Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Σκέψεις πάνω σε ακριβότερη μπύρα

Σκέψεις πάνω σε ακριβότερη μπύρα

alla

Είναι προφανές ότι ο Έλληνας δυσκολεύεται να κόψει και το τελευταίο προπύργιο της άλλοτε τρυφηλής ζωής του, έναν καφέ ή μια μπύρα έξω. Μοιάζει, δε, να είναι πεποίθηση κάποιων καταστηματαρχών ότι δύσκολα εκείνοι που τόσα χρόνια πάνε στα μαγαζιά τους θα αρχίσουν να μαζεύονται σε σπίτια ή σε πεζοδρόμια και πλατείες για να πάρουν αέρα με μια μπύρα στο χέρι.

Χτες πήγαμε κάπου και πληρώσαμε την πρώτη ανατίμηση της μπύρας. Τρία ευρώ το(μεγάλο) μπουκάλι πριν, 3,50 ευρώ πλέον. 17% αύξηση για να απορροφηθεί το 1% πάνω που πήρε ο ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που είναι 5 ευρώ στο τελάρο ή κάπου 20 λεπτά στο μπουκάλι. Ναι, με μεζέ, τον οποίο είναι προφανές ότι δεν μπορούν να σηκώσουν πλέον πολλά μαγαζιά. Οπότε θα ήταν καλύτερο ή να τον κάνουν μια μπουκιά ή να εφαρμόσουν το Καλαματιανό σύστημα που σε ρωτάνε αν θες μεζέ ή όχι κι αν απαντήσεις «ναι», τσιμπάς ένα ευρουδάκι πάνω. Πως είπατε, αποδείξεις; Είπα εγώ κάτι για αποδείξεις; Δεν νομίζω.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από τον χώρο του τουρισμού ήδη υπάρχουν μεγάλες ανατιμήσεις στα νησιά και τους άλλους προορισμούς. Η ομοιότητα με το δικό μας παράδειγμα είναι πως και στις δύο περιπτώσεις οι μαγαζάτορες μοιάζουν να λειτουργούν σαν να μην υπάρχει αύριο επειδή σήμερα δεν μπορούν να τα φέρουν βόλτα. Αποκλείεται να χτυπήσουν παραπάνω αποδείξεις για να δώσουν έσοδα στο κράτος και αυτό μαθηματικά θα φέρει πιο κοντά τον «κόφτη». Όχι του χρέους, τον άλλο, τον κανονικό, των εξόδων του κράτους.

Πιθανότητα οι διάφοροι οικονομικοί εγκέφαλοι να τα ξέρουν όλα αυτά και να προετοιμάζονται για την τελική ανακατανομή εισοδήματος. Αν κρίνουμε από τη πρόταση για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και του επιδόματος αδείας(ναι, μόνο για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, εδώ γελάμε) αλλά και από την πιο… φαεινή πρόταση για επίδομα ανεργίας αναλογικά με την… προϋπηρεσία που έχεις(!), οι επόμενοι άνεργοι που θα υπάρξουν από το κλείσιμο- ειδικά- καταστημάτων αναψυχής και εστίασης, θα έχουν ακόμα λιγότερες απαιτήσεις. Αυτό μαζί με έναν ωραίο κόφτη που θα ενεργοποιηθεί από τα χαμηλότερα φορολογικά έσοδα αφήνει μόνη εκκρεμότητα «τα εργασιακά». Αν αυτά λυθούν μαζί με «τα συνδικαλιστικά» αναίμακτα, η δουλειά θα έχει γίνει.

Αλλά δεν βγαίνει έτσι πέρα, να το ξέρουν όλοι. Κι όποιος δεν μπορεί να κόψει απόδειξη(δεν μιλάμε για εκείνους που συνειδητά δεν έκοβαν ποτέ)έχει μόνο μια λύση: αν το μπουκάλι μπύρας πήρε «πάνω» 20 λεπτά, τόση αύξηση να βάλει στην τιμή. Και, ναι, να πουλάει 2,60 ή 3,20 ή τον καφέ αύριο μεθαύριο 1,15. Γιατί πρέπει θυμάται ότι ο ΦΠΑ είναι φόρος που επιστρέφεται αφού εισπραχτεί και ότι το μπουκάλι μπύρα με 3 ευρώ ήδη έχει πάει όσο πάνω γίνεται. Αν μέσα είναι «δωρεάν» μεζές ας αποτιμηθεί πόσο ακριβώς κάνει αυτό το «δωρεάν». Κι αν μέσα είναι άδειες, φόροι, τέλη κλπ, κλπ, εκείνοι που τα πληρώνουν(όχι οι αιώνιοι μπαταχτσήδες) να δώσουν αγώνα για να μειωθούν.

Πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτείται ως κίνητρο η απόλυτη νομιμότητα και θα απαγορεύονται τα στραβά μάτια.

 

Γ.Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. antikeimenikos

  Καταρχήν ο κάθε καταστηματάρχης όσο θέλει θα βάλει την αύξηση. Αν δεν αρέσει στον πελάτη πάει αλλού.

  Ο πελάτης καλά να πάθει που δεν του άρεσε ο Σαμαρικός 13% ΦΠΑ και ήθελε χορούς στο σύνταγμα με 24% ΦΠΑ + ο ειδικός φόρος σε καφέ και μπύρα.

  Όσο για τα εργασιακά δυστυχώς θα μας όλους η μπάλα. Να θυμίσω ότι αν έκλεινε η αξιολόγηση με email Χαρδούβελ, έστω λίγο παραπάνω από τον Τσίπρα (τον Σαμαρά τον άδειασαν) δεν θα κουβεντιάζαμε τώρα για εργασιακά.

  Επειδή όμως ζούμε σε δημοκρατία, οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση των χορευτών πλατείας συντάγματος για περισσότερους φόρους, λιγότερα επιδόματα και συντάξεις και κομμένα δώρα με αντάλλαγμα μερικές ψεκασμένες μέρες ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ!!

  ΟΥΣΤ!

 2. Σάκης

  Η ΝΔούλα δεν θα σώσει την κατάσταση Άκη Ροδίτη….δυστυχώς! Ζητείται πολιτικός ΗΓΕΤΗΣ για Πρωθυπουργός, διάφορο αν είναι στρατιωτικός, πανεπιστημιακός ή η μάνα μου-οικονόμα της οικίας μου! Να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, να την πάει στο εθνικό νόμισμα, να σβήσει τα χρέη τα δυσβάσταχτα των Ελλήνων-Ελληνίδων μεροκαματιάρηδων κυρίως, να βγει (ΝΑΙ να βγει!) από το ΝΑΤΟ και να συνάψει σχέσεις με τη Ρωσία, Κίνα. Τότε θα σε σέβονται οι γείτονες χώρες κι όλοι βέβαια. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ελλάδα θα ανακάμψει….αφού θα έχει Ηγέτη που θα χτυπάει το χέρι του στο τραπέζι και θα γίνονται πράγματα….ΜΑΚΡΙΝΟ ΟΝΕΙΡΟ;; Δεν ξέρω….! Με τους υπάρχοντες και με αυτά τα μυαλά που κουβαλάει ο Έλληνας ΚΑΙ με τα φοβικά σύνδρομα…ΔΕΝ γίνεται τίποτα!

 3. akis roditis

  Ηγέτη που θα χτυπάει το χέρι στο τραπέζι ;;; Άσε με να μαντέψω… Απόστολος Γκλέτσος;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.