Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

“Σεργιάνι στην Αιτωλία με Πανσέληνο” από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαβρούζας

sergiani aitolia me panselino
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαβρούζας προσκαλεί σε εκδήλωση με τίτλο “Σεργιάνι στην Αιτωλία με Πανσέληνο”, όπου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου “Αρχαία Αιτωλία”, βασισμένο σε κείμενο του 19ου αιώνα στον 1ο τόμο της σειράς Archives des Missions Scientifiques et Litteraires που δημοσιεύτηκε το 1861 στο Παρίσι.

Το κείμενο είναι μελέτη του M. Bazin, Γάλλου Αρχαιολόγου που περιηγήθηκε όλη την Αιτωλία εκείνη την εποχή. Με Εισαγωγή – Σχόλια και Επιμέλεια του Ιστορικού της Ναυπακτίας Χαράλαμπου Δ. Χαραλαμπόπουλου, το κείμενο γίνεται πλέον προσιτό σε ευρύτερο κύκλο. Ένα κείμενο που γράφτηκε με αγάπη για την Αιτωλία και είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στην κατανόηση του Αιτωλικού λαού. Άλλωστε ο Bazin ήταν από τους πρωτοπόρους και άνοιξε τον δρόμο στον Woodhouse και άλλους μεταγενέστερους.

Την χορηγία έκδοσης του βιβλίου ανέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαβρούζας και η Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου την ενέταξε στις εκδόσεις της.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος, το βιβλίο ταξιδεύει τον αναγνώστη σε όλη την Αιτωλία , από το Αγρίνιο και το Θέρμο, τις Οινιάδες, το Μεσολόγγι, την Μακρυνεία, το Βελούχι, την Χάλκεια,  ολόκληρη την Ναυπακτία (ορεινή και πεδινή), καθώς και την Δωρίδα μέχρι την Γκιώνα.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει αναφορά σε Οθωμανικό Κατάστιχο του 1521 που αναφέρεται στην Ναυπακτία, στο Απόκουρο και στο Λιδωρίκι  και έγγραφα ανέκδοτα για την τοποτηρητεία της  επισκοπής Λιδωρικίου.

Την παρουσίαση θα κάνει ο Αρχαιολόγος Γιάννης Δελημάρης και ο Φιλόλογος Νίκος Χαλαζιάς. Θα αναφερθεί στο βιβλίο ο Διευθυντής της Παπαχαραλάμπειου Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου Κος Γιάννης Χαλάτσης και θα κλείσει την παρουσίαση ο ίδιος ο Συγγραφέας Κος Χαραλαμπος Δ. Χαραλαμπόπουλος  (Επίτιμος πρόεδρος της Ε.ΝΑ.Μ.).

Θα υπάρξουν σύντομοι χαιρετισμοί από επισήμους.

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου θα ακολουθήσει:

Μουσική παρουσίαση παραδοσιακών τραγουδιών του τόπου, από το σύνολο του Παντελή Αναστασόπουλου πλαισιωμένο από το Χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γαβρολίμνης Παναγία Παναξιώτισσα. Στο κλαρίνο ο Άγγελος Σταθόπουλος.

Θα ακολουθήσει χορός κάτω από την Πανσέληνο του Αυγούστου.

Παράλληλα, θα γίνει ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο, ενώ οι γυναίκες του συλλόγου θα προσφέρουν παραδοσιακά γλυκά.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 7 Αυγούστου και ώρα 20:30 στο Λαογραφικό Μουσείο Καλαβρούζας, στην Κάτω Καλαβρούζα (Αλμπάνι).

Είσοδος πλησίον ΘΕΡΜΟΖΕΛ Α.Ε. και ΕΛΑΙΩΝΑ ΖΕΛΙΟΥ στο 11o Χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού πλέον  ΑΝΤΙΡΙΟΥ – ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (προσοχή δεν υπάρχει έξοδος από Ιόνια οδό).

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.