Τετάρτη, Ιανουάριος 23, 2019

Σφοδρή χαλαζόπτωση , ζημιές σε καλλιέργειες (βίντεο)

panaitolio

Το καλοκαίρι μπορεί ουσιαστικά να ήρθε, οι θερμοκρασίες να είναι υψηλές αλλά τα καμώματα του άστατου καιρού συνεχίζονται. Πριν λίγα λεπτά, μεσημέρι Πέμπτης, σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε πολλές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας , όπως παρατριχώνια χωριά,  τη Λυσιμαχία και την περιοχή του Αιτωλικου ( Σταμνά , Αγγελόκαστρο , Χρυσοβέργι, Κεφαλοβρύσο). Οι πρώτες πληροφορίες δυστυχώς κάνουν λόγο για μεγάλες καταστροφές  σε καλλιέργειες, κυρίως ελιές, με τους παραγωγούς να είναι σε απόγνωση.

Σύμφωνα μάλιστα με το www.e-ea.gr η πραγματικά δυνατή καταιγίδα που έπληξε την Αιτωλοακαρνανία η οποία και συνοδεύτηκε από σφοδρή ανεμοθύελλα και χαλαζόπτωση, που σε ορισμένα σημεία είχε  διάρκεια και πολύ μεγάλη ένταση, προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στην αγροτική παραγωγή σε αρκετές περιοχές.

Οι αρχικές αναφορές στην Ένωση Αγρινίου αφορούν σε ελιές, κηπευτικά, αμπέλια, αλλά και σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Το μέγεθος της ζημιάς θα φανεί τις επόμενες μέρες, είναι σίγουρο όμως ότι από αύριο, Παρασκευή 1η Ιουνίου, θα ξεκινήσουν οι αναγγελίες στον ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες παραγωγών της Ένωσης, σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στις ελιές, ο νεαρός καρπός έπεσε σχεδόν στο σύνολό του απ’ τα δέντρα. Υπενθυμίζουμε ότι οι αγρότες έχουν προθεσμία 15 ημερών απ’ την εκδήλωση της καταστροφής, για να κάνουν την αναγγελία. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ και να έχουν βεβαίως πληρώσει την ασφάλιση, να έχουν καταβάλει την εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ.

ΠΤΩΣΗ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΛΥΣΙΜΑΧΕΙΑ 2 (2)

Στις εικόνες το μέγεθος του χαλαζιού και η πτώση του ελαιοκάρπου στην περιοχή της Λυσιμαχίας.

ΠΤΩΣΗ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΛΥΣΙΜΑΧΕΙΑ

Δείτε βίντεο από το Παναιτώλιο και την Αβόρανη

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.