ολική μεταβολή της εικόνας και της αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η κατασκευή του δρόμου Μεσόπυργος-Αυλάκι, που έχει δημοπρατηθεί και υλοποιείται, του δρόμου Καστανιά-Τετράκωμο, του οποίου έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και μικρότερες παρεμβάσεις σε άλλους οδικούς άξονες. Επιπλέον, στον προγραμματισμό του υπουργείου Υποδομών το επόμενο διάστημα βρίσκονται οι οδικοί άξονες στην ευρύτερη περιοχή στη βάση των προτεραιοτήτων που έχουμε ιεραρχήσει και της μελετητικής ωριμότητας των εν λόγω έργων. Η Κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, ώστε να βγουν επιτέλους από την απομόνωση και να αναπτύξουν τη δική τους δυναμική αναπτυξιακή πορεία.

Να σημειωθεί επίσης ότι τα τελευταία τρία χρόνια σε ολόκληρο τον Νομό της Άρτας έχουν εγκριθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και έχουν δρομολογηθεί έργα συνολικού ύψους 60 εκατομμυρίων Ευρώ. Πρόκειται για έναν μακρόπνοο σχεδιασμό και για σημαντικά έργα, η ολοκλήρωση των οποίων θα αλλάξουν την εικόνα μιας για πολλά χρόνια παραμελημένης περιοχής”.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.