Στις μέρες μας, η χρήση του ίντερνετ είναι καθημερινή. Αδιαμφισβήτητα το χρησιμοποιούμε γιατί κάνει την ζωή μας ευκολότερη και μπορούμε να αναζητήσουμε τα πάντα. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε το πόσο χρόνο αφιερώνουμε στο διαδίκτυο και γιατί.
Πόσες ώρες αφιερώνουμε καθημερινά στο ίντερνετ το 2021
Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες ο μέσος άνθρωπος παγκόσμια περνάει περίπου 3,5 ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο. Εδώ και χρόνια το ίντερνετ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας για τους περισσότερους και ιδιαιτέρως για τους νεότερους ανθρώπους. Ποιοι όμως είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που περνάμε τόσο χρόνο καθημερινά στο ίντερνετ, αλλά και πόσο θα έπρεπε να περνάμε για να θεωρείται ποιοτικός και υγιής;
Οι αναζητήσεις μπορεί να σχετίζονται με οτιδήποτε, από απλό σκρολάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι free spins με την εγγραφή σε online καζίνο. Δεν μπορεί κανένας να παραβλέψει το γεγονός πως βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κοινωνικά και όχι μόνο περίοδο, κατά την οποία καλούμαστε να παραμείνουμε κλεισμένη στα σπίτια μας το μεγαλύτερο, αν όχι ολόκληρο, κομμάτι της ημέρας.
Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι online προορισμοί
Οι πιο δημοφιλής ιστοσελίδες που ο μέσος Έλληνας περνά τον χρόνο του σχετίζονται με πολλά και διαφορετικά πράγματα. Η πιο δημοφιλής σχετίζεται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως Facebook, Instagram, Twitter κ.α. Στην περίοδο που διανύουμε δεν μπορεί κανείς να δει και να μιλήσει από κοντά με δικούς του ανθρώπους όσο θα ήθελε. Επομένως, είναι λογικό να περνάμε τον περισσότερο χρόνο καθημερινά σε πλατφόρμες επικοινωνίας. Το 60% των Ελλήνων χρηστών κοινωνικών πλατφορμών δηλώνουν πως η χρήση τους είναι καθημερινή.
Τα social media όμως δεν είναι ο μόνος τρόπος να περνάει κανείς την ώρα του ημερησίως. Τα online βίντεο μαζί με τις σειρές και ταινίες αποτελούν ακόμη μια ενασχόληση μέσα στην μέρα που γεμίζει τον ελεύθερο χρονο. Το YouTube και πλατφόρμες ταινιών όπως το Netflix είναι ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς. Το YouTube αυτή τη στιγμή έχει γίνει μία από τις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις στο Google, ενώ το Netflix παγκοσμίως έχει τριπλασιάσει τις μηνιαίες συνδρομές του από την στιγμή που ξεκίνησε η καραντίνα.
Ας μην ξεχνάμε την ενημέρωση και επιμόρφωση μέσω blogs σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με μελέτες το 90% των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου δηλώνει πως προτιμά την ενημέρωση μέσω ίντερνετ χρησιμοποιώντας ενημερωτικές πλατφόρμες αλλά και social media. Η ενημέρωση δεν είναι η μόνη αναζήτηση των χρηστών αλλά και η επιμόρφωση. Πολλοί άνθρωποι αναζητούν διαφορετικά πράγματα όπως μία μαγειρική συνταγή, πως να φτιάξει κανείς μία κατασκευή ή ακόμη και επιμορφωτικά σεμινάρια.
Τέλος, μεγάλο κομμάτι ειδικά στις νεαρές ηλικίες αποτελούν τα online παιχνίδια. Οι πλατφόρμες για παιχνίδια είναι αρκετά δημοφιλείς σε μικρούς και μεγάλους. Επιπλέον, μια τέτοια ενασχόληση μπορεί να απασχολήσει τον χρήστη για πολλές ώρες. Σύμφωνα με τον Τόνυ Σλοτερμαν υπάρχουν αρκετοί τρόποι να επιλέξεις με βάση την προσωπικότητά σου το παιχνίδι που θα λατρεψεις. Με βάση αυτή τη δήλωση πολλοί άνθρωποι επιλέγουν παιχνίδια. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι το 30% των Ελλήνων παικτών αφιερώνουν πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα σε παιχνίδια.
Πόσες ώρες θα έπρεπε να περνάμε online
Αναλύσαμε παραπάνω πόσο συχνή είναι η χρήση του ίντερνετ στην καθημερινότητά μας και με ποιους τρόπους εκμεταλλευόμαστε το ίντερνετ ημερησίως. Οι ειδικοί όμως προειδοποιούν πως ο χρόνος που θα έπρεπε να περνάμε μπροστά από τις οθόνες θα έπρεπε να περιορίζεται στις 2,5 ώρες την ημέρα.
Ειδικά οι νέοι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν και τον χρόνο αλλά και τις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο. Δεν είναι τυχαίο που στην Ελλάδα οι νέοι μεταξύ 15-24 αφιερώνουν τουλάχιστον 5 ώρες την ημέρα online!
Στις μέρες μας 9/10 νοικοκυριά έχουν ίντερνετ στο σπίτι και στο κινητό. Αξίζει να σημειωθεί πως παγκοσμίως το μεγαλύτερο κομμάτι των χρηστών ασχολούνται με πλατφόρμες που αφορούν την κοινωνική συναναστροφή με άλλους ανθρώπους, που είναι λογικό λόγω της πανδημίας. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνουμε τα όρια.