Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020

Ποιες είναι οι πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες του Αγρινίου. Η πρόβλεψη για το 2024

agriniopyknotita2024
Φίλων Α. Πανταζής, Π. Κυριόπουλου & ΣΥΝ. Ο.Ε (2010) «Γ.Π.Σ Δήμου Αγρινίου, Φάση-Στάδιο. Β2: Τελική πρόταση», Δήμος Αγρινίου από τη διπλωματική εργασία του κου Θανάση Καρ;αθανασόπουλου “Το φαινόμενο της αστικής διάχυσης στις μικρο-μεσαίες ελληνικές πόλεις.Η περίπτωση της πόλης του Αγρινίου. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης”

Ο δείκτης που δείχνει το κατά πόσο μία περιοχή σε μία πόλη είναι πυκνοκατοικημένη δείχνει την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξης της . Με απλά λόγια όσο πιο πυκνοκατοικημένη είναι μία περιοχή, τόσο πιο πολύ ζει ο ένας πάνω στον άλλον και τόσο λιγότεροι ελεύθεροι  χώροι υπάρχουν.

Στον παρόντα  χάρτη διπλωματικής εργασίας αποκαλύπτεται η προσδοκώμενη  εξέλιξη της πυκνότητας του Αγρινίου και των γειτονιών της. Ο χάρτης αυτός βασίστηκε σε στατιστικά ανά γειτονιά ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Όπως διαφαίνεται οι πιο πυκνοκατοικημένη γειτονιά το 2024 ενδέχεται να είναι η περιοχή στην Ηρώων Πολυτεχνείου με 125 κατοίκους/εκτάριο. Ακολουθεί το κέντρο (119/εκτάριο) και οι περιοχές του τρένου, Φούσκαρη και Ντούτσαγα. Το φράγμα των 100 κατοίκων/εκτάριο αναμένεται να ξεπεράσουν η περιοχή των 120 (Αγία Τριάδα) ενώ μεταξύ πυκνού αστικού ιστού και εξωτερικών περιοχών παραμένει η περιοχή του Πάρκου και Αγίου Κωνσταντίνου.

Η εικόνα αυτή ανατρέπει την αντίστοιχη του 2001, όπου η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή ήταν εκείνη του Αγίου Χριστοφόρου, η οποία περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες.

agriniopyknotita

Συμπέρασμα: Η παραπάνω τάση δείχνει ότι η πόλη αναπτύσσεται προς όλες τις κατευθύνσεις ιδίως δυτικά και νότια. Βέβαια οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες μπορούν να ανατρέψουν οποιαδήποτε πρόβλεψη, ακόμα και του 2024. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι αντιλαμβανόμενοι στο δημόσιο διάλογο το ποιες περιοχές έχουν τους πιο “στριμωγμένους” κατοίκους, βοηθά στο να δίνεται η ανάλογη σημασία για αντίστοιχα έργα αλλά και για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Άλλωστε οι γειτονιές που δέχονται συσσώρευση πληθυσμού την επόμενη μέρα θα θέλουν και την ανάλογη προσοχή.Και στο δημόσιο λόγο κάπως έτσι θα πρέπει να το χαρτογραφήσουμε και να το οπτικοποιήσουμε το παραπάνω ζήτημα.

Λ.Υ.

Με πληροφορίες από: Φίλων Α. Πανταζής, Π. Κυριόπουλου & ΣΥΝ. Ο.Ε (2010) «Γ.Π.Σ Δήμου Αγρινίου, Φάση-Στάδιο. Β2: Τελική πρόταση», Δήμος Αγρινίου από τη διπλωματική εργασία του κου Θανάση Καρ;αθανασόπουλου “Το φαινόμενο της αστικής διάχυσης στις μικρο-μεσαίες ελληνικές πόλεις.Η περίπτωση της πόλης του Αγρινίου. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης”, Βόλος 2014.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    Θα αδειάσει το χωριουδάκι μας. Δεν υπάρχουν δουλειες. Ούτε οι μισοί δεν θα υπάρχουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.