Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Σημαντική θετική εξέλιξη για το πάρκο Αγρινίου

Σημαντική θετική εξέλιξη για το πάρκο Αγρινίου

Το έργο της ανάπλασης του πάρκου οδεύει προς οριστική ένταξη και δημοπράτηση καθώς χθες έλαβε την τελική της υπογραφή η μελέτη.

Εξέλιξη σημαντική για το Πάρκο Αγρινίου ανακοίνωσε ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Όπως ανέφερε, το έργο της ανάπλασης του πάρκου οδεύει προς οριστική ένταξη και δημοπράτηση καθώς χθες έλαβε την τελική της υπογραφή η μελέτη από την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε «μέρα απελευθέρωσης του Αγρινίου» τη χθεσινή δηλώνοντας «χαρούμενος» που «το πάρκο απεμπλέκεται και θα αποδοθεί στους πολίτες». «Δεν μιλούσαμε τόσο καιρό γιατί πολλοί προσπαθούσαν να δυναμιτίσουν το κλίμα», είπε.

Συγκεκριμένα η τοποθέτηση του Γιώργου Παπαναστασίου για το πάρκο στη συνέντευξη Τύπου που είναι σε εξέλιξη έχει ως εξής: “Χθες ήταν η μέρα απελευθέρωσης του Αγρινίου. Χθες πήρε την τελική υπογραφή η μελέτη του πάρκου. Το πάρκο οδεύει για οριστική ένταξη και δημοπράτηση. Όλες τις αδειοδοτήσεις και ότι χρειάζεται πλέον το έχει. Ήταν “μια καυτή πατάτα” που τη βρήκα όταν ανέλαβα και από εκεί και πέρα ξεκίνησε αγώνας δήμου και πολιτών για να τελειώσει και να προχωρήσει το πάρκο. Υπήρξαν δυσκολίες και εντάσεις. Δουλέψαμε πολύ συγκρατημένα και με επιμονή και υπομονή. Γνωρίζοντας και τη γραφειοκρατία που υπάρχει με πολλή προσπάθεια έχοντας εγκρίσεις από την αρχιτεκτονική επιτροπή και με όλες τις μελέτες έτοιμες μπορούμε να προχωρήσουμε. Δε μιλούσαμε τόσο καιρό γιατί πολλοί προσπαθούσαν να δυναμιτίσουν το κλίμα. Εξαιρετική μέρα η σημερινή γιατί ήταν δύσκολες οι συνθήκες για το πάρκο. Μια αρχική μελέτη που εμφανίσαμε στο Παπαστράτειο και στο Επιμελητήριο δέχθηκε παρεμβάσεις από τις δημόσιες υπηρεσίες. Έγιναν τροποποιήσεις και προσπάθειες από κάποιους να εμποδίσουν. Αισθάνομαι χαρούμενος που το παρκο απεμπλέκεται και θα αποδοθεί στους πολίτες. Προχωρά και το κτήριο του πάρκου . Ένα κτήριο τσιμεντένιο με μεταλλικά ανοίγματα  χρειάστηκε να περάσει από αρχαιολογικό συμβούλιο γιατί κάποιοι παίζανε με το πάρκο και την πόλη”.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο νέας εμπλοκής στο ΣτΕ ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε: «Έχουμε όλες τις αδειοδοτήσεις. Έχει εγκριθεί η μελέτη οπότε δεν βλέπω το λόγο να πέσει το έργο στο ΣτΕ. Έχουμε μητρώο δέντρων, έχουμε ελέγξει το ριζικό σύστημα και η διαχειριστική μελέτη έχει μια νομοθεσία του 2015 την οποία και έχουμε ακολουθήσει. Δεν υπάρχει κάτι που να μην έχει γίνει. Η προσπάθειά μας όλο αυτόν τον καιρό είναι να μην αφήσουμε κάτι κενό ώστε να μη δημιουργηθεί εμπλοκή».

Για τα εμπόδια που προέκυψαν: «Προσπάθησα να ακολουθήσω την διαδικασία με ακραία νομιμότητα καθώς είναι ένα θέμα που έχει ταλαιπωρήσει το Αγρίνιο. Η εκδοχή που πέρασε είναι συντηρητική το πάρκο έπρεπε να αναπλαστεί ακόμη περισσότερο όμως η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη και μπήκαν δεσμεύσεις πάλι. Ποιος πίστευε ότι το κτήριο του πάρκου χρειαζόταν άδεια από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο

Για το κόστος και τον χρόνο:
«Υπάρχει συνεννόηση για το κόστος με τη Διαχειριστική Αρχή. Προϋπολογισμός 2.350.000 ευρώ και για το κτήριο 2.700.000 ευρώ. Η μελέτη ανατέθηκε από το δήμο Αγρινίου το 2015 ενώ η μελέτη του κτηρίου έγινε από τις υπηρεσίες του δήμου. Οι εργασίες ξεκινούν με το που εντάσσεται το έργο, με ορίζοντα τους επόμενους 18 μήνες. Το πάρκο θα είναι σημείο αναφοράς για τους Αγρινιώτες και σημείο πολιτισμού. Ένας πολυχώρος που θα συγκεντρώνει και άλλο κόσμο και θα πάρει μεγαλύτερη αίγλη από το παρελθόν».

Για τη φύλαξη ο δήμαρχος Αγρινίου ανέφερε πως «το πάρκο το βράδυ θα κλείνει και θα υπάρχει φύλακας. Ή θα το κάνει ο δήμος ή  θα ανατεθεί σε εταιρεία σεκιούριτι. Ειδάλλως θα το αναλάβει αυτός που θα αναλάβει την αξιοποίηση του πάρκου». Για τις προτομές των Παπαστραταιων σημείωσε πως θα επανατοποθετηθούν στην ίδια θέση ενώ χαλίκι δε θα υπάρχει πουθενά στο πάρκο. Σημείωσε πως θα λειτουργήσει ξανά το φυτώριο και συζητείται να λειτουργήσει και η παλιά γεώτρηση εφόσον βρεθεί νερό. Για το κηποθέατρο σημείωσε πως εντάσσεται στα έργα αλλά το βάρος θα πέσει στο θέατρο στον περίβολο του Αγίου Κωνσταντίνου. Μέριμνα επίσης θα υπάρξει και για την είσοδο “Καπνεργατών” όπου βρίσκεται και το μνημείο του Εργατικού Κέντρου.

Το λόγο έλαβε και ο γενικός γραμματέας του δήμου Δημήτρης Τζιώλης που ανέφερε τα εξής: «2314 δέντρα περιλαμβάνει η φυτοτεχνική μελέτη και αξιολόγησή τους για το ποια χρήζουν συντήρησης και κοπής- αντικατάστασης. Το μέγεθος του εγχειρήματος είναι μεγάλο. Οι μελέτες αποστράγγισης και ηλεκτροφωτισμού θα πρέπει να έχουν τέτοια μορφή ώστε να μην πειραχθεί το σύστημα των δέντρων. Υπήρχε πρόβλημα επίσης με την υφιστάμενη δεξαμενή. Για όλα αυτά υπήρξαν μαραθώνιες διαβουλεύσεις με την αρωγή και του Δασαρχείου. Μεγάλο θέμα και τα υφιστάμενα μονοπάτια. Βασική προδιαγραφή που έβαζε η Κοινή Υπουργική Απόφαση ήταν ότι το πράσινο κομμάτι θα έπρεπε να ξεπερνά το 70 % της συνολικής επιφάνειας. Πήγαμε στο δυσμενές σενάριο και δείτε ως παράδειγμα το ανατολικό μέρος του πάρκου. Ακολουθήθηκε η πιο συντηρητική ερμηνεία λοιπόν και προτίμησε η δημοτική αρχή να πάει συντηρητικά για να μην υπάρχει καμία υποψία καταστρατήγησης των διατάξεων της κοινής υπουργικής απόφασης. Αρκετές διορθώσεις έγιναν σε ότι αφορά τα μονοπάτια του πάρκου για να έχουμε όλες τις μελέτες άρτιες. Έγιναν τρεις και τέσσερις φορές διορθώσεις και επανατιμολογήσεις στα τεύχη δημοπράτησης».

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

10 Σχόλια

 1. Δάσκαλος

  Μπράβο και πάλι μπράβο στην δημοτική αρχή.
  Επιτέλους να τακτοποιηθεί το πάρκο Αγρινίου.

 2. Παρκο

  Μιλάνε για αυτοδιοικητικούς κατσαπλιαδες οταν στον δημο γινόταν εναλλαγή νδ και πασοκ….δεν τολμάνε να το πουνε ομως….χαχαχα

 3. Αρτέμης STIHL ο μπόγιας πρώην χορτοκόπτης

  Πω πω χόρτα και αδέσποτα. Απέκτησα πάλι λόγο ύπαρξης.

 4. Κρουστιάνος

  Δεν κρύβω ότι δεν χάρηκα με την επανεκλογή του νυν δημάρχου.
  Εαν όμως καταφέρει πριν το τέλος της θητείας του και παραδώσει ένα πάρκο αναπλασμένο,με σεβασμό στο μικροπεριβάλλον του και την ιστορία του,24ωρη φύλαξη,χωρίς υπερτιμολογίσεις έργων πιθανών να αλλάξω γνώμη στις επόμενες εκλογές.
  Σημείωση :Δύστυχως το μόνο “πάρκο” στην Ελλάδα πληρεί τα παραπάνω είναι ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους που λειτουργεί σαν Νομικό πρόσωπο Ίδιωτικού Δικαίου…Μακάρι να του μοιάζει το αναπλασμένο πάρκο αλλιώς θα συνεχίσουμε να πατάμε ακαθαρσίες σκύλων και σύριγγες τοξικομανών κύριε Δήμαρχε…

 5. κοκορικος

  γινόταν εναλλαγή ΝΔ ΠΑΣΟΚ λέει ο άλλος παραπάνω στον δήμο. εντωμεταξυ 40 Χρόνια ΠΑΣΟΚ δήμαρχο είχε το Αγρίνιο όπως και η περιφέρεια. Τι να του πεις τώρα του βλάκα?

 6. Ανωνυμος

  Συγχαρητήρια Δήμαρχε. Επιτέλους ανάπλαση πάρκου σε συνδυασμό με πεζοδρομηση όλης της Παπαστράτου. Τοτρ θα αλλάξει όψη το Αγρίνιο.

 7. Ανώνυμος

  ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.

 8. Πάρκο

  Κοκορικο το επίπεδο σου μεχρι εκει φτανει;….να χαρακτηριζεις κάποιον χωρις να τον ξερεις…χαρακτηριστικό του ελληναρα…ο δήμαρχος πρωτοεκλεχτηκε το 2014…επομένως πριν ειχαμε πασοκ και μετα νδ…εναλλαγή λοιπον..ψιλά γραμματα για καποιους που αρκούνται στα κομματικά χωρις να τους νοιάζει η καθημερινότητα τους…

 9. Πάρκο

  Εχουν γινει θετικά βηματα τα τελευταια χρονια στην πολη του Αγρινιου.Οι πολιτες θα πρέπει να διεκδικούν μια πιο ανθρώπινη πόλη και ο δήμαρχος να προσπαθεί για αυτο…εαν μείνουμε μονο στο κομματικό κομμάτι και δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα τοτε θα ειμαστε ολοι χαμενοι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.